Piskavica je biljka čije se sjeme koristi u prehrani te ima mnoga djelotvorna svojstva.

Piskavica ima blijedo-žute cvjetove koji cvjetaju od travnja, a koristi se njeno sjeme koje se bere u kolovozu. Pomaže ženama i muškarcima te se preporuča kao bitna namirnica za svaki dom.

Sjeme je bogato polisaharidima (uglavnom se sastoji od galaktomana 25-45%), a sadrži i malu količinu eteričnog ulja, a nutritivni sastav je i više nego bajkovit: vlaga 2,4%, proteina 30% te ukupno dijetalnih vlakana 48% (netopiva 28%, topiva 20%), a pepeo 3,9%.

Također sadrži bakar, željezo, mangan i magnezij između ostalih minerala i proteina te zbog tako dobrog sastava postoji nekoliko razloga za upotrebu ovog korisnog sjemena.

Koristi se kao čaj koji se pije za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta. Također liječi sluznicu dišnog sustava, a djelotvorna je i protiv alergija.
Stimulira rad jetre i bubrega te utječe na postavljanje ravnoteže šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa radi aminokiseline koja kontrolira lučenje inzulina.

Imate li problema s kolesterolom ili šećerom u krvi, neka vam piskavica bude među prvim izborima za uklanjanje ovih tegoba. Piskavicom se ostvaruju odlični rezultati u liječenju dijabetesa. Uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi- izoleucin, koja kontrolira lučenje inzulina.

I moderna istraživanja podupiru tradicionalno korištenje piskavice u snižavanju i kontroliranju šećera. Prema nekim navodima uzimanje 50 g piskavice na dan u prosjeku dovodi do 30-postotnog poboljšanja nalaza već u roku od 10 dana. Popularna je i kod tretmana kardiovaskularnih problema, jer snizuje kolesterol i razine triglicerida te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija. U ovu je svrhu preporučljiva doza 10 do 20 g dnevno.

Sjeme piskavice može koristiti za probleme na koži kao što su čirevi, fistule.

Odlična je za njegu kože jer uklanja nečistoće i pomlađuje kožu pa je u tu svrhu najbolje napraviti čaj od piskavice.

  • Zakuhajte 2 dl hladne vode u koje ste dodali dvije žličice sjemenki.
  • Nakon što zakuha stavite da odstoji 20 minuta poklopljeno.
  • Povremeno pomiješajte dok stoji pa procijedite pa pijte lagano u malim gutljajima.

Osim za ljepotu, dobra je i za dojilje jer potiče proizvodnju mlijeka, umiruje dojenčad, opskrbljuje ih željezom i pomaže u dobivanju na težini. Također, smanjuje tegobe PMS-a.

Tipičan način primjene je macerat od 10 do 15 g plodova piskavice. Sjemenke piskavice stave se u litru vode i puste da odstoje barem 4 sata. Cijelu smjesu treba podijeliti u 3 do 4 doze i konzumirati tijekom dana (sjemenke i tekućinu zajedno).

Na što treba pripaziti?

Radi visokog sadržaja saponina preporučuje se oprez kod oboljelih od celijakije (glutenska enteropatija), poremećaja apsorpcije masti u tankom crijevu, manjka vitamina topivih u mastima (A, D, E i K) kao i kod pacijenata s poremećajem lučenja žuči (npr. kod žučnih kamenaca). 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime