Zeleni čaj i zdravstvene prednosti

Najčitanije

Zeleni čaj je drugo najviše konzumirano piće na svijetu (na prvome je mjestu voda), a u ljekovite se svrhe koristi već stoljećima u Kini i Japanu. Razlog tomu je što se redovitoj konzumaciji zelenog čaja u listićima ili u obliku praha pripisuju brojne zdravstvene prednosti.

Dokazane su mnogobrojne zdravstvene prednosti konzumiranja zelenog čaja. U ukupnoj svjetskoj potrošnji svih vrsta čajeva, na zeleni čaj otpada oko 20% od ukupnog broja. U Kini, s druge strane, zeleni čaj je najpopularniji, preko 80% domaćinstava redovno ga i svakodnevno konzumira.

Zeleni čaj bogat je antioksidansima

Popijete li šalicu zelenog čaja učiniti ćete za sebe puno više osim što ćete se, recimo, ugrijati po zimi.

Zeleni čaj dolazi iz lišća biljke Camellia sinensis, grma porijeklom iz Azije. Listovi zelenog čaja su manje obrađeni od listova crnog čaja i sadrže bogate izvore antioksidansa koji štite stanice tijela od oštećenja i pomažu u borbi protiv bolesti. 

Prednosti zelenog čaja povezanesu s prevencijom raka, smanjenjem rizika od moždanog udara, bolesti srca, snižavanjem razine ukupnog i lošeg kolesterola u krvi.

Katehini, fitokemikalije, su glavni sastojak koji je prisutan u zelenom čaju, u količinama većim nego što ga ima npr.U soku od grožđa i crnom vinu, za koje se također vjeruje da smanjuju rizik od srčanih bolesti. Osim ovih zdravstvenh prednosti zelenog čaja ima ih još mnoštvo!

Nedavna istraživanja pokazala su da antioksidansi iz zelenog čaja imaju ulogu u smanjenju negativnih učinaka lošeg kolesterola, snižavaju razina triglicerida i povećavaju proizvodnju dobrog kolesterola. Također, pokazalo se da inhibiraju prekomjerno zgrušavanje krvi što može pomoći kod bolesti srca i smanjenju rizika od srčanog udara.

Do sada nabrojene zdravstvene prednosti zelenog čaja dovoljan su poticaj za početak redovne konzumacije ovog napitka, ali ima ih još mnogo!

Polifenoli – prirodne biljne fitokemikalije – snažni antioksidansi po kojima je zeleni čaj poznat – pomažu održati stanice raka pod kontrolom, onemogućavaju stanicama raka da nađu čvrsto uporište u tijelu, obeshrabruju njihov rast, te onemogućavaju stvaranje novih krvnih žila koje su potrebne tumoru da se uspješno širi. Studije su pokazale da osobe koje redovito piju zeleni čaj smanjuju rizik od raka dojke, želuca, jednjaka, debelog crijeva i raka prostate.

Ublažite promjene na koži

Imate li porezotinu, ugriz ili opekotinu na koži iskoristite zeleni čaj!

Zeleni čaj je prirodni antiseptik koji ublažava svrab i oticanje. Natopite blaznicu u kuhanom zelenom čaju i natapkajte oštećeno ili nadraženo mjesto na koži. Isto tako, oblok od zelenog čaja može pomoći i kod otečenih kapaka.

Laboratorijska istraživanja u kojima se zeleni čaj konzumirao ili primijenio direktno na kožu pokazala su kako zeleni čaj ima i važnu ulogu u fotoprotektivnoj zaštiti kože od pojave raka i drugih kožnih oboljenja izazvanih štetnim utjecajem prekomjernog izlaganja suncu. To je i razlog zašto se zeleni čaj pojavljuje sve češće kao jedan od sastojaka krema za sunčanje i tzv. anti-aging krema za održavanje svježine i mladolikosti kože.

Držite krvni tlak pod kontrolom

Imati zdrave vrijednosti krvnog tlaka (120/80) je jedno. Kako ga uspješno održavati nešto je sasvim drugo. Istraživanja su pokazala da osobe koje dnevno konzumiraju samo 1 šalicu zelenog čaja imaju 50% manju vjerojatnost da će jednog dana oboliti od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka. Zasluge su pripisane polifenolima kojima zeleni čaj obiluje, a pogotovo polifenolu poznatom kao ECGC.

Očuvajte moždanu aktivnost i pamćenje

Zeleni čaj također igra važnu ulogu i u održavanju zdravlja moždanih funkcija. Konzumiranjem barem dvije šalice zelenog čaja dnevno smanjiti ćete u pola vjerojatnost za razvoj kognitivnih poremećaja, od osoba koje ne piju zeleni čaj. Daljnji dokazi ukazuju na to da zeleni čaj ima važnu ulogu u prevenciji dobno uzrokovanih (staračka demencija i slično) i degenerativnih bolesti mozga, poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. 

Smatra se kako antioksidansi iz zelenog čaja smanjuju prisutnost slobodnih radikala u organizmu, djeluju kao “čistači” tijela, uništavaju opasne slobodne radikale i popravljaju oštećenja nastala djelovanjem istih.

Ostanite mladi

Redovnim ispijanjem 3-4 šalice zelenog čaja dnevno (ili 10 grama) pomoći ćete Vašem tijelu da se osjeća mlađe, zdravije i s više energije.

I da, još jedna stvar… U posjednjih 10 godina učinjeno je na desetke stručnih studija koje su dokazale kako zeleni čaj doista pomaže kod regulacije tjelesne težine.

Da li zeleni čaj može biti štetan?

U određenim situacijama, da.

Zeleni čaj sadrži kofein koji kod osoba osjetljivima na kofein može uzrokovati nesanicu i/ili ubrzani rad srca. Kofein se također ne preporuča trudnicama i dojiljama jer se zadržava u posteljici i mlijeku, tako da ga buduće majke trebaju izbjegavati konzumirati u većim količinama (više od 1 šalice čaja dnevno).

Tanini iz zelenog čaja mogu utjecati na apsorpciju željeza koje dobivamo iz hrane. Ukoliko u zeleni čaj dodate C vitamin (npr. limun), ovaj negativan efekt može se poništiti. Osobe koje pate od anemije (nedostatka željeza) trebaju se ipak posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego uvedu pijenje zelenog čaja u svoju svakodnevnicu.

Zbog kofeina, zeleni čaj se ne bi trebao miješati s nizom lijekova. Ukoliko trošite lijekove posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome da li kofein i u kojoj mjeri (iz čaja ili bilo kojeg drugog izvora) utječe na Vašu terapiju.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas