Prešli ste 40-tu? Vrijeme je da razmislite o ovih 10 dodataka prehrani

Najčitanije

Bilo da imate 40 ili 65 godina, konzumiranje raznovrsnih cjelovitih namirnica koristit će vam u godinama koje dolaze. Međutim, kako starite, vaše tijelo jednostavno ne može apsorbirati neke hranjive tvari iz hrane kao prije nekoliko godina. Suplementi u tom slučaju mogu biti od koristi. Sastavili smo popis 10 dodataka prehrani za žene starije od 40 godina. Ne zaboravite se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego počnete s bilo kojim novim vitaminskim režimom.

VITAMIN B12

Vitamin B12 gradi crvena krvna zrnca i pomaže u funkciji i razvoju mozga. Simptomi nedostatka vitamina B12 su niska razina energije, oslabljeno pamćenje i oštećenje živaca. Procjenjuje se da 30 do 50 posto odraslih starijih od 50 godina ima manjak B12. Suplementi B12 općenito se smatraju sigurnima jer svaki višak napušta vaše tijelo kroz urin.

OMEGA3 MASNE KISELINE

Omega-3 masne kiseline podržavaju rad srca, vid i kognitivne funkcije. Studije također sugeriraju da mogu igrati ulogu u prevenciji raka. Budući da omega-3 može zaštititi od stanja povezanih sa dobi, poput bolesti srca i makularne degeneracije, stručnjaci preporučuju veći unos omega-3 za starije osobe. Omega-3 masne kiseline u najvećem se postotku nalaze u ribljem ulju, ulju jetre bakalara, lanenim sjemenkama i orašastim plodovima. Vegetarijanci i vegani mogu uzimati ulje algi.

KALCIJ

Gotovo sav kalcij u vašem tijelu pohranjen je u vašim kostima. Kada ga ne unosite dovoljno, vaše tijelo koristi zalihe kako bi ispunilo svoje fiziološke potrebe. To bi moglo oslabiti vaše kosti i dovesti do osteoporoze. Kod žena estrogen pomaže tijelu apsorbirati kalcij. Međutim, kako se približavate menopauzi, razina estrogena vam pada, što rezultira lošom apsorpcijom.

VITAMIN B6

Vitamin B6 podržava živčani i imunološki sustav tijela. Nalazi se u hrani kao što su slanutak, kvasac, zeleno lisnato povrće i banane. Nedostatak može dovesti do depresije, oslabljenog imuniteta i određenih problema s kožom. Kako starite, vašem tijelu treba više B6. Visoke razine B6 povezane su s boljim pamćenjem u starijoj populaciji.

KALIJ

Kalij održava vaše kosti jakima i može smanjiti rizik od moždanog udara i visokog krvnog tlaka. Također podržava rad bubrega, mišiće, živce i srce. Iako se kalij može naći u mnogim popularnim namirnicama, poput banana i avokada, mnoge starije osobe još uvijek ne dobivaju preporučenih 4700 mg dnevno. Nažalost, određeni lijekovi i zdravstvena stanja blokiraju apsorpciju kalija. Ako imate više od 40 godina, pitajte svog liječnika uzimate li ga dovoljno.

VITAMIN D

Vitamin D smanjuje upalu, pomaže tijelu u apsorpciji kalcija i podržava imunološki sustav. Kada žene napune 40 godina i približe se menopauzi, nedostatak vitamina D može rezultirati oslabljenim kostima i osteoporozom. Budući da se ne nalazi u mnogim namirnicama, a većina ljudi ga ne apsorbira dovoljno od sunca, dodaci vitamina D mogu biti korisni.

PROBIOTICI

Trilijuni bakterija žive u vašim crijevima. Dobre bakterije drže vaš imunološki sustav pod kontrolom i pomažu probavi. Ako ste pod stresom, uzimali ste antibiotike ili imate određena medicinska stanja, velika je vjerojatnost da imate smanjeni broj dobrih crijevnih bakterija. Budući da to može dovesti do zdravstvenih problema, poput iritabilne bolesti crijeva i pretilosti, važno je vratiti ravnotežu. Probiotici pomažu u održavanju ravnoteže, a kako starite, poželjno je obratiti pažnju na različite sojeve i njihove prednosti.

CINK

Cink podržava vaš imunološki sustav i metabolizam. Postoje i dokazi da skraćuje i olakšava razdoblje prehlade, usporava napredovanje makularne degeneracije i smanjuje proljev. Cink potpomaže funkcioniranju organizma na više načina, stoga je važan nutrijent na koji treba obratiti pažnju kako starite.

SELEN

Možda ne čujete često za selen, ali on smanjuje rizik od bolesti povezanih s dobi. Također blokira infekcije i izgrađuje mišiće, a može pomoći u prevenciji demencije, raka i bolesti štitnjače. Selen se može naći u multivitaminima ili kao zaseban dodatak. Samo pazite da ne prekoračite preporučenu dozu od 55 mg dnevno.

MAGNEZIJ

Magnezij regulira rad živaca i pomaže u održavanju ravnoteže šećera u krvi. Kako starite, blagi deficit magnezija može dovesti do poremećaja spavanja i kognitivnih sposobnosti. Održavanje normalne razine magnezija tijekom godina može pomoći u sprječavanju kroničnih stanja povezanih sa starenjem, poput bolesti srca i dijabetesa.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas