Tušt korov ili ljekovita biljka

Najčitanije

Portulak, tušanj ili tušt za neke je korov koji uništavaju, a za druge ljekovita biljka koju rado beru i koriste u prehrani. Poneki ljudi tušt beru za krmivo. U svojoj pradomovini, Kini, nazivaju ga “biljkom za dugovječnost”. Dakle, je li tušt korov ili ljekovita biljka?

Što je tušt, tušanj ili portulak?

Raste na osunčanim, vlažnim i pjeskovitim mjestima, na obalama rijeka, okućnicama, vinogradima, povrtnjacima u razdoblju od lipnja do listopada.

Jednogodišnja je zeljasta, sukulentna biljka. Korijen ima žilu srčanicu iz koje raste postrano korijenje što predstavlja prilagodbu na kompaktna tla. Stabljika se grana od osnove, ali se rasprostire se po tlu, dužine je od 10 do 30 cm. Može biti svijetlozelene, crveno-smeđe boje ili tamnoružičastog tona.

Lišće – mesnato, obrnuto jajoliko, ovalno ili lopatasto, donji listovi su spiralno raspoređeni, a gornji nasuprotno, dužine je od 1 do 2 cm.

Cvjetovi – žute boje, maleni, zvjezdasti, dolaze po dva ili tri zajedno na vrhovima stabljika ili u pazušcima listova. Otvaraju se samo u jutarnjim satima.

Plod – jajoliki tobolac koji se rastvara kada sitno, crno sjeme sazrije. Mlada je biljka jestiva (sve osim korijena), a smatra se i ljekovitom.

Najčešće se dodaje jelima kao što su razne salate, juhe, kajgana, đuveč i variva.

Tušt i ljekovitost

Nadzemni dio biljke sadrži bjelančevine i šećere.

Mikroelemente: cink, mangan, nikal i željezo

Makroelemente: kalcij, magnezij, natrij i kalij

Također sadrži i omega 3 masne kiseline, alkaloide, saponine i druge glikozide, noradrenalin. Kroz istraživanja je utvrđeno kako tušt sadrži 0,01 mg/g EPA odnosno veliku količinu omega-3 masne kiseline koja je netipična za povrće i uglavnom je prisutna u ribi i nekim algama.

Značajne količine vitamina: karotena (A) tokoferola (E), askorbinske kiseline(C), nikotinske kiseline (B3) i filokinona (K) te sluzaste i smolaste tvari.

Sjeme sadrži masno ulje, točnije linolensku, oleinsku, palmitinsku i druge masne kiseline.

U tradicionalnoj medicini tušt se koristi za razne tegobe. Djeluje blago laksativno zbog čega se koristi kod zatvora.

Također, ima i diuretično djelovanje pa se često koristi za čišćenje bubrežnih i mokraćnih kanala. Obzirom da sadrži sluzi preporuča se koristiti kod kašlja, žgaravice i bolesti želudca.

Tušt snižava razinu šećera u krvi pa može koristiti osobama s lakom formom dijabetesa drugog tipa. Istraživanja su dokazala da pijenje infuzije ili uvarka pomaže u slučaju povišenog krvnog tlaka zahvaljujući djelovanju noradrenalina.

Protiv bolova i grčeva u mišićima – koristi se ekstrakt sušenih listova i stabljike

Tušt tušanj portulak u ishrani
Tušt tušanj portulak u ishrani

Kako koristiti tušt

U ishrani se koriste svi dijelovi biljke osim korijena – cvijet, sjeme, stabljika i mladi sočni listovi i izdanci visine od tri do pet centimetra. Tušt ima slani okus, prilično blag. Kuha se najviše do 15 minuta čime se oslobađa sluz koja blago zgušnjava jelo i daje mu kremast izgled.

Sadrži veće količine oksalata, baš poput špinata, pa se ne preporučuje konzumacija u većim količinama osobama sklonim stvaranju bubrežnih kamenaca, kao ni osobama koje pate od reume ili gihta. Količina oksalne kiseline smanjuje se kuhanjem s time da predugo kuhanje uništava korisne nutrijente.

Kao gorkasto slankasta salata od sirovog lišća koristi se u većem dijelu Europe, po Bliskom istoku, drugdje u Aziji i Meksiku.

Od sjemenki tušta moguće je napraviti brašno te ga koristiti u izradi tijesta. Upravo na taj način su tušt kroz povijest koristili, a i danas ga koriste, australski Aboridžini.

Osim u svježem obliku, listovi i stabljike mogu se pržiti i dodavati u jela, te kiseliti na način kao kapari.

Ubrane mlade izdanke treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati u:

  • salate
  • juhe
  • razna variva
  • đuveč
  • tijesto za palačinke
  • kajganu
  • rižoto

Čaj od tušta

Pripremite čaj od listova tušta na način da jednu čajnu žličicu listova prelijete s 2 decilitra vruće vode i pustite da odstoji 5-10 minuta, a u slučaju da ga pijete kao lijek protiv kašlja u rashlađeni čaj preporučljivo je dodati i žličicu meda od kadulje

Oblog od tušta

Oblog od tušta koristi se za:

  • brže zacjeljivanje rana
  • otekline i ubode
  • ublažavanje grčeva u mišićima

Naberite šaku listova tušta, po mogućnosti mladih. U tarioniku ih grubo izgnječite i nanesite na ranu. Ovaj postupak možete ponavljati više puta dnevno no, bitno je da su listovi svaki put svježe ubrani.

Tušt u ishrani domaćih životinja

Tušt, tušanj ili portulak rado jedu svinje, krave i koze što pogoduje njihovom zdravstvenom stanju, a prema nekim izvorima pridonosi stvaranju mlijeka.

Hrane li se njime kokoši davat će jaja s manjim udjelom kolesterola. Potrebno je pažljivo birati mjesta na kojima se sabire jer na obrađivanim površinama lako dolazi u kontakt s pesticidima. U svakom slučaju potrebno je dijelove dobro oprati prije upotrebe.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas