Kako izaći na kraj s manipulativnom osobom?

Najčitanije

Nemojte se uhvatiti u zamku, naučite kako prepoznati manipulativne osobe i oslobodite ih se zauvijek.

Tijekom svog života vrlo vjerojatno ćemo doći u kontakt s manipulativnim osobama. Takvu osobu možemo sresti na radnom mjestu, u prijateljstvu ili vezi – možda je to čak i netko od članova obitelji. Manipulacija se pojavljuje u različitim oblicima, ali najčešće se to događa prikriveno i možda nećete uvijek odmah shvatiti što se događa.

Ali, nakon što prepoznate problem, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se oslobodili manipulacija i kreirali vlastite granice.

1Budite svjesni problema. Prvi je korak primijetiti što se događa. Nemoguće je nositi se s manipulacijom ako je niste svjesni.

Na određena ponašanja možemo se vrlo brzo naviknuti do te mjere da smo ih u stanju nesvjesno ignorirati. Stoga preporučujemo korak natrag iz takve situacije. Uočite obrasce ponašanja. Ako vam se uvijek govori da ne radite dovoljno dobro, bez obzira na to koliko truda uložili, to bi vam moglo izazvati osjećaj tjeskobe. Možda se ovdje radi o nečemu više od samog “nedovoljno dobro obavljenog zadatka”? Često je najbolji način uočavanja manipulativnog ponašanja zaista razmišljanje o tome kako se osjećate. Da li se zbog nečijih postupaka i riječi osjećate krivim, zabrinutim, tužnim, zapostavljenim ili frustriranim? To bi mogao biti znak.

2Vjerujte u sebe. Osjećaj tjeskobe izazvan tuđim manipulativnim ponašanjem može smanjiti povjerenje u vlastite sposobnosti, ali ovo je od vitalne važnosti.

Odvojite malo vremena za razmišljanje. Kakvo ponašanje za vas je dobro i prihvatljivo? Koji su bitni zaključci o spornoj situaciji? Razgovarajte o onome što se dogodilo s pouzdanim prijateljem. Objektivno sagledate situaciju i prosudite sami što bi bilo u redu i razumno. Držite se donesenog zaključka i sjetite se kako zaslužujete da se prema vama postupa s poštovanjem.

3Postavite granice. Kad postavimo čvrste granice, drugima i sebi jasno stavljamo do znanja što ćemo i što nećemo prihvatiti.

Granice su tu da nas čuvaju. Ako osjećate da vas tjeraju činiti stvari koje vama nisu prihvatljive, recite to. Postavite svoje granice i sjetite se da će drugoj osobi ovo biti teško prihvatiti, ali ako razumijete obrazac manipulacije i vjerujete u svoje sposobnosti, lakše ćete se zauzeti za sebe. Ukoliko se nađete u situaciji kako često preispitujete vlastite granice, možda bi trebali razmisliti o prirodi veze s takvom osobom i da li u takvom odnosu možete ostati sretni i ispunjeni.

4Sagledajte njihovu perspektivu. Ovo vam se može činiti kontraproduktivno, ali može vam pomoći u razumijevanju ponašanja druge osobe.

Ako shvatite da se druga osoba bori i pokušava manipulirati svojim svijetom, možete se osjećati manje žrtvom i smanjiti vlastitu frustraciju koja proizlazi iz takvog ponašanja. Za primjer uzmite člana obitelji koji vas kritizira zbog toga što mu niste odmah uzvratili pozive – u ovom bi slučaju moglo biti da njihovo manipulativno ponašanje proizlazi iz straha od odbijanja ili napuštanja. Međutim, važno je koristiti prethodne korake da biste donijeli vlastite stavove i zapamtite kako se ne morate uvijek slagati s drugima, već smijete i možete odlučiti što je razumno i najbolje za vas.

5Ne bojte se otići. Budite uvijek svjesni toga kako se osjećate.

Ponekad, život s manipulativnom osobom može uzrokovati previše boli i frustracija. U tom slučaju možete odlučiti otići ili minimalizirati međusobni kontakt. Nije uvijek moguće riješiti svaki sukob ili nepoželjnu osobinu. U tom slučaju najmanje bolna opcija je pustiti tu osobu i pokušati krenuti dalje. Možda ćete dugoročno biti sretniji.

Pokušajte ostati što mirniji, jer će vam to pomoći jasnije Sagledati stvari i snaći se u teškoj situaciji najbolje što možete

Foto: Owoeyegrace

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas