Eukaliptus – kako ga uzgojiti kod kuće

Najčitanije

Eukaliptus je zimzeleno drvo koje se već stoljećima koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Iako je porijeklom iz Australije te je njegovo lišće primarna hrana simpatičnim koalama, ovo drvo danas raste u mnogim dijelovima svijeta.

Uz to, mnogi cvjećari aranžeri uživaju koristeći suho lišće eukaliptusa u svojim kreacijama.

Eterična ulja eukaliptusa također su u širokoj upotrebi i mogu se koristiti kao lijek protiv prehlade ili aromaterapiju.

Prvi koji su otkrili ljekovita svojstva lišća eukaliptusa bili su, naravno Aboridžini, a u 18. stoljeću počelo se primjenjivati u kineskoj i ayurvedskoj medicini. U Europu se eukaliptus pojavio tek u 19. stoljeću.

Iako je njegovo lišće teško probavljivo za ljude, od njega se radi čaj koji je vrlo, vrlo ljekovit. Naime, čaj od eukaliptusa poznati je lijek za respiratorne bolesti i probleme s dišnim sustavom.

Glavni sastojak eteričnog ulja eukaliptusa je eukaliptol koji ima snažno antibakterijsko djelovanje, no toksično je ako ga se uzima samog. Ako ga želite primijeniti na kožu, obavezno ga pomiješajte s nekim baznim uljem poput bademovog ili maslinovog.

Iako postoji više od 500 vrsta eukaliptusa, vrste koje se najčešće preporučuju za uzgoj su E. cinerea, E. globulus i E. gunnii. Eukaliptus spada u zimzeleno bilje, premda može izgubiti lišće zbog starosti ili nepravilnog uzgoja.

Vrstazimzelena biljka
Uzgojni oblikdrvo ili grm
Položajsunčana strana
Tlovlažno, dobro drenirano
Kiselostlaganokiselo do neutralno 5,5-6,5 ph
Vrijeme cvatnjerijetko cvate
Otpornostpodnosi do -18 C
PorijekloAustralija
Napomenaotrovno za pse i mačke

Eukaliptus može izrasti u stablo do 80 metara. Međutim, kao kućna biljka najčešće se uzgaja kao grm ili biljka u tegli. Iako je vrlo prilagodljiv većini tla, glavna je briga pažljivo paziti na osnovne potrebe za hranjenjem, sunčevom svjetlošću i zalijevanjem.

Ukoliko se uzgaja kao grm, u proljeće ga treba skratiti na 30 cm visine. Mladice izrastu iz preostalih grana ili izravno iz debla.

Prilično je otporan na bolesti i štetočine, iako ga ponekada mogu napasti lisne uši stoga je potebno biljku povremeno provjeravati.

Uzgoj eukaliptusa

Svijetlo

Eukaliptus voli puno svjetlosti, stoga ga u dvorištu posadite na mjesto gdje će dnevno primati najmanje 8 do 10 sati izravnog sunčevog svjetla. Isto tako, biljku eukaliptusa uzgajanu u zatvorenom prostoru, u tegli, treba držati blizu prozora na koji dolazi obilno sunčevo svjetlo.

Posadite svoj eukaliptus u mješavinu tla koje je vlažno, ali dobro drenirano. Posuda u kojoj ga sadite treba imati dovoljno odvodnih rupa kako se voda ne bi zadržavala u posudi.

Ako sadite eukaliptus izravno u svom vrtu i ne planirate ga obuzdavati, podrezivati, osigurajte mu prostor koji se može prilagoditi njegovoj budućoj veličini.

Zalijevanje

Zalijevajte eukaliptus redovito. Djelomično dobro podnosi povremenu suhu zemlju, ali zaista ne voli kada ga se na duže ostavi bez vode. U tom slučaju može čak početi odbacivati lišće ili cijele grane. Vlažnost tla možete testirati na dubini od oko 4 centimetra; ako je zemlja suha na dodir, vrijeme je za zalijevanje.

Temperatura i vlaga

Eukaliptus preferira više temperature i razinu vlage koja oponaša njegovo prirodno australsko okruženje. Ako eukaliptus sadite u kontejner, biljku obavezno unesite u zatvoreni prostor ako očekujete temperature ispod 18 C.

Što se vlažnosti zraka tiče, zastupljenost vlage u prirodnom okolišu trebalo bi biti dovoljno za eukaliptus ako se uzgaja u vanjskom prostoru u odgovarajućim zonama. U zatvorenom prostoru biljku možete povremeno prskati mekom vodom kako biste održali vlažnost zraka.

Eukaliptus i kućni ljubimci

Eukaliptus je jedna od najotrovnijih biljaka za male kućne ljubimce, posebno pse. Uzrok su biljna ulja, poznata i kao eukaliptol, koja mogu nadražiti gastrointestinalni sustav i uzrokovati mnoge probleme kod vašeg ljubimca. Ako primijetite da vaš kućni ljubimac pokazuje bilo koji od dolje navedenih simptoma, odmah se obratite veterinaru.

Simptomi trovanja

  • Letargija
  • Zbunjenost
  • Depresija
  • Proljev
  • Povraćanje
  • Problemi s gutanjem
  • Slabost
  • Proširene zjenice
  • Plitko disanje
  • Teško disanje

Berba, sušenje i čuvanje eukaliptusa

Osim svoje očite ljepote, eukaliptus se može pohvaliti i jestivom i ljekovitom uporabom. Ulje eukaliptusa dobiva se iz lišća, korijenja i kore biljke i koristi se za antiseptičko i adstringentno djelovanje.

Eukaliptusovo ulje često se koristi kod respiratornih tegoba kao aroma kapi za liječenje kašlja i dekongestivne kapi za začepljen nos.

Osim toga, može se koristiti za aromatiziranje koktela ili večernje šalice čaja.

Kao esencijalno ulje, eukaliptus se može koristiti protiv insekata.

Listovi eukaliptusa mogu se sušiti vješanjem svežnja odrezanih grana naopako.

Također možete ukloniti listove i ostaviti ih na papirnatnom ručniku da se suše na zraku dok listovi ne budu malo kožnati ili hrskavi, ovisno o veličini. Nakon što se osuše, listove eukaliptusa čuvajte u staklenim posudama s dobro zatvorenim poklopcem.

Ako želite koristiti grane eukaliptusa kao ukras za cvjetni aranžman ili samostalno, jedan od najboljih načina da ih sačuvate je glicerin. Odaberite vazu ili staklenku koja je dovoljno visoka da drži ravno grane eukaliptusa kako se ne bi ovjesile.

U zasebnoj posudi pomiješajte jedan dio glicerina s dva dijela kipuće vode i pustite da se ohladi. U staklenku/vazu u kojoj ćete čuvati eukaliptusove grane ulijte ohlađenu mješavinu glicerina i vode.

Odabrane grane eukaliptusa odrežite na željenu dužinu i stavite u vazu s mješavinom. Možete ih na dnu malo “istući” čekićem i lagano zgnječiti kako bi bolje upile pripremljenu mešavinu glicerina i vode. Grane bi trebale biti uronjene u otprilike 8 cm tekućine.

Držite staklenku dalje od izravnog svjetla na nekih 18-22 C i pregledavajte tjedno. Po potrebi dodajte još tekućine kako biste je održali na optimalnoj razini.

Može proći od jednog do osam tjedana da svi listovi promijene boju. Postupak je gotov kad listovi potpuno promijene boju.

Izvadite grane eukaliptusa, osušite ih papirnatim ručnikom i objesite ih naopako neka vise dva do tri dana prije upotrebe u buketu ili ih smjestite kao trajni ukras u vašem domu.

Lončanicu eukaliptusa možete nabaviti u rasadnicima, preporučamo rasadnik Drijen i web shop Đardin

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas