Katleja orhideja – kako se brinuti za ovu predivnu biljku

Najčitanije

Mnogi će se složiti kako je katleja orhideja (Catlleya orchid) najljepša među orhidejama. Cvjetovi su joj predivni, krupni i zaista neodoljivi. Ova lijepa orhideja spada među skuplje a njezini upečatljivi cvjetovi mogu se pronaći u velikom izboru kombinacija boja.

Katleja orhideja obično cvate samo jednom godišnje, iako su neki hibridi, posebno oni križani s Laelia orhidejama, uzgajani kako bi cvjetali više puta godišnje.

Orhideje su epifiti, što znači da prirodno rastu pričvršćene za druge biljke, najčešće koru drveća. Njihovo lišće je obično tamnozelene boje. Katleja orhideje općenito su dugovječne biljke i sporo rastu, a treba im između četiri i sedam godina da potpuno sazriju.

Najbolje vrijeme za sadnju ovih orhideja je kada se pojavi novi izboj nakon što završe s cvjetanjem. Katleja orhideja je autohtona vrsta porijeklom iz Brazila. Hortikulturist William Cattley povezan je s imenom ove biljke jer je prihvatio pošiljku ovog prekrasnog cvijeta u Londonu u stanju uvenuća i njegovao ga da ozdravi. Dodatno je popularizirao biljku tako što ju je katalogizirao i objavio u časopisima.

Botanički nazivCattleya
Uobičajeni nazivKatleja, Kraljica orhideja, Cattleya, Corsage
VrstaTrajnica
Veličina odrasle biljkeOko 50 cm
OsunčanostDjelomično
ZemljaZemlja za orhideje, kora, dobro drenirana
pH tlaKiselo
CvatnjaJednom godišnje
Boja cvijetaRaznovrsno
Temperatura min-max10–12 C/ 24-28 C
Prirodno staništeCentralna i Južna Amerika
ŠtetniciVunasta uš
PresađivanjeSvake 2 godine

Katleja kako ju njegovati

Ključ za njihov uspješan uzgoj je osigurati im pravu količinu svjetlosti, održavati odgovarajuću temperaturu i vlažnost te odgovarajuće zalijevanje i prihranjivenje. Orhideje obično nemaju ozbiljnih problema sa štetočinama ili bolestima ako su im uvjeti uzgoja odgovarajući. Ali pripazite na neke uobičajene probleme sobnih biljaka koje mogu oštetiti lišće, kaošto je kamenac, brašnasta stjenica i paukove grinje.

Osim toga, pripazite na pseudobulbe (zadebljanja između listova), koji vam mogu dati naznake o zdravlju vaše biljke. Debela pseudobulba ukazuje na sretnu, dobro hidriranu biljku.

Svjetlo

Ove orhideje za optimalan rast trebaju jarko neizravno svjetlo. Idealan je prozor okrenut prema istoku ili zapadu koji ima puno svjetla. Međutim, jako podnevno sunce koje ulazi kroz prozor trebalo bi ublažiti prozirnom zavjesom. Orhideje vole sunčevu svjetlost ujutro, ali ih treba zaštititi od jakog poslijepodnevnog sunca. Katleja orhideje koje nemaju dovoljno svjetla imat će tamnije lišće od uobičajenog i često neće cvjetati. Lišće orhideja koje su previše osvijetljene često će postati žućkasto, čak spaljeno smeđe ili crno na nekim područjima.

Zemlja

Katleja orhideje uspjevat će u mješavini napravljenoj posebno za orhideje. Mješavina obično uključuje koru jele, potencijalno perlit, hortikulturni drveni ugljen, komadiće kokosove ljuske, vlakna paprati, glinene kuglice, šljunak i još mnogo toga.

Kad se uzgajaju na otvorenom, orhideje katleje mogu se montirati na ploču, što je tehnika u kojoj se orhideja ručno pričvršćuje za stablo. Da biste montirali orhideju, omotajte korijenje mahovinom; ožičite biljku na vrhu police (napravljene od organskih materijala, kao što je naplavljeno drvo ili kora pluta); i pričvrstite ga na granu, deblo ili trupac.

Orhideja na drvetu
Orhideja na drvetu

Voda

Ove orhideje zahtijevaju umjerenu količinu vlage. Zalijevajte kad god je zemlja za uzgoj prilično osušena; obično je dovoljno tjedno zalijevanje. Nemojte dopustiti da orhideje stoje u stalno vlažnoj posudi, jer to može uzrokovati truljenje korijena. Koristite meku vodu, odstajalu kako ne biste orhideju uništili s kamencem iz vode. Pri svakom zalijevanju obilno zalijevajte tako da voda prska lišće i teče kroz drenažne otvore posude. Mnogi uzgajivači preferiraju staviti posudu s orhidejom u sudoper prilikom zalijevanja. Pričekajte kako bi se voda potpuno iscjedila iz posude i tek tada orhideju vratite na njezino mjesto. Najbolje je zalijevati ujutro, tako da lišće ima vremena osušiti se na svjetlu. Inače, dugotrajna vlaga može uzrokovati plijesan i druge bolesti.

Možda vas zanima i ovo: Najbolje biljke za balkon

Temperatura i vlažnost

Katleja orhideje preferiraju dnevne temperature između 20-28 C i noćne temperature između 12 i 15 C. Niže temperature i mraz mogu ubiti biljku. Orhideje mogu podnijeti temperature do oko 35 C, iako je važno da na takvoj vrućini imaju dobru cirkulaciju zraka i visoku vlažnost. Općenito, vole razinu vlažnosti oko 40% do 70%. Vlažnost oko svojih orhideja možete povećati stavljanjem posude s orhidejom na pladanj napunjen kamenčićima i vodom. Lišće se također može osvježiti vodenom maglicom ujutro. Također može pomoći i ovlaživač zraka u prostoriji s orhidejom.

Gnojivo

Poznato je da neke orhideje godinama rastu, pa čak i cvjetaju bez gnojiva. Ali minimalno, dosljedno prihranjivanje će vašoj biljci dati tvari koje su joj potrebne za razvoj. Gnojivo za orhideje možete kupiti u obliku maglice, štapića, kapsula ili klasično tekuće. Držite se uputa proizvođača gnojiva jer previše gnojiva može uzrokovati da se biljka usredotoči na rast lišća i novih stabljika koje ne daju cvjetove. Višak gnojiva također može oštetiti korijenje orhideje.

Zasađivanje i presađivanje

Katleja orhideje ne vole da im se remeti korijenje, pa presađujte samo kada je to neophodno. Nakon što korijenje izraste preko ruba lonca i/ili se mješavina zemlje za uzgoj raspadne (što uzrokuje lošu drenažu), vrijeme je za presađivanje. To se obično događa svake dvije godine. Odaberite malo veću posudu s odgovarajućim otvorima za drenažu. Zatim pažljivo olabavite korijenje iz stare posude i otresite što je više moguće raspadnute podloge. Stavite orhideju u novi spremnik na istu dubinu na kojoj je prije rasla i napunite svježu mješavinu za sadnju orhideja oko korijenja.

Podvrste katleja orhideja

Postoje mnoge vrste orhideja i hibridi unutar roda Katleja koji se razlikuju po izgledu i vremenu cvatnje, uključujući:

Cattleya labiata: općenito poznata kao grimizna cattleya ili rubin-lipped orhideja, ova je vrsta srednje veličine i proizvodi velike, upečatljive cvjetove često u nijansama ružičaste, lila ili bijele.

Cattleya iricolor: poznata po svojim vrlo mirisnim cvjetovima blijedo žute ili kremasto bijele boje koji imaju duge, uske latice.

Cattleya mossiae: poznata kao uskršnja orhideja jer obično cvjeta oko Uskrsa.

Cattleya percivaliana: ovu vrstu obično nazivaju božićnom orhidejom jer cvjeta u jesen i zimi često u blijedoj boji lavande.

Cattleya schroederae: cvate obično u proljeće a njezini raskošni cvjetovi široki su i do 22 cm.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas