Predjamski dvorac – dvorska bajka u zagrljaju stijene

Najčitanije

Svega nekoliko kilometara od Postojnske jame krški svijet nudi nezaboravan doživljaj u bajkovitom svijetu vitezova. U 123 m visokoj litici uklesano je više od 800 godina staro, neosvojivo srednjovjekovno čudo Predjamski dvorac. Iza najvećeg špiljskog dvorca na svijetu nalazi se labirint skrivenih hodnika odakle je na pljačkaške pohode odlazio vitez Erazmo Predjamski. A u Jami pod gradom svoj su dom pronašli šišmiši.

Špiljski dvorac svjetskoga glasa

Neprestano prepletanje prirodnog i umjetnog, djela ljudskih ruku i stvaralaštva prirode, oblikuje biser srednjovjekovne snalažljivosti. Najveći špiljski dvorac na svijetu, upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, slikovito pripovijeda priču vremena kad je udobnost morala ustupiti mjesto stvarnosti i kad je zveket oružja nerijetko nadglasavao pjesmu trubadura. Toliko poseban i jedinstven da se uvrštava u deset najfascinantnijih dvoraca na svijetu. Toliko romantičan da ga mnogi odabiru za svoj obred vjenčanja.

Legenda Erazma Predjamskog

Romantična legenda o pobunjeničkom vitezu Erazmu koji je više od godine dana prkosio opsadi carske vojske neizostavan je dio priče o dvorcu. Tajni hodnik, naklonjenost izabranice junakova srca i silna lukavost – sve što je potrebno za napetu priču.

Iako hrabar i gotovo nepobjediv, vitez Erazmo navodno je nakon izdaje umro u zahodu.

Jama pod gradom

Krški svijet oblikovao je ispod dvorca Jamu pod Predjamskim gradom, drugu najdulju slovensku špilju, koja obuhvaća čak četiri kata. Dio špilje možete razgledati u sklopu obilaska dvorca, a ostatak u sklopu doživljajnih avantura.

U špilji se nalazi tajni hodnik koji vodi na otvoreno – nekoć neprocjenjivo sklonište.

Arheološka nalazišta u šupljini iza Predjamskog dvorca svjedoče da je čovjek ovdje živio već u kameno doba. Na ulazu u hodnik nazvan Konjska staja pronađeni su ostatci iz rimskih vremena, a u Hodniku imena možete pogledati potpise iz 16. stoljeća.

Druga najdulja slovenska turistička špilja

Jama pod Predjamskim gradom druga je najdulja slovenska turistička špilja, koja se prostire na četiri kata – svi su, osim gornje Erazmove rupe s Erazmovim hodnikom, međusobno povezani. Duljina svih do sada otkrivenih dijelova špilje iznosi 14 kilometara. Turistička dionica duga je 700 metara i obuhvaća Konjsku stajuGlavni hodnikHodnik imenaVeliku dvoranu i Fižencu, gdje se nalazi izlaz na površinu.

Špilja je otvorena od svibnja do rujna.

U špilji nema električnih instalacija, a baterije posjetitelji dobivaju prije ulaska. Za obilazak turističkog dijela potrebni su samo udobna odjeća i obuća. Zavaljujući položaju i povoljnoj temperaturi špilja je zimi stanište kolonije šišmiša, zato je u vrijeme njihova zimskog sna zatvorena za posjetitelje.

Srednjovjekovnim stazama

Predjamski dvorac nudi zabavu za cijelu obitelj. Vrata dvorca posjetiteljima su otvorena svaki dan u godini, a špilja je zbog zimskog sna šišmiša otvorena od lipnja do kolovoza. Nezaboravni doživljaji zajamčeni!

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas