Prostorija za vešeraj u vašem domu

Najčitanije

U idealnom slučaju vešeraj u vašem domu trebao bi biti najfunkcionalnija prostorija, s puno svjetla (prirodnog ili umjetnog).

Vešeraj bi trebao imati prostor za:

  • razvrstavanje, sušenje i slaganje odjeće
  • pranje i namakanje jako uprljane odjeće i obuće
  • skladištenje sredstava za pranje i čišćenje
  • prostor za pranje ljubimaca

Bilo da gradite novi dom ili ga preuređujete, postoje neke specifikacije i dimenzije koje biste trebali imati na umu dok projektirate svoju praonicu. Ukoliko niste sigurni, angažiranje dizajnera ili arhitekta pomoći će vam povećati učinkovitost prostorije.

Koji su najčešći zahtjevi kod dizajna vešeraja?

  • da bude zasebna prostorija
  • blizu ili povezana s ulaznim prostorom (zbog blatnjave obuće i pranja pasa)
  • ugrađena daska za glačanje
  • čvrsta radna površina za popravak odjeće, šivanje, rukotvorine i vrtlarstvo
  • ugradbeni ormari
  • široki i duboki sudoper za namakanje odjeće, pranje ljubimaca, radne odjeće i sl.

Ugradbeni ormari i radna površina u vešeraju

Ukoliko ugradbeni ormari nisu mogući, dobro će funkcionirati i samostojeći ormari. U ormare, osim sredstava za čišćenje i pranje, možete pospremiti kućanske aparate i opremu.

Radna površina za slaganje i razvrstavanje odjeće obično se instalira iznad strojeva za pranje rublja i sušilice. Visina radne ploče tada je oko 90 cm. 90 cm je idealna visina za kuhinju, procijenite da li bi vam u vešaraju bolje odgovarala niža radna ploča i sudoper.

Super je da za perilicu i sušilicu imate ormariće po mjeri, ali razmislite o trenutku kada ćete ih mijenjati. Ostavite nešto dodatnog prostora oko i iznad strojeva.

Standardna perilica i sušilica su 60 cm široke. Računajte da vam ormarić ako ih postavljate jednu pored druge bude oko 125-130. Malo razmaka između strojeva i na krajevima trebate ostaviti i radi ventilacije i vibracije. Iznad strojeva ostavite 3-4 cm prostora.

Stavljate li sušilicu na perilicu rublja, zbrojite visinu obadva stroja i iznad ostavite par centimetara prostora. Na dubinu perilice i sušilice računajte dodatnih 15 cm za ventile, cijevi i kablove koji se nalaze iza strojeva.

Pri dizajniranju vašeg vešeraja, uzbite u obzir i pristup prostoriji, te širinu ulaznih vrata.

Planirate li imati perilicu s prednjim vratima (klasičnu) osigurajte minimum 100 cm prostora ispred kako ne bi imali problema kod saginjanja i prolaza dok su vrata perilice širom otvorena.

Možda vas zanima i ovo: Sjajne ideje za uređenje sobe za djevojčice

Instalacije za vešeraj

Dodatna izolacija na zidovima i podu praonice smanjiti će razinu buke u ostatku doma.

Dobro isplanirajte odvod kako vam u slučaju poplave, puknuća crijeva perilice ili začepljenog odvoda/filtera ne bi bio uništen pod i u ostatku kuće. Automatski zaporni ventil za vodu je isto dobra opcija jer otvara vodu samo kada je perilica u upotrebi.

Naravno, vaš vodoinstalater i električar savjetovati će vas u vezi specifikacije za instalacije u skladu s propisima i dostupnim izvedbama. Planirajte električne instalacije na način da ne morate koristiti produžni kabel. Konzultirajte se i oko planiranja ventilacijskog otvora za učinkovitije sušenje rublja i funkcionalno provjetravanje.

Ideje za uređenje vešeraja

Vešeraj ili praona rublja u stanu, bio malen ili prostran, treba biti funkcionalan i prilagođen vama i vašim potrebama. Nemate li mjesta za puno ormarića postavite police i vješalice. Neiskorišteni prostor ispod stepenica možete urediti u prostor za pranje rublja. Možda imate prostran ulazni prostor ili hodnik u kojemu možete ugraditi ormare i klizna vrata? Uredite i opremite prostoriju dodatnim posudama za organizaciju stvari, košarama i šipkama za vješanje.

Neka vas ove fotografije inspiriraju za osmišljavanje vašeg vešeraja!

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas