Pekmez od šljiva – pravi, starinski recept

Najčitanije

Donosimo vam tradicionalni starinski recept za pekmez od šljiva, bez modernih dodataka, bez umjetnih sastojaka. Recept za pekmez od šljiva kako su naše bake radile.

Na kilogram zrelih šljiva ide od prilike 140-150 g šećera, po tome se ravnajte jer i ako ne spremate pekmez za zimu od 5,6 ili 10 kg šljiva, već imate slučajno 1-2 kg šljiva u kući i mislite da ih nećete uspjeti pojesti svježe, napravite knedle, očistite i smrznite ili napravite teglicu dvije pekmeza.

Što je potrebno za pekmez od šljiva

  • 1 kg šećera
  • 7 kg šljiva
  • 2-3 vrećice vanilin šećera
  • cimet i klinčić (ili jedno od toga, ako ne volite)

Postupak pripreme pekmeza od šljiva

Šljive očistite od koštica, i operite. Ostavite ih u posudi na nekoliko sati prekrivene šećerom. Najbolje ih je pripremiti večer prije da odstoje i puste sokove.

Nakon što su odstajale, stavite ih kuhati uz povremeno miješanje. Dodajte vanilin šećer i kuhajte cca 3 sata.

Pred kraj ih možete usitniti štapnim mikserom u kompaktnu smjesu i kuhati još cca 1 sat. Tko voli može ostaviti male komadiće i kožicu “da se osjete”. Također, pred kraj kuhanja trebate stalno miješati da se pekmez ne primi za dno. Pekmez je gotov kad sva tekućina ishlapi i bude gust.

Cimet i mljeveni klinčić stavite kad je pekmez skoro gotov, pažljivo dozirajući jer su ovi začini jaki i mogu preuzeti okus šljiva.

Sterilizacija teglica za pekmez
Sterilizacija teglica za pekmez

Sterilizacija teglica za pekmez

Teglice operite i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 140 C, na rešetku ili pleh na 10-15 minuta da se steriliziraju. Budite pažljivi prilikom vađenja teglica, koristite rukavicu ili kuhinjsku krpu. U još vruće teglice sipajte vrući pekmez do vrha, malo polupkajte teglicom o kuhinjski element kako bi izašao zrak i dobro poklopcima zatvorite teglice. Tako zatvorene teglice ostavite na sobnoj temperaturi da se postepeno ohlade.

Druga opcija je da ne stavljate teglice u pećnicu, već ih dobro operete vrućom vodom i punite dok su još tople. Napunjene i zatvorene teglice okrenete naopačke i ostavite tako 15-20 minuta.

Ohlađene teglice s pekmezom pospremite na tamno mjesto, smočnicu ili podrum. Pekmez može stajati više od godine dana, a ako je pravilno skladišten i dvije godine.

Dobar tek!

Spremanje pekmeza za zimnicu
Spremanje pekmeza za zimnicu

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas