Rižina voda za nevjerojatno zdravu kosu

Stari novi trik iz Kine

Najčitanije

Da, dobro ste pročitali naslov. Rižina voda u posljednje vrijeme privlači veliku pažnju, posebno na TikTok-u, gdje je pozdravljaju kao čudesni sastojak koji kosu čini sjajnom, gustom i jaaako sjajnom.

Zapravo je postao toliko popularan pojam na web mjestu društvenih mreža, hashtag #ricewater imao je preko 150 milijuna pregleda. Povećavaju se i internetska pretraživanja “rižine vode” koja su tijekom prošle godine navodno porasla 10,2%.

Čini se, kako je to postao sastojak koji morate upotrijebiti zahvaljujući tome što je prepun prirodnih vitamina, minerala i proteina koji kosu čine hidratiziranom kao nikada prije.

Što je uopće rižina voda?

Dakle, ako se pitate što je točno voda od riže, prilično je jednostavna – to je jednostavno samo voda koju dobijete kuhanjem riže, ravno iz vaše kuhinje, koja ne košta kao skupi beauty proizvodi. Korisnici TikToka dijele kako namaču rižu u posudi kako bi pustila ‘rižinu vodu’ i ispiru kosu u njoj, gotovo poput maske za kosu, ostavljajući im prekrasno sjajne pramenove.

Istina je da se ispiranje kose vodom u kojoj se kuhala riža koristi već stoljećima u Kini i Japanu za sjajnu i zdravu kosu. U Kineskom selu Huangluo žive Guinessove rekorderke koje su titulu zaslužile svojom dugačkom sjajnom kosom.

Nakon što skuhaju rižu, vodu odlože u posudicu i ostave je da tako stoji dva dana na sobnoj temperaturi. Nakon što fermentira, tu vodu ponovno kuhaju pa je puste da se ohladi.

U nju možete staviti i nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja poput ružmarina, lavande ili čajevca te tu mješavinu koristiti umjesto regeneratora. Voda se može koristiti i za umivanje, kako bi vaša koža bila sjajna i zdrava.

Rižina voda za njegu kose
Rižina voda za njegu kose

Od kuda potječe tradicija ispiranja kose rižinom vodom?

Praksa korištenja vode od riže kao tretmana kose seže do drevnog japanskog rituala u kojem su dvorske dame močile kosu u fermentiranoj rižinoj vodi (ponekad zvanoj Yu-Su-Ru) kako bi joj pomogle u rastu.

Utvrđeno je da aminokiseline, vitamini i proteini koji se nalaze u riži zaista mogu poboljšati zdravlje vaše kose. Studije su dokazale da inositol, još jedan sastojak koji se može naći u zrnu, pomaže u obnavljanju oštećene kose.

Za one koji su ljubitelji dobre DIY maske za kosu, ovu vijest nije teško prihvatiti – ako ste kosu pokušali natopiti kokosovim uljem ili čak pivom, znate da su rezultati vrijedni napornog procesa – ali rezultati rižine vode još su bolji, jer su dugoročni.

Koji su benefiti rižine vode?

Pa … zašto voda od riže ima tako velike blagodati? Budući da zrna riže imaju visok sadržaj škroba (70-80%) i prepuna su aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidansa, ovi sastojci zasićuju vodu u kojoj se riža kuhala.

Ako imate obojenu kosu koja je beživotna, suha i lomljiva, rižina voda može vam pomoći osvježiti ju, jer također smanjuje trenje, potiče elastičnost i zaglađuje vlas, što dovodi do sjajnije, glatke kose.

Da li potiče i rast kose? Bilo koji tretman koji stimulira protok krvi u vlasište je dobar. Bilo da se radi o ispiranju vodom od riže ili pilingu vlasišta, zdrava kosa započinje od vlasišta.

Kako koristiti rižinu vodu za kosu?

  • operite kosu sa šamponom
  • isperite kosu
  • prelijte kosu sa vodom od riže
  • masirajte vlasište i istrljajte kosu kako bi se voda ravnomjerno rasporedila po cijeloj dužini kose
  • ostavite na kosi do 20 minuta – isperite kosu mlakom vodom

Za što još možete koristiti rižinu vodu?

  • dodajte je u kupku za opuštanje i blistavu kožu
  • koristite je umjesto tonika ako imate proširene pore
  • koristite je umjesto losiona za čistu i mekanu kožu
  • nanesite je na područje na kojem se pojavio prištić

Kako je čuvati i koji je rok trajanja?

U zatvorenoj boci vodu u kojoj se kuhala riža čuvajte u hladnjaku najdulje 7 dana, a zatim ju je potrebno baciti i napraviti novu.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas