Koliko često treba čistiti kupaonicu?

Najčitanije

Ne postoji jednostavan odgovor na pitanje koliko često treba čistiti kupaonicu. Djelomično ovisi o tome koliko se često koristi, koliko se dobro prozračuje i koliko su površine prljave.

Kupaonica je jedna od najčešće korištenih prostorija u domu, a to znači da joj treba posvetiti pažnju kako bi bila čista. Zbog vlage, kupaonica je savršeno okruženje za razvoj bakterija i gljivica ako ju ne čistite redovito.

Srećom, većina površina se lako čisti, a uz malo svakodnevne pažnje i temeljitije čišćenje jednom tjedno, može se održati blistavo čistom i svježom.

Dnevno čišćenje – brzo održavanje

 • Prebrišite površine dezinfekcijskom maramicom za čišćenje

Upotrijebite dezinfekcijsku maramicu za brisanje ormarića, slavina i umivaonika nakon svake upotrebe kako biste uklonili kapljice i ev. prljavštinu. Uvijek upotrijebite drugu maramicu za brisanje vodokotlića, WC daske i školjke

 • Prebrišite tuš kabinu

Nakon svakog tuširanja koristite krpu ili ručnik za brisanje zidova tuš kabine i vrata ili kade kako biste spriječili nakupljanje sapuna i mrlje od vode.

 • Objesite ručnike i ogrtače

Rastresite i raširite vlažne ručnike i ogrtače kako se zbog vlage ne bi počele nakupljati gljivice

Savjet: mijenjajte ručnike dnevno ukoliko vas više koristi zajedničku kupaonicu, a pogotovo ukoliko je netko od ukućana osjetljiv na infekcije ili prehlađen 

Tjedno čišćenje kupaonice

Kako biste što bolje iskoristili svoje vrijeme, počnite od vrha i čistite prema dolje. Pod u kupaonici očistite zadnji kako vam naknadno ne bi ništa više kapalo po podu i nećete više imati nereda.

Savjet: Pročitajte upute za sve proizvode za čišćenje kupaonice koje koristite. Postići ćete bolje rezultate ako ostavite sredstvo neko vrijeme da djeluje. Nanesite sredstvo za čišćenje i pričekajte najmanje pet minuta. Djelovati će na prljavštinu i kamenac, a vama će biti lakše prebrisati nego ribati.
 • Ručnici i ogrtači

Skupite i operite sve ručnike za tuširanje i ručnike za ruke. Ako imate prostirke za pod, iznesite ih van kako biste otresli kosu i prašinu. Provjerite naljepnicu za održavanje prostirke, ali većina se može prati u perilici. Pustite da se prostirke osuše na zraku kako biste spriječili oštećenje gumene podloge.

Možda vas zanima i ovo: Prostorija za vešeraj u vašem domu
 • Očistite i dezinficirajte WC školjku

Nanesite sredstvo za čišćenje po unutrašnjosti WC školje i spustite poklopac. Obrišite dezinfekcijskom maramicom tipkalo za vodu ili vodokotlić, sve vanjske površine školjke, ne zaboravite obrisati i iza školjke. Ukoliko ne koristite maramice, obrišite krpom koja je namijenjena samo za čišćenje WC školjke i dezinfekcijskim sredstvom. Ako živite u području s tvrdom vodom, nakupljanje kamenca ćete izbjeći ako redovito 1x tjedno nanesete sredstvo za uklanjanje kamenca. Čišćenje završite ribanjem unutrašnjosti WC školjke. Ne zaboravite izribati i ispod ruba! Zatim isperite.

Kako očistiti WC školjku
Kako očistiti WC školjku
 • Očistite tuš kabinu ili kadu

Bez obzira imate li tuš kabinu od keramičkih pločica, stakloplastike ili kamena, treba je temeljito čistiti jednom tjedno kako biste uklonili naslage sapuna i ev. nakupine plijesni na površinama. Pošpricajte unutrašnjost kabine sa sredstvom protiv kamenca i ostavite par minuta djelovati. Ukoliko imate tvrdokornije naslage na površinama, istrljajte blagom spužvicom. Isperite tušem i obrišite suhom krpom kako vam ne bi ostale mrlje od kapljica vode.

Iste proizvode koji čiste tuš kabine možete koristiti i za kade.

Uklonite dlačice iz odvoda, odvod neka bude čist i prolazan, a začepljenja riješite prije nego što postane još gore. Ukoliko imate zavjesu za tuširanje, vlažnom krpom obrišite šipku za tuširanje i prstenove zavjese kako biste uklonili prašinu i ostatke sapuna.

 • Prebrišite umivaonik i ormariće

Uklonite sve s umivaonika i ormarića. Koristite višenamjensko sredstvo za čišćenje kupaonice ili mješavinu sode bikarbone i nekoliko kapi octa kako biste uklonili osušenu kozmetiku, pastu za zube i prljavštinu sa svake površine. Očistite i nosače i čašice u kojima držite četkice za zube. Posude za sapun prebrišite sa svih strana, osobito s donje strane jer se ovdje često počinju nakupljati gjivice.

Dobro isperite običnom vodom i osušite mekom krpom kako biste spriječili pojavu mrlja od vode.

Ulijte jednu šalicu sode bikarbone i 1/2 šalice bijelog octa u odvod kako biste otklonili loše mirise i manja začepljenja.

 • Prebrišite i dezinficirajte prekidače i ručke

Prekidači za svjetlo i površina oko njih mjesta su koja svi dodiruju. Oko i na njima skuplja se puno mikroba. Kvake na vratima i ručkice na elementima mogu biti plodno tlo za klice i bakterije. Svako područje dobro očistite dezinfekcijskom maramicom ili sredstvom za čišćenje.

 • Očistite ogledalo

Nakon što su umivaonik i ormarići čisti, očistite ogledalo sredstvom za čišćenje stakla ili poprskajte s malo bijelog octa. Prebrišite krpom od mikrovlakana kako bi se spriječio nastanak pruga na staklu i zadržavanje čestica prašine. Ne zaboravite obrisati i mala pomoćna ogledala!

 • Ispraznite kantu za otpad

Iznesite otpad, a ukoliko koristite vrećice za smeće stavite nekoliko vrećica na dno kante kako biste si pojednostavili zamjenu vrećica!

 • Očistite pod

Sada kada je sve ostalo čisto, pometite ili usisajte pod kupaonice kako biste uklonili dlake, prljavštinu i prašinu. Operite pod prema preporuci na sredstvu za čišćenje koje koristite.

Jednom mjesečno…

Jednom na mjesec očistite ventilacijski otvor, unutrašnjost kante za otpad, unutrašnjost kupaonskih ormarića i glavu tuša!

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas