10 prirodnih načina za ublažavanje zubobolje

Najčitanije

Zubobolja je uvijek neugodna. Posebno kad se javi van radnog vremena stomatologa ili usred noći. 

Za prvu pomoć protiv bolova postoji niz prirodnih lijekova koji možete sami pripremiti kod kuće. 

Donosimo vam nekoliko prirodnih lijekova za ublažavanje zubobolje. Neki od njih su vam dobro poznati, dok ima i onih koji su malo čudnijih kombinacija. Ali, svakako ih vrijedi isproba.

1. Klinčić najpoznatiji prirodni lijek za ublažavanje zubobolje

Klinčić kao najpoznatiji lijek protiv zubobolje

Klinčić je najpoznatiji prirodni lijek za bolne zube. Djeluje antibakterijski, umiruje živce te ublažava grčeve i bol.

Čim osjetite bol zuba ili desni, stavite mahunu klinčića na bolno mjesto i čvrsto zagrizite. Držite tako 15 minuta do pola sata sve do kad bol ne prestane.

Ako je zubobolja jača, kapnite dvije kapi ulja klinčića na vatu i prislonite je direktno na bolan zub. Ulje klinčića možete kupiti u bilo kojoj biljnoj ljekarni, no pripazite ako imate osjetljive desni. Ako ulje klinčića dođe u kontakt sa zubnim mesom, bol bi se samo mogla pogoršati. 

2. Đumbir i kajenski papar za ublažavanje zubobolje

Đumbir i kajenski papar za zubobolju
Đumbir i kajenski papar za ublažavanje zubobolje

Mljeveni đumbir i kajenski papar pomiješajte u jednakom omjeru i dodajte toliko vode koliko treba da stvorite gustu pastu. Pastu stavite na pamučnu vaticu i prislonite je na zub izbjegavajuće doticaj s jezikom i desnima. 

Vaticu ostavite na zubu sve do kad bol ne nestane ili do kad možete izdržati jer će zbog ove paste bolno područje malo peckati. 

Ove začine možete primijeniti i odvojeno jer su oboje snažni lijekovi protiv bolova.

3. Češnjak kao lijek za zubobolju

Češnjak kao prirodni lijek protiv zubobolje

Češnjak je vrlo često na listi prirodnih lijekova.

Na bolan zub stavite komadić zgnječenog češnjaka ili napravite oblog: sitno nasjeckajte češnjak i stavite ga na papirnatu maramicu ili pamučnu vaticu. Da bi oslobodili što više ljekovitih tvari, vaticu ili maramicu dodatno zgnječite i stavite je na bolno mjesto na obraz na nekoliko minuta.

4. Slana voda, najjednostavniji lijek protiv bolova u zubu

Sol i voda, najjednostavniji lijek protiv zubobolje

U šalicu natočite 2 dcl tople vode dodajte žličicu soli. Dobro promiješajte i grgljajte 30-ak sekundi.  Nakon grgljanja, ispljunite vodu. 

5. Oblozi od leda otupiti će bol u zubu

Oblozi od leda otupiti će bol u zubu

Stavite malu kockicu leda u plastičnu vrećicu i omotajte je pamučnom krpom ili ručnikom.

Sada možete birati želite li staviti oblog direktno na zub ili na obraz. Ako oblog stavljate direktno na zub, držite ga 15-ak minuta dok se ne umrtve živci, a ako oblog stavljate na obraz, možete ga ostaviti dulje.

Također se preporučuje da oblog od leda nekoliko minuta držite u ruci, između palca i kažiprsta. Naime, živci na vrhovima prstiju šalju mozgu “hladne” signale koji mogu nadjačati zubobolju.

6. Jabučni ocat

Jabučni ocat može pomoći protiv bolova u zubu

Pamučnu vaticu namočite u jabučni ocat. Jednu stranu pamučne vatice popaprite crnim paprom u prahu i tu stranu držite na obrazu. Za nekoliko sekundi osjetit ćete toplinu koja bi vas trebala odvratiti od boli. 

7. Žvakaća guma

Žvakaćom gumom zatvorite privremeno otvoren zub
Žvakaćom gumom zatvorite otvoren zub

Ako ste slomili zub ili izgubili plombu, bol možete ublažiti žvakaćom gumom. Žvakača guma je dobra prva pomoć jer će zadržati sve na svojem mjestu do kada ne dođete do stomatologa. 

Da bi izbjegli daljnje neugodnosti, izbjegnite žvakanje tim zubom.

8. Akupresura za ublažavanje zubobolje

Pravi dodir čini čuda kod zubobolje

Za brzo zaustavljanje boli, pokušajte s ovom tehnikom:

Palcem desne ruke pritisnite područje na dlanu lijeve ruke gdje se palac i kažiprst susreću. Primijenite pritisak oko dvije minute. Tako ćete potaknuti oslobađanje endorfina – hormona sreće.

9. Lavanda i ocat umiriti će bolove u zubu

Lavanda i ocat protiv zubobolje
Lavanda i ocat protiv zubobolje

Zubobolju možete ublažiti tako da žličicu lavande (sušene ili svježe) prelijete sa 100 ml octa. Grgljajte 30 sekundi i ispljunite van. Pripravak nikako ne smijete gutati.

10. Rakija čudotvoran narodni lijek

Rakija kao lijek protiv zubobolje

Rakija djeluje dezinfekcijski i uništava bakterije u usnoj šupljini, stoga bi za ublažavanje bolova trebali isprati bolno mjesto nekoliko puta. Progrgljajte i ispljunite je.

Napomena: svih 10 prirodnih načina za oblažavanje zubobolje su samo privremena prva pomoć i nikako ne odgađajte posjet stomatologu!

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas