Kako osušiti listove lovora

Najčitanije

Kako osušiti listove lovora i postići da nam što duže bude zdrav i aromatičan? Lovor je bez sumnje jedna od najkorištenijih aromatičnih biljaka u mediteranskoj kuhinji. Vrlo se lako uzgaja i kod kuće. Možemo ga posaditi direktno u zemlju u vrtu ili voćnjaku ili u posudu. Uz dobru brigu o biljci, njegove listove možemo ubrati, osušiti i koristiti kod pripreme jela.

Prije nego što objasnimo kako sušiti lovorov list, važno je napomenuti da biljka latinskog nazva Laurus nobilis je jedina vrsta iz obitelji lovora koja je jestiva. Obično se ne konzumira svježe ubrana jer ima jako ljut i gorak okus. Što se lovora tiče, listovi su mu grubi, tvrdi i čak opasni ako se konzumiraju svježe ubrani. Zato ih je bitno osušiti prije dodavanja u jelo.

Iako je istina da se ova aromatična biljka prije svega koristi kao dodatak raznim kulinarskim receptima, poput variva, juha, ribe ili mesa, koristi se i u farmaceutici. Lovor ima određena ljekovita svojstva koja se koriste od davnina. Primjerice, od velike je pomoći u regulaciji probave, smanjenju upala ili ublažavanju želučanih tegoba. Također, lovorov list ima insekticidne komponente koje mogu biti vrlo korisne u borbi protiv štetnika u vrtovima i voćnjacima.

Način branja lovora

Postoje razni načini sušenja lovora, mi ćemo objasniti onaj tradicionalan i najjednostavniji prema kojemu lovor berete rano ujutro, a berete:

  • samo listove
  • cijele grančice s listovima

Obje opcije su vrlo slične u pogledu procesa i vremena sušenja.

Sušenje listova lovora

Za sušenje listova lovora, najprije ih pažljivo uberite da se ne polome. Pri odabiru se najviše preporučuje uzeti one koji su zdravi i koji nemaju nikakvih tragova oštećenja. Ako je moguće, birajte one veće. U slučaju da po sebi imaju malo vlage, osušite ih npr. kuhinjskim papirom.

Nakon što uberete listove, pripremite veću površinu koja ima dobru prozračnost. Važno je da nema vlage i ne prima izravnu sunčevu svjetlost. Raspostrite čiste kuhinjske krpe, stolnjak ili plahtu i po njima rasporedite lovorovo lišće. Neka između listova bude razmaka, da se ne dodiruju i ne preklapaju.

Tako raspoređeno lišće treba se sušiti najmanje dva tjedna. S vremena na vrijeme pregledajte, okrenite i otklonite one koji su suhi kako bi svi bili ravnomjerno suhi. Na kraju procesa sušenja, listovi lovora trebaju postati tamnozeleni i biti potpuno suhi. U slučaju da je još koji dio mekan (žilav) na dodir, ostavite ga još koji dan na sušenju.

Sušenje buketa lovora

Proces sušenja buketa lovora vrlo je sličan sušenju samoga lista. Umjesto da samo beremo listove, potrebno je vrtnim škarama odrezati nekoliko malih grana i zatim ih povezati. Idealno bi svaki buket trebao sadržavati oko pet ili šest grančica. Nakon što vežete bukete, potrebno ih je objesiti naopako u dobro prozračenom prostoru koji nema izravnu sunčevu svjetlost, kao i u postupku sušenja listova. Sušenje traje 2-3 tjedna. Tamnije okruženje (ne stavljajte na direktno sunce!) dati će puno jaču i snažniju aromu i okus.

Kako sačuvati lovorov list

Najbolji način da ih pohranite je da ih stavite u plastičnu vrećicu s hermetičkim zatvaračem. Druga opcija je pohraniti osušeni lovorov list u staklenke s polopcem. Najbolje ih je držati na hladnom mjestu i bez izravne sunčeve svjetlosti. Na taj će način dulje zadržati svoj okus i miris. Lovorov list obično možemo čuvati otprilike cijelu godinu i dulje.

Vrlo je važno čuvati lišće daleko od sunčeve svjetlosti kako bi što bolje sačuvali aromu. Osim toga, boja listova će se bolje održati ako ih čuvamo na tamnom mjestu. Prilično zanimljiva činjenica je da je najbolji način čuvanja suhog lovorovog lišća u hladnjaku. Zahvaljujući hladnoći puno bolje čuvaju aromu. Naravno, uvijek trebaju biti hermetički zatvoreni.

Treba napomenuti da je okus listova obično vrlo jak i intenzivan. Iz tog razloga obično je dovoljan jedan lovorov list za začiniti jelo, primjerice varivo. Prije serviranja jela preporučljivo je izvaditi list, jer nije baš ugodno zagristi ga.

Uzimajući u obzir ove savjete i slijedeći korake o tome kako sušiti lovorov list, sada ga možete isprobati osušiti sami kod kuće.

Također, isti postupak možete koristiti i za druge aromatične biljke, poput origana, lavande, ružmarina ili majčine dušice. Oni se općenito režu u grančicama i mogu se sušiti obješeni ili polegnuti, ali slijedeći iste upute u pogledu prostora, sunca i prozračnosti kao i za sušenje lovora.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas