Kako se opustiti i pripremiti za spavanje, ovisno o vašem eneagramu?

Najčitanije

Eneagram (dolazi od grč. riječi ennea što znači devet i gramma što znači znak ili lik) predstavlja vrlo staru tipologiju koja opisuje devet različitih osobnosti.

Prema filozofiji eneagrama postoji 9 vrsta osobnosti (karaktera), a pomoću spoznaje svoga “pravoga ja”, čovjek teži k oslobođenju i unutarnjem miru.

Eneagram istražuje vaše motivacije kako bi utvrdio zašto radite ono što radite. Razumijevanjem načina funkcioniranja vaše osobnosti, možete pobijediti smetnje spavanja prilagođavanjem rituala koji prethode usnivanju.

Ovdje pronađite svoj tip eneagrama, a zatim otkrijte svoju idealnu rutinu za spavanje.

1.Perfekcionist / Reformator- “screen free” vrijeme

Osobe pod brojem 1 tzv. Jedinice maju želju za stalnim poboljšanjem i rade stvari onako kako treba. Zbog toga se teško mogu opustiti i često se osjećaju krivima za to.

Teže savršenstvu i jako se boje pogriješiti, stoga često jako kontroliraju svoje ponašanje. Najčešće su opsjednute čistoćom i redom u kući.

Lako postanu moralne cjepidlake koje svima drže predavanja. U donošenju važnih odluka odugovlače jer žele donijeti savršenu odluku, a boje se pogriješiti.

Savjetuje im se da vrijeme prije spavanja provedu “sami sa sobom”, bez vanjskih utjecaja, TV-a, društvenih mreža i sl., kako bi usredotočili energiju na vlastite potrebe.

Ostavite telefon u drugoj sobi, ako morate, pa završite čitanje, vođenje dnevnika ili pospremite radni prostor za sutra. Samo pripazite da vam sve što radite bude ugodno, a ne nešto što osjećate kao da biste “trebali” raditi!

2.Pomagač – topla kupka ili tuš

Dvojke se usredotočuju na usrećivanje drugih i pritom imaju tendenciju zanemariti sebe.

One će zadovoljavati potrebe drugih kako bi od njih dobile zahvalnost i ljubav, ali se mogu ponašati osvetoljubivo ako to ne dobiju. Žele da njihovo davanje bude zapaženo i nagrađeno.

Vrlo često “pomagači” postaju laskavci i manipuliraju drugim osobama.

Za njih je izuzetno važno odvojiti vrijeme za sebe kako bi mogli razmišljati o svojim potrebama, a zanemariti ono što drugi žele od njih.

Dugo tuširanje toplom vodom ili mirisna kupka prije spavanja ritualno ispire sav stres nakupljen tokom dana.

Razmazite se pjenušavim sapunima, mirisnim bombama za kupanje ili okružite biljkama u kupaonici kako biste umirili svoju osjetljivu dušu.

3.Pobjednik – vođenje dnevnika

Trojke su najsretnije kad slijede svoje ambiciozne ciljeve.

Iako se njihov stav može činiti inspirativan, trojkama je jako važno uspješno i kompetentno odraditi projekte. Neposredno pred spavanje, njihov um već može biti u budućnosti, razmišljanju o sutrašnjim zadacima ili u iskušenju da odgovore na posljednji e-mail prije nego što isključe svjetla.

Često precjenjuju svoje sposobnosti i ne žele prepoznati neuspjeh kad im se dogodi. Da bi bile uspješne, prilagođavat će se okolini poput kameleona, pri čemu izgube kontakt sa svojim autentičnim osjećajima. Jako im je stalo do imidža i karijere.

Vođenje dnevnika je dobar način kako će Trojke završiti svoj dan i ostati usredotočene na ono što stvarno žele postići.

Pišite 10 do 15 minuta prije spavanja i pustite da riječi teku na stranicu bez stilskog i gramatičkog uređivanja. Čineći to, Trojke mogu bez osuđivanja priznati svoje misli i osjećaje i biti vjerni sebi.

Eneagram tip Pobjednik treba voditi dnevnik

4.Individualist – slušanje smirujuće glazbe

Četvorke se autentične, prkose uobičajenim normama. Njihov je život obilježen čežnjom – više vole čeznuti za nečim, nego to imati, što im pravi poteškoće u ljubavnom odnosu u kojem izgube interes za partnera koji je dostupan.

Često su senzibilne i umjetnički darovite pa svoje osjećaje znaju izraziti slikom, glazbom, pisanjem ili plesom. Imaju istančan ukus i osjećaj za lijepo. Često su vrlo zavidne drugima.

Slušanje smirujuće liste za reprodukciju dobra je osnova za kvalitetan san.

Zatvorenih očiju usredotočite se na glazbu, pustite da se vaše emocije kreću kroz vas. Četvorke su slično spužvama, koje upijaju i internaliziraju osjećaje, a fluidnost glazbe sprječava ih da ostanu zarobljeni u samozatajnim ciklusima.

Osim toga, stvaranje kreativnog okruženja pozitivan je način da četvorke kanaliziraju svoje osjećaje, a najbolji način za to je izrada popisa pjesama za reprodukciju, bilo da ga mijenjate s vremena na vrijeme ili se pridržavate nečega poznatog. U svakom slučaju, pronađite ono što vas smiruje i opušta.

5.Istraživač – stvorite svoje utočište

Peticama je samo vrijeme sveto, jer im svakodnevne aktivnosti i interakcije s drugim osobama često mogu djelovati iscrpljujuće.

Spavanje je način na koji petice mogu napuniti baterije i održati svoj maštoviti um oštrim i budnim.

Organiziranje što efikasnijeg i minimalističnijeg okruženja neophodno je da bi se petice osjećale ugodno i sigurno.

Osobama u broju 5 utočište je prostor za spavanje. Uložite u svilene plahte i jastučnice, plišanu masku za oči, čepiće za uši i možda uređaj za eliminaciju buke, s tzv. “bijelim šumom” kako biste stvorili zonu bez ometanja. Udobnost i privatnost peticama su ključni kako bi se odvojili od okruženja i uspostavili miran noćni san.

6.Odani / oprezni – pripremite sve za sutra

Šestice se vole osjećati pripremljeno – one osobe koje uključe 3 alarma za buđenje. Skloni su zabrinutosti zbog stvari koje se mogu ili ne moraju dogoditi, uvijek na oprezu, što ih vrlo često dovodi do neprospavanih noći.

Zbog toga su često pretjerano tjeskobne i prestrašene i uvijek predviđaju ono najgore što se može dogoditi. U poslu im to može pomoći jer vrlo lako predvide pogreške pa ih mogu i izbjeći. Sumnjičave su. Kao prijatelji su pouzdane i odane.

Šestice mogu otkloniti dio tjeskobe pred spavanje tako što će si pripremiti sve što mogu kako bi im jutra tekla bez problema.

Posložite odjeću koju ćete sutra obući, ostavite vodu na noćnom ormariću i pripremite zdrav doručak koji će biti spreman za ujutro. Dok prolazite kroz ritual, primijetite koliko energije ulažete u razmišljanje o onome što nije u redu. Dišite duboko, a zatim fokus prebacite na sve što je u redu.

7.Entuzijasti – aromaterapija

Besane noći za sedmicu obično uključuju vrtložne ideje i nove mogućnosti. Prema zadanim postavkama žive u budućnosti (i svom uzbuđenju koje ona donosi), što im može onemogućiti da budu prisutni i smireni svojim mislima.

Optimistične, aktivne, razigrane sedmice su nezasitne i najradije nikad ne bi stale i predahnule. Svega uvijek žele više – doživljaja, uzbuđenja, zadataka, jela i pića…

Vrlo su pričljive. Pune su idealizma i planova i svoj entuzijazam lako prenose na druge. Imaju smisao za humor i gledaju samo vedru stranu života.

Dobar način da se sedmice željne užitka primire je aromaterapija. Nabavite aroma lampu, aroma difuzor, a možete eksperimentirati s različitim mirisima koje ćete često mijenjati jer, naravno, volite raznolikost. Dok udišete ove umirujuće mirise, uživajte u trenutku i fokusirajte se na ovdje i sada.

Aromaterapija za entuzijaste

8.Izazivač – lagano istezanje

Veliki planovi, velike vrijednosti, velika energija – to su osmice ukratko.

U svojoj želji da budu jaki, osmice imaju tendenciju raditi previše stvari odjednom.

Često su arogantne i grube prema ljudima. Postavljaju se zaštitnički prema slabijima i štite ono što im je važno. Vrlo su strastvene u svemu što rade.

Prije spavanja mogu biti napeti od proteklog dana i u tijelu nakupiti neprerađene osjećaje. Lagano istezanje (ne nešto previše naporno ili intenzivno) izvrstan je način za ublažavanje mišića napetih od stresa.

Obratite posebnu pozornost na mišić psoas u donjem dijelu leđa i kukova. Iistezanje u pozi goluba ili primjerene yoga vježbe idealne su za osobe u broju 8. Ovaj duboki mišić povezan je s tzv. reakcijom “fight or flight“, te može biti izuzetno osjetljiv. Lagano istezanje pomoći će čak i emocionalno oslobađanje od dnevnih događaja.

9.Mirotvorac – Vođena meditacija

Devetke su vrlo komotne, često i lijene, što ih ponekad vodi u letargiju. Često su neodlučne i bezvoljne, ali kad jasno znaju što žele, provest će svoje zamisli u djela.

Poštene su i iskrene, skoro pa naivne. U odnosima peuzimaju navike i želje partnera čime gube kontakt sa svojom osobnošću.

Za devetke će biti primamljivo zaspati uz TV, pregledavati društvene mreže tik prije nego što usnu ili bilo što drugo što im odrvaća misli. Na taj način pokušavaju izbjeći osjećaje ili probleme s kojima se moraju suočiti.

Meditiranje prije spavanja pomaže devetkama vratiti pozornost na sebe kako bi mogli percipirati ono što je potrebno i važno. Naravno, meditacija je vještina koja zahtijeva vježbu, ali možete započeti s brzim vođenim meditacijama ili drugim mogućnostima za početnike.

S vremenom ćete pronaći ono što vam odgovara kako biste mirno zaspali.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas