9 popularnih kućnih biljaka koje su štetne za mačke

Najčitanije

Sobne biljke česta su pojava u gotovo svakom domu. One nam uljepšavaju životni prostor, pomažu u poboljšanju kvalitete zraka u zatvorenom, a dokazano je i da pomažu u smanjenju anksioznosti i depresije – plus mnogi smatraju brigu o biljkama terapijskom. Međutim, neke su biljke štetne za mačke. Ako imate mačku za kućnog ljubimca, postoji nekoliko sobnih biljaka koje biste trebali izbjegavati unositi u svoj dom zbog njihovih toksičnih svojstava – pogotovo jer su mačke uobičajeno nestašne i sklone žvakanju stvari.

Evo popisa nekoliko popularnih sobnih biljaka koje biste trebali izbjegavati ukoliko imate mačku.

1. Spatifilum ili jedarce (Spathiphillum)

Spatifilum je jedna od najčešćih cvjetnih sobnih biljaka, posebno oko doba Uskrsa. Njegovi tamni listovi, bijeli cvjetovi i minimalne potrebe za održavanjem čine ga vrlo popularnim izborom za dekoraciju doma. Međutim, spatifilum sadrži kalcijeve oksalate i ako se konzumiraju, mogu izazvati povraćanje, nadražaj usta i probavnog trakta, pretjerano slinjenje, a u težim slučajevima i poteškoće s gutanjem ili disanjem. Opasni su samo kada se progutaju i potpuno su sigurni na dodir.

  • Otrovna svojstva: netopljivi kalcijev oksalat

2. Aloe vera

Biljka aloe popularna je zahvaljujući ljekovitim svojstvima gela iz njihovih listova. Aloe vera karakteriziraju gusti, sočni listovi neravnih rubova koji rastu prema gore od osnove te nalikuju rozeti.

Iako aloe vera može imati terapeutska svojstva za ljude, otrovna je za mačke i može prouzročiti letargiju, povraćanje i proljev ako se proguta.

  • Otrovna svojstva: saponini, antrakinoni

3. Monstera deliciosa

Monstera deliciosa je jedna od najmodernijih tropskih sobnih biljaka i vrlo često se koristi za ukrašavanje soba zahvaljujući svom zapanjujućem tropskom lišću. Naziva se i “švicarska sirana” ili “filodendron s podijeljenim listovima”.

Nažalost, monstera deliciosa sadrži netopive kalcijeve oksalate što ju čini vrlo toksičnom za mačke. Simptomi uključuju pečenje usnica i usta, pretjerano slinjenje, otekline usne šupljine i povraćanje.

  • Otrovna svojstva: netopivi kalcijev oksalat

4. Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Zlatni puzavac ili kako ga još zovemo đavolji bršljan, vrlo je atraktivna sobna biljka kako za amatere tako i za iskusne ljubitelje biljaka. Jednostvni uvjeti održavanja i bujna lisnost čine ga primamljivim dodatkom u domu. Iako je zlatni puzavac potpuno siguran na dodir, ako ga se proguta, maca će osjetiti peckanje usta i usana, povraćanje i otekline usne šupljine.

  • Otrovna svojstva: netopivi kalcijev oksalat

5. Drvo novca, drvo žada (Crasulla)

Krasula ili drvo novca, drvo sreće, drvo žada vrsta je sukulenta koja se lako uzgaja i za koju se smatra da donosi sreću svojim vlasnicima. Karakteriziraju ju tamnozeleni mesnati listovi i guste drvenaste stabljike. Postoji nekoliko različitih sorti biljaka krasule, koje sve pripadaju obitelji Crassula. Nažalost, krasula je vrlo su otrovna za mačke, pse i konje, a ako se progutaju dijeovi biljke, uzrokuju simptome poput povraćanja, letargije, depresije i nekoordinacije.

  • Otrovna svojstva: još su uvijek nepoznata

6. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Zmijski jezik ili svekrvin jezik, poznata je kao jedna od najboljih biljaka koja uspjeva u uvjetima slabog osvjetljenja kao i za poboljšanje kvalitete zraka – što ju je učinilo izuzetno uobičajenom sobnom biljkom.

Iako sanseveria nije otrovne za ljude, ASPCA izvještava da je otrovna i za mačke i za pse te može prouzročiti mučninu, povraćanje i proljev ako se progutaju dijelovi biljke.

  • Otrovna svojstva: saponini

7. Bršljan (Hedera helix)

Bršljan je popularna sobna biljka koja se uzgaja u visećim posudama zahvaljujući svojem prekrasnom padajućem obliku. Zbog te iste značajke znatiželjnim mačkama može se činiti privlačnim međuobrokom, što može biti izuzetno opasno jer je bršljan toksičan za mačke. Kada se proguta, može izazvati širok raspon simptoma, uključujući slabost, povraćanje, oticanje grla, pretjerano slinjenje, dermatitis, osip i neurološku ataksiju.

  • Otrovna svojstva: triterpenoidni saponini

8. Difenbahija

Difenbahija je popularna sobna biljka zahvaljujući svom zapanjujućem tropskom lišću i jednostavnim održavanjem. Nažalost, difenbahija je vrlo toksične za mačke kad se proguta, a njezin sok može čak blago nadražiti i ljude stoga je potrebno izbjegavati dodir golom kožom. Simptomi trovanja difenbahijom kod mačaka uključuju povraćanje, pečenje usta, nadraženost usne šupljine, oticanje i u težim slučajevima poteškoće s gutanjem ili disanjem.

  • Otrovna svojstva: netopljivi kalcijev oksalat, proteolitički enzim

9. Dracena

Dracena, također još jedna popularna biljka u stanovima, otrovna je i za mačke i za pse. Ako se biljka proguta, povraćanje, gubitak apetita, depresija i pojačano slinjenje najčešći su simptomi. Mačke koje su progutale ovu biljku mogu imati proširene zjenice. Kora ove biljke sadrži crvenu smolu koja izaziva proljev i povraćanje.

  • Otrovna svojstva: saponini, crvena smola

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas