Kreativni hobiji koji su ujedno i najbolji razbijači stresa

Malo kreativnosti - veliko olakšanje od stresa!

Najčitanije

Kreativnost i bavljenje omiljenim hobijem provjerena je metoda u borbi protiv stresa. Kad koristimo svoje tijelo npr. za ples ili ruke za crtanje ili bojanje, naš um preusmjerava fokus na aktivnost koju radimo umjesto na stres koji smo prije osjećali. Tražiti od našeg mozga da se usredotoči na nešto fizičko dovodi nas u neku vrstu meditativnog stanja, otpuštajući dopamin i usporavajući dah. Kreativni hobiji su najbolji razbijači stresa.

Istraživanje objavljeno 2018. u časopisu Behavioral Sciences otkrilo je kako kreativni hobiji i umjetničke terapije (umjetnost, glazba, ples, drama) sprječavaju stres i poboljšavaju upravljanje stresom.

Ove kreativne aktivnosti daju nam privremeni predah od svakodnevnih problema s kojima se susrećemo, tvrdi dr. Chloe Carmichael, klinička psihologinja i autorica knjige Nervous Energy: Harness the Power of Your Anxiety. Osim toga, otvaranje našeg kreativnog kapaciteta može nam pomoći učinkovitije rješavati probleme, što također može smanjiti stres.

Vrsta hobija ograničena je samo vašom maštom. Ne moraju uvijek biti financijski skupi, zahtijevati stručnost ili oduzimati puno vremena. Kreativne aktivnosti u svom najboljem izdanju izazivaju osjećaj angažiranosti i prepuštanja, bez svjesne kontrole, opisuje Margaret Moore, izvršna trenerica i izvršna direktorica Wellcoaches Corporation i koautorica knjige Organizirajte svoje emocije, optimizirajte svoj život. Drugim riječima, kontrolirajući, razmišljajući um je ostavljen po strani tijekom stanja kreativnog toka, što je dobar osjećaj čak i ako je aktivnost intenzivna, skrećući vam misli s opterećujućih stvari.

Evo nekoliko kreativnih ideja za hobije koji su dobri za početak:

1. Ples

Ples oslobađa endorfine, hormone sreće, zbog čega se vaše tijelo i um brzo osjećaju dobro. Postoji bezbroj mogućnosti, od slobodnog plesa, plesnih vježbi do tečajeva plesa.

Želite naučiti novi plesni korak ili tehniku?

Na YouTubeu postoji mnoštvo zabavnih i izazovnih plesnih videozapisa s uputama, od stepa preko baleta do modernih tehnika. Provjerite nudi li vaša teretana treninge plesa. Mogu postojati i programi koji članovima zajednice nude tečajeve plesa. Ali istina je da sve što vam stvarno treba je dobra glazba i malo prostora.

2. Slikanje

Crtajte, skicirajte, slikajte, bojite. Svi ti kreativni hobiji natjerat će vas da se usredotočite na svoj kreativni projekt umjesto na brige. Zapravo, istraživanje je pokazalo da umjetničke aktivnosti poput crtanja i slikanja, konkretno ublažavaju emocionalni stres.

Preuzmite neku od aplikacija za digitalno crtanje poput Procreate ili provjerite tečajeve koji se nude u knjižnici ili hoby trgovinama. Također, potražite na internetu besplatne i zabavne likovne poduke i nemojte zanemariti prednosti bojanki za odrasle kao što je Bojanje po brojevima.

3. Pisanjem protiv stresa

Poznato je kako vođenje dnevnika, pisanje kratkih priča ili pisama pomaže u ublažavanju stresa. Istraživanje je otkrilo da pisanje o vlastitim emocijama smanjuje stres, jasno i jednostavno. Postavite tajmer na 10 minuta ili više i pišite neprekidno. Iznenadit ćete se što će sve završiti na stranici i koliko ćete se bolje osjećati.

4. Sviranje

Sviranjem, osim što stvarate glazbu, izazivate i posebno emocionalno stanje. Prema istraživanju u časopisu Federal Practitioner, postoje dokazi kako kreativni hobiji poput sviranja instrumenta izazivaju promjene u mozgu koje pozitivno utječu na kognitivno funkcioniranje i smanjuju stres.

Uz razne aplikacije za učenje početnici mogu sami naučiti svirati bubnjeve, gitaru, klavir, pa čak i ukulele. Simply Piano samo je jedan primjer besplatne aplikacije uz upute koje je lako slijediti. YouTube se može pohvaliti velikim popisom videozapisa s uputama. I uvijek možete pitati za individualne ili grupne sate (tečajeve) u svom gradu.

Kreativni hobiji

5. Ručni rad

Pletenje je još jedan izuzetno meditativan hobi. Studija objavljena u British Journal of Occupacy Therapy pokazala je kako redovita praksa pletenja poboljšava osobno blagostanje. Također je ustanovljena veza između učestalosti pletenja i osjećaja smirenosti i sreće.

Pregledajte YouTube za poduke i odredite si redovito vrijeme za pletenje, ili još bolje, pozovite prijatelje da vam se pridruže!

Trgovina pređom Vuna Kavana, u Vlaškoj ulici u Zagrebu, okuplja ljubitelje pletenja i organizira radionice pletenja. Informacije o terminima radionica možete pronaći na njihovom profilu na Instagramu.

6. Fotografija

Nije vam potreban skupi fotoaparat da bi vam amaterska fotografija postala hobi. Ako imate pametni telefon, već imate izvrsnu opciju za svakodnevne snimke koje će aktivirati vaš kreativni mozak. Prema istraživanju Sveučilišta u Lancasteru, svakodnevno fotografiranje poboljšava dobrobit, potiče vas da usporite i pronađete smisao u malim stvarima, uz laganu fizičku aktivnost i više vremena provedenog na otvorenom. Oboje je izvrsno za smanjenje stresa.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas