Najbolje biljke za balkon

15 biljaka za raznovrstan i raskošan balkon

Najčitanije

Balkonskim biljkama na jednostavan i lijep način možete ukrasiti vanjski prostor svog doma. S obzirom da će biljke koje odaberete biti cijelo vrijeme na otvorenom, prije kupnje uzmite u obzir lokalne vremenske uvjete. Najbolje biljke za balkon su one koje su prilagođene temperaturi i poziciji na koju ćete ih smjestiti.

Promatrajte svoj balkon i procijenite koliko sunčanih sati dnevno ima? Koje pozicije su uvijek u sjeni?

Naš izbor najboljih balkonskih biljaka uključuje neke koje dobro uspijevaju na suncu, druge kojima je potrebno djelomično sunce i nekoliko biljaka koje vole sjenu, tako da možete imati balkon pun biljaka bez obzira na uvjete. Ukoliko vam je dosta pelargonija koje cvjetaju na skoro svakom balkonu i želite nešto drugačije, ove biljke bi vam se mogle svidjeti!

1. Fuksija (Fuchsia magellanica)

Fuksija Fuchsia magellanica
Fuksija (Fuchsia magellanica)

Fuksija se također naziva kolibri fuksija jer su njezini jarko obojeni cvjetovi vrlo privlačni malim pticama. Često se prodaju u visećim košarama. Preko zime će biljka “umrijeti” ali na proljeće često ponovno krene rasti. Fuksiju treba prihranjivati, potrebno joj je mnogo gnojiva za rast i cvjetanje. Dobar izbor su gnojiva sa sporim otpuštanjem, što znači da ju možete jednom pognojiti i ne morate se više brinuti oko toga.

SvjetlostPuno neizravnog svjetla
VodaRedovito zalijevanje, ne dopustite da se zemlja potpuno osuši
ZemljaUobičajena zemlja za lončanice
Kućni ljubimciNeotrovna za mačke i pse

2. Lavanda

Lavanda na balkonu
Lavanda na balkonu

Ako je vaš balkon osunčan s puno sunca, lavanda je idealna biljka, budući da može podnijeti sušnije uvjete i nevjerojatno ju je lako uzgajati. Kad ga sunce obasja, s balkona ćete osjetiti predivan miris lavande koji će se širiti vašim domom.

SvjetlostPuno direktnog svjetla
VodaTjedno zalijevanje, može izdržati i duži period bez zalijevanja
ZemljaUobičajena zemlja za lončanice
Kućni ljubimciOtrovna za mačke i pse

3. Rogata paprat (Platycerium bifurcatum)

Rogata paprat, jelenji rogovi Platycerium bifurcatum
Rogata paprat, jelenji rogovi Platycerium bifurcatum

Rogata paprat ili jelenji rogovi je biljka koja može rasti vani u sjenovitim toplijim područjima, ali potrebno ju je unijeti unutra čim zahladi u umjereno hladnim područjima kontinentalne Hrvatske.

U svom prirodnom staništu ove paprati rastu na drveću, a iako mogu napredovati i u loncu, najbolje ih je postaviti na dasku ili neku drugu drvenu površinu (dobro je postaviti malo materijala poput treseta između paprati i površine na kojoj raste). Ukoliko ste kreativni, ova paprat pružiti će vam mnoštvo zabavnih mogućnosti. Budući da nema korijenje, rogata paprat apsorbira većinu svojih hranjivih tvari i vlage kroz lišće, stoga imajte dobar plan zalijevanja.

SvjetlostIndirektno svjetlo
VodaRedovito zalijevanje, prskanje i ovlaživanje
ZemljaZrele biljke apsorbiraju hranjive tvari kroz svoje lišće, treset,mahovina
Kućni ljubimciNeotrovna za mačke i pse

4. Drvo žada (Crassula ovata)

Drvo žada (Crassula ovata)
Drvo žada (Crassula ovata)

Drvo žada uspijevati će na područjima koja rijetko ili nikada ne smrzavaju, a odgovaraju mu sunčana i djelomično osunčana mjesta. Njegovi lijepo oblikovani debeli listovi vizualno su u kontrastu s debelim sivim deblom, čineći ga skulpturalnijim kontrastom raskošnijim biljkama. Budući da pripada porodici sukulenata, dobro podnosi i manjak vode iako im je potrebno redovito zalijevanje, osobito u proljeće. Rastu umjerenom brzinom, održati će se desetljećima, a rijetko će im trebati presađivanje.

SvjetlostSunčano i polusunčano
VodaTjedno u proljeće i ljeto, rijeđe zimi
ZemljaZemlja za lončanice pomiješana s malo pijeska za bolju drenažu
Kućni ljubimciOtrovna za mačke i pse

5. Žednjak, sedum (Crassulaceae)

Žednjak sedum Crassulaceae
Žednjak sedum Crassulaceae

Biljka žednjak ili sedum spada u porodicu sukulenata, stoga je idealna kao lijepi pokrivač tla u žardinjeri u društvu s višim biljkama. Budući da mu je potrebno puno sunca, svakako ga uparite s biljkama koje također trebaju puno svjetla. Također lijep je ukras i samostalno posađen u visećoj košari ili žardinjeri. Postoji oko 600 različitih vrsta žednjaka ili seduma, a većina ih je vrlo otporna. Sedum podnosi i niske temperature, tako da može ostati vani tijekom cijele godine.

SvjetlostSunčano i polusunčano
VodaTjedno u proljeće i ljeto, rijeđe zimi
ZemljaBilo koja zemlja
Kućni ljubimciNeotrovna za mačke i pse

6. Aloe vera

Aloe vera lončanica
Aloe vera lončanica

Aloe vera je otporna biljka, ne traži često zalijevanje i dobro raste na balkonima osunčanima cijeli dan ili minimalno pola dana. Također je sjajna biljka za “uradi sam” tretmane ljepote, uključujući opuštajuću masku za lice.

SvjetlostJarko neizravno sunce
VodaJednom u tjedan-dva, pustite da se zemlja potpuno isuši
ZemljaPjeskovita, dobro drenirana
Kućni ljubimciOtrovna za mačke i pse

7. Kadifa (Tagetes)

Kadife (tagetes)
Kadife (tagetes)

Kadifice cvjetaju u narančastim i žutim bojama kojima razveseljavaju svaki bakonski prostor, te su idealne za balkonske žardinjere s jednogodišnjim biljkama. Sve dok imaju puno vode i sunca, cvast će cijelo ljeto, pa čak i do jeseni. Kadifa se može sama zasijati, tako da ćete možda vidjeti da neke ponovno izniknu slijedeće godine ako ne promijenite zemlju.

SvjetlostVrlo sunčano
VodaRedovito zalijevati
ZemljaBogata, dobro drenirana
Kućni ljubimciNeotrovna za mačke i pse

8. Kovrčava paprat (Nephrolepis)

Kovrčava paprat (Nephrolepis)
Kovrčava paprat (Nephrolepis)

Ako imate balkon u djelomičnoj sjeni, kovrčava paprat je biljka za vas. Najčešće se uzgajaju u visećim žardinjerama, njihovo meko lišće pada prema dolje, ali mogu izgledati sjajno i u velikoj posudi na podu. Kovrčava paprat može narasti velika, do metar visine i široke, stoga joj osigurajte dovoljno prostora. Dobro ju zalijevajte i prskajte, jer paprati treba puno vlage.

SvjetlostNeizravno sunce, djelomična sjena
VodaČesto, kad se tlo prosuši. Redovito prskati, ovlaživati
ZemljaBogata zemlja koja zadržava vlagu
Kućni ljubimciNeotrovna za mačke i pse

9. Dragoljub (Nasturtium)

Dragoljub (Nasturtium)
Dragoljub (Nasturtium)

Dragoljub nisu samo lijepi, jarko žuti i narančasti cvjetovi okruženi oštrim i lijepo oblikovanim listovima – oni su također i jestivi. Cvjetovi su lagano pikantni i odlično izgledaju u ljetnoj salati. Također intenzivno rastu sve dok imaju puno sunca i vode. Ako ih držite u posudi s drugim biljkama, imajte na umu da mogu preuzeti prostor i početi se širiti niz rub posude.

SvjetlostSunčano
VodaČesto, redovito zalijevanje
ZemljaZemlja za lončanice dobro drenirana
Kućni ljubimciNeotrovan za mačke i pse

10. Begonija (Begoniaceae)

Begonija (Begoniaceae)
Begonija (Begoniaceae)

Begonije bogato cvjetaju tijekom cijelog ljeta ako se dobro zalijevaju i hrane, a mogu i prezimiti u posudama (iako će im svo lišće odumrijeti). Graciozno se spuštaju preko stranica kontejnera, vukući lišće i cvijeće preko ruba posude u kojoj su posađene, što ih čini popularnim izborom za viseće košare. Begonije vole mješavinu sunca i sjene, pa čak dobro uspijevaju i na područjima s više sjene nego sunca.

SvjetlostDjelomična sjena
VodaRedovito i obilno
ZemljaZemlja za lončanice dobro drenirana
Kućni ljubimciOtrovna za mačke i pse

11. Ružmarin (Salvia rosmarinus)

Ružmarin (Salvia rosmarinus)
Ružmarin (Salvia rosmarinus)

Ružmarin je super izdržljiv i dobro će prezimiti ako ga ostavite vani na balkonu. Brzo i lako raste na direktnom suncu i može podnijeti sušnije uvjete. Naravno, ružmarin možete koristiti i u kuhanju, svjež ili osušen.

SvjetlostSunčano
VodaSvakih 1-2 tjedna
ZemljaLagana zemlje, dobro drenirana
Kućni ljubimciNeotrovan za mačke i pse
Možda vas zanima i ovo: Eukaliptus – kako ga uzgojiti kod kuće

12. Menta (Mentha sp.)

Menta (Mentha sp.)
Menta (Mentha sp.)

Uzgojite li malo mente uz ružmarin i lavandu, imati ćete mali kutak sa začinskim biljem i svježu mentu za dodatak u salate ili koktele. Menta lako raste u teglama a potrebno joj je dosta sunca i vrlo redovito zalijevanje. Ako na balkonu imate više sjene nego sunca, postoji nekoliko sorti mente koje bi se još uvijek mogle dobro snaći u takvom okruženju. Potražite mentu sa šarenim listićima (s bijelom prugom ili uzorkom na zelenom lišću) koja dobro podnosi i sjenu.

SvjetlostSunčano
VodaRedovito zalijevanje
ZemljaObična zemlja za lončanice
Kućni ljubimciMože biti toksična za mačke i pse

13. Hosta (Hosta)

Hosta (Hosta)
Hosta (Hosta)

Hoste se često sade u sjenovitim dijelovima vrtova i ispod drveća, ali mogu podnijeti i nešto direktnog sunca na balkonu, samo ne previše. Trebaju bogato tlo i puno vode, a dobro će rasti (i prezimiti) i u posudama. Hoste imaju bogato zeleno lišće (neki su prošarani i te će se pruge proširiti u sjenovitom području) a sorta Hosta Ventricosa cvjeta lijepim uspravnim ljubičastim cvjetovima.

SvjetlostSjenovito do djelomično sunčano
VodaRedovito zalijevanje, održavati zemlju vlažnom, ne premokrom
ZemljaBogata zemlja za lončanice
Kućni ljubimciOtrovna za pse i mačke

14. Limun (Citrus limonia)

Limun (Citrus limonia)
Limun (Citrus limonia)

Stablo limuna voli sunce, dobro uspijeva u loncima i dat će i cvjetove i plodove ukusnog mirisa ako se o njemu dobro brine. Najbolje mu je na otvorenom, ali ne voli jako niske temperature, pa je pogodan za balkone u područjima blage zimske klime, jer su to biljke koje vole sunce i toplinu. Potrebna im je posuda s dobrim dreniranjem i puno gnojiva, kao i vode.

SvjetlostPuno sunca
VodaRedovito zalijevanje
ZemljaRahla zemlja, dobro drenirana
Kućni ljubimciOtrovno za pse i mačke

15. Mini ruže (Rosa)

Mini ruže (Rosa rosa)
Mini ruže (Rosa rosa)

S obzirom na njihovu veličinu, mini ruže dobro uspijevaju u posudama. Kao i svim ružama, trebat će im puno sunca i vode, također i gnojivo specifično za ruže. Osim toga, prilično su žilave i ne treba ih puno njegovati. Mini ruže su kompaktnije od običnih sorti ruža i mogu prezimiti na otvorenom. Brzo rastu i šire se, stoga ih redovito orezujte.

SvjetlostPuno sunca
VodaRedovito i obilno zalijevanje
ZemljaBogata zemlja za lončanice
Kućni ljubimciNeotrovna za pse i mačke

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas