Ovih 5 stvari nikada ne biste trebali govoriti djetetu!

Najčitanije

Ponekad, naočigled bezazlene izjave mogu biti okidač nezadovoljstva, poljuljati samopouzdanje i dovesti do nimalo poželjnih osjećanja kod djece. Dječiji psiholozi navode da čak i kada imamo najbolje namjere, dogodi se da određene stvari kažemo djeci bez razmišljanja o tome kako će ih ona percipirati. Evo kojih 5 stvari ne bi trebali goviriti djetetu.

“Znam da se možeš još više potruditi”

Frustrirani ste zbog djeteta, jer znate da može mnogo više postići u školi, sportu, glazbi itd?

Nadamo se da ne govorite očito uvredljive stvari kao što su “baš si lijen/a” ili “nesposoban si/a”.

Svaki kometar koji se čini kao da niste zadovoljni trudom koje dijete ulaže može ne samo biti obeshrabrujući za dijete već može utjecati i na njegovu motivaciju.

Ako vaš komentar “potrudi se još više” ima veze s obavezama i kućanskim poslovima, onda jasno naglasite što očekujete: “Nakon što pospremiš svoju sobu možeš ići van igrati se”.

Ukoliko je riječ o obrazovanju, onda idite korak dalje: “Bravo. Dodatno vrijeme koje si uložila u učenje zaista se isplatilo”.

“Zbilja ćeš pojesti još jedan kolač?”

Imate dobre namjere – želite da vam se dijete zdravo hrani i u tome nema ništa loše.

Međutim, pokušajte se suzdržati od komentara koji bi mogli potaknuti negativnu sliku o djetetovu tijelu. Ukoliko ste zabrinuti oko toga što dijete jede, onda to trebaju pokazati vaša djela, a ne riječi.

“Napunite” hladnjak zdravim umjesto nezdravim namirnicama te potičite zdrave aktivnosti, kao što je šetnja poslije večere. Na taj način slatkiši, s vremena na vrijeme, neće škoditi.

“Zašto se ne ugledaš na sestru/brata?”

Braća i sestre i rivalstvo idu ruku pod ruku – i sve što kažete s ciljem usporedbe samo dodaje ulje na tu prirodnu vatru.

Nikada to nemojte raditi. Umjesto da djetetu kažete nešto kao “Zašto se ne ugledaš na brata/sestru?” bilo bi bolje da ga podržavate u onome u čemu je dobro. Na taj način smanjujete razdor između djece i potičete zdravo okruženje, bez rivalstva i ljubomore.

“Bolje ti ide…”

Uvijek dopustite djeci biti ono što jesu! Ako ste vi, primjera radi, obožavali odbojku, to ne znači da se i vaše dijete automatski treba baviti tim sportom.

Iako to radite iz najbolje moguće namjere, vi djetetu na taj način ne pomažete već pokušavate nametnuti svoje ambicije i snove koje niste uspjeli ostvariti kada ste trebali.

Svako dijete je jedinstveno i treba mu dopustiti da takvo i ostane. Ako vaše dijete nešto voli, onda nema potrebe za natuknicama u smislu: “Znaš, bolje ti ide…”.

To bi moglo izazvati revolt kod djeteta. Budite podrška djetetu u onome što ga zanima.

“Ne brini – prvi dan škole će biti u redu”

Zapitati ćete se što nije u redu s brigom i pokušajem ublažavanja tjeskobe kod djeteta? S izjavom “Ne brini, sve će biti u redu”, u biti djetetu šaljete poruku da odlazak prvi dan u školu i nije tako bezazlen jer ga inače ne bi tješili.

Ako kažete djetetu da ne brine vi također odbacujete njegova osjećanja. Prvi dan škole može biti vrlo teško iskustvo za većinu djece.

Dijete je uplašeno, odlazi u novu sredinu, s novim ljudima i sasvim je normalno ukoliko se ne osjeća ugodno u svemu tome.

Bilo bi mudro razgovarati s djetetom prije prvog dana škole. Na svako pitanje odgovorite iskreno i pitajte dijete kako se osjeća i kakva su njegova očekivanja. Budite strpljivi i pažljivi.

Prvi dan škole može biti izuzetno težak za vaše dijete

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas