Maslinovo ulje nije samo prehrambeni proizvod, poznato je još od antičkih vremena. Još su se Etruščani mazali uljem u koje su stavili malo pijeska, a koža im je nakon toga bila mekana i mirisna cijeloga dana.

Danas znamo ono što su Etruščani, Egipćani i Grci znali na intuitivnoj razini: ulje predstavlja prirodan način tretiranja kože, s pravim pH faktorom, koji ne uništava nježan lipidni film kao što to čine sapuni.

Prešano i hladno maslinovo ulje bogato je antioksidansima, posebno vitaminom E koji prevenira i smanjuje bore, štiti kožu i hidratira je, te vitaminom F koji je neophodan za metabolizam i masnim kiselinama poput linoleične i arahidonične. Jedno je recentno američko istraživanje maslinovo ulje ocijenilo kao vrlo djelotvoran filtar protiv sunčane radijacije, te mu dalo važnu zaštitnu ulogu za kožu izloženu sunčanju.

Danas je i kozmetika prisvojila jednostavne “tajne” davnih vremena, pa je korištenje ulja u kozmetičke svrhe, posebno maslinovog, već dugo superiorno prema onom prehrambenom. No i vi u svom domu možete napraviti vrlo djelotvornu masku za lice za koju vam je potrebno:

  • 1 žumanjak
  • 10 grama meda akacije (bagremov)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica soka od limuna

Kremu nanesite na lice, ostavite da se osuši i isperite bez korištenja sapuna. Ukoliko vam je koža masna stavite više limunovog soka, a ako je suha dodajte više maslinovog ulja.

Limunov sok će omekšati kožu i smanjiti izlučivanje sebuma, a med i maslinovo ulje nahraniti će vašu kožu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime