Kako oličiti zidove kao profesionalac

Najčitanije

Ličenje zidova je tako jednostavno da to može učiniti bilo tko. Ali ako je to baš tako, zašto profesionalni ličilački poslovi izgledaju puno bolje od amaterskog rada? To je zato što profesionalci znaju odabrati boje koje odgovaraju prostoru i znaju odabrati pravi sjaj boje za svaku površinu. Naravno, znaju se i pripremiti kao profesionalci, tako da na kraju obavljenog posla vaši zidovi imaju besprijekorno svjež izgled. Pa u čemu je tajna i kako oličiti zidove kao profesionalac?

Kako oličiti zidove kao profesionalac?

Odabir boje

Odabir boje je najteži dio. Najvažnije je pronaći onaj ton koji će stvoriti željeno raspoloženje i učiniti vas sretnim.

Ako stvarno nemate pojma o tome koju boju odabrati, pokušajte izvući boju iz komada umjetničkog djela ili tepiha koji se nalazi u prostoriji. To je siguran način da će te pronaći komplementarnu nijansu boje.

Uzmite paletu boja i procijenite kako izgledaju u sobi. Prislonite ih uz namještaj, podove, umjetnička djela, kauč i sve ostalo što se nalazi u sobi. Pokušajte suziti izbor na 3 ili 4 nijanse. Nabavite malu posudu za uzorke za svaku odabranu boju i obojite veći kvadrat na zidu. Ako je moguće, uzmite uzorke s istim završnim sjajem koji ćete koristiti, jer sjaj utječe na to kako boja izgleda pod svjetlom. Pogledajte kako se uzorci boje mijenjaju ovisno o količini dnevnog svjetla tokom dana, kao i kako izgledaju pod umjetnom svjetlošću.

Želite li sobu oličiti u više boja, odaberite mudro

Ako ćete prostoriju ličiti s dvije različite boje, imajte na umu nekoliko stvari:

  • najbolje je koristiti tamniju boju na donjem dijelu, a svjetliju na vrhu. Dominirat će svijetla boja, a tamna će imati efekt uzemljenja.
  • da biste naglasili oblogu, obojite je nijansom svjetlijom ili nijansom tamnijom od zidova.
  • isto vrijedi i za strop. Ako ga obojite u nijansu tamnije, soba će djelovati ugodnije, a uz svijetliju nijansu stvoriti ćete osjećaj prozračnosti.
Kako oličiti zidove kao profesionalac

Odaberite završni efekt – mat, saten ili sjaj?

Nakon što ste odlučili koja nijansa vam se najbolje uklapa u prostor, morat ćete se odlučiti i za završni efekt. Sjajnost vaše boje mijenja se ovisno o završnom premazu. Iako se njihovi nazivi mijenjaju s obzirom na proizvođača, većinom govorimo o tri standardne vrste premaza

  • mat
  • satenski sjaj
  • visoki sjaj

Vaše površine tako mogu imati različitu razinu sjaja i reflektirati svjetlost na drugačiji način čime se automatski mijenja njihov izgled, ali i njihovu praktičnost što se tiče čišćenja.

MAT premaz: stvara jednostavan i glatki izgled površina, a budući da ne reflektira izravno svjetlost sitne nesavršenosti na zidovima i stropovima manje su primjetne. Ovakve boje najbolje funkcioniraju u prostorima u kojima ne boravi puno ljudi poput spavaće sobe ili radne sobe. Budite oprezni s ovim premazom ako volite često pomicati namještaj ili ako imate djecu koja vole packati prstima jer se ovako obojene površine ne čiste lako. Ima suh (ponekad kredast) osjećaj. Dobar je u skrivanju nedostataka i suptilan izgled. Međutim, ne pere se dobro, pa je dobar i za stropove gdje mat površina smanjuje odsjaj od umjetne svjetlosti.

SATEN: Satenski sjaj ili “eggshell” odnosno ljuska jajeta popularan je za zidove jer ima vrlo blagi sjaj i prilično se lako čisti. Nudi mekši suptilniji izgled od polusjajne i sjajne boje. Odličan za hodnike, dnevne boravke i dječje sobe.

POLUSJAJNI I VISOKI SJAJ: glamurozno, a loša strana je što za ovu vrstu premaza preporučamo ipak da angažirate profesionalca jer je vrlo osjetljiv na sve nepravilnosti na zidovima. Dobar izbor je ukoliko želite istaknuti dio zida, okvire prozora, štukature i slično. Također može oživjeti vaš drveni namještaj. Vrlo reflektirajuć i lako periv. Zbog toga je popularan za kuhinje i kupaonice.

Možda vas zanima i ovo: Nekoliko sjajnih ideja za uređenje sobe za djevojčice

Odredite količinu boje

Prvo je potrebno izmjeriti ukupnu površinu koju ćete bojiti. Ako ćete bojiti u više nijansi, zasebno izračunajte površine koje ćete bojiti svakom pojedinačnom bojom. Kako biste dobili površinu zidova, potrebno je pomnožiti visinu i širinu svakog pojedinog zida te zbrojiti sve dobivene vrijednosti. Na isti način izračunajte površinu svih dijelova koji se neće bojiti, poput prozora i vrata, i oduzmite od ukupne površine. Na kraju dobivenu vrijednost povećajte za 10 posto kako biste bili sigurni da ćete imati dovoljno boje te kako bi vam ostalo nešto boje za moguće buduće popravke.

Sada kada ste dobili iznos površine s pomoću jednostavne formule izračunat ćete koliko vam je boje doista potrebno. Vrijednost površine podijelite s utroškom boje. Prosječni utrošak je 1 l na 4 m2, ali točan podatak bit će otisnut na etiketi svakog proizvođača. Dobiveni broj predstavlja broj potrebnih litara boje. Pritom vodite računa kako će za strukturirane površine i površine koje više upijaju biti potrebno i više boje.

Pripremite sve za bojenje

Pravilna priprema jedan je od najvažnijih savjeta za bojanje i ključna je za dobro obavljen posao. Pomaknite iz sobe sve što bi vam moglo smetati, namještaj i uređaje. Obrišite zidove otopinom vode i malo sapuna za posuđe ili trinatrijevim fosfatom (otopite 125 g na 1 litru vode). To će ukloniti prljavštinu, prašinu i masnoću. TSP i slična rješenja također blago nagrizaju površinu te će se nova boja bolje primiti.

Pukotine na zidovima i stropovima popunite glet masom i glatko pobrusite da se ne vide neravnine. Obrišite svu prašinu od brušenja vlažnom krpom. Prije početka pobrinite se da imate sve četke, valjke i posude za boju. Dobro je imati spremne i male četkice za rubove, površine oko radijatora i slično. Najgore što vam se može dogoditi je da usred ličenja morate do trgovine po nove zalihe.

Obljepite rubove

Da, obljepljivanje je dugotrajno, ali vrijedi. Širokom ljepljivom trakom oblijepite rub stropa, prozore, vrata i sve ostalo što bi trebalo zaštititi od boje. Osigurati će vam lijepe ravne linije i nećete prijeći na područje koje ne želite biti obojano. Budite pažljivi kod skidanja ljepljivih traka – vucite lagano kako ne biste odlijepili i dio obojane površine! Ukoliko se to ipak dogodi, poravnajte rub bojane površine malih kistom.

Krenite od stropa prema dolje

Uvijek počnite ličiti od najvišeg do najnižeg područja. Započnite sa stropom ili vrhom zidova i krenite prema dolje. Na ovaj način možete spriječiti kapanje na neželjeno područje i nećete pokvariti svježe bojani zid.

Pazite da ne nanosite debeli sloj boje

Jedna od najvećih grešaka je nanošenje previše boje na kist ili valjak. Daleko je učinkovitije staviti malu količinu na četku ili valjak i koristiti dugačke, ujednačene poteze za nanošenje tankih slojeva. Primamljivo je nanositi puno boje u nadi da nećete morati nanositi još jedan sloj, ali krajnji rezultat neće izgledati tako dobro. Dva ili više tankih slojeva bolje će pokriti zidove od jednog debelog sloja.

Rubove obojite zadnje

Rubovi obloge ili štukature često mogu biti poprskani bojom i neravnomjerno obojani. Iz tog je razloga najbolje ih obojati posljednje, jer će te to raditi četkom, a višak boje neće doći na zidove.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas