Zdravstveni benefiti kurkume – 10 dokazanih činjenica

Najčitanije

Začin poznat kao kurkuma možda je najučinkovitiji dodatak prehrani koji postoji. Mnoge visokokvalitetne studije pokazuju da kurkuma nudi velike benefite za vaše tijelo i mozak. Mnoge od ovih dobrobiti dolaze iz njezinog glavnog aktivnog sastojka, kurkumina. Čitajte dalje kako biste saznali što znanost kaže o kurkumi i kurkuminu, te koji su zdravstveni benefiti kurkume.

Što su kurkuma i kurkumin?

Kurkuma je začin koji jelima daje žutu boju. U Indiji se koristi tisućama godina kao začin i kao ljekovita biljka. Nedavno je znanost počela podržavati tradicionalne tvrdnje kako kurkuma sadrži spojeve s ljekovitim svojstvima. Ti se spojevi nazivaju kurkuminoidi, a najvažniji je kurkumin.

Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume. Ima snažno protuupalno djelovanje i vrlo je jak antioksidans.

Donosimo popis 10 najboljih zdravstvenih dobrobiti kurkume i kurkumina utemeljenih na dokazima

1. Kurkuma sadrži bioaktivne spojeve s ljekovitim svojstvima

Međutim, sadržaj kurkumina u kurkumi nije tako visok. On je zastupljen oko 3%, po težini. Većina studija o ovoj biljci koristi ekstrakte kurkume koji uglavnom sadrže sam kurkumin, s dozama koje obično prelaze 1 gram dnevno. Bilo bi vrlo teško postići te razine samo koristeći kurkumu kao začin u hrani. Zato se neki ljudi odlučuju koristiti suplemente.

Međutim, kurkumin se slabo apsorbira u krvotok. Kako biste iskoristili puni učinak kurkumina, njegova bioraspoloživost (brzina kojom vaše tijelo apsorbira tvar) mora se poboljšati. Pomaže ga konzumiranje s crnim paprom koji sadrži piperin.

Piperin je prirodna tvar koja povećava apsorpciju kurkumina za 2000%. Zapravo, najbolji suplementi kurkumina sadrže piperin, a to ih čini znatno učinkovitijima.

Kurkumin je također topiv u mastima, što znači da se razgrađuje i otapa u masti ili ulju. Stoga bi bilo dobro uzimati suplemente kurkumina uz obrok koji je bogat mastima.

SAŽETAK: Kurkuma sadrži kurkumin, tvar sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Većina studija koristi ekstrakte kurkume koji su standardizirani da uključuju velike količine kurkumina.

2. Kurkumin je prirodno protuupalno sredstvo

Kurkumin pomaže u borbi protiv upalnih procesa u organizmu i ubrzava regeneraciju oštećenja. Akutna, kratkotrajna upala nije opasna, međutim, zabrinjavajuće je ako postane kronična i napada vlastito tkivo vašeg tijela.

Znanstvenici sada vjeruju da kronična upala niske razine može igrati ulogu u nekim zdravstvenim stanjima i bolestima. To stanja uključuju:

  • srčane bolesti
  • karcinom
  • metabolični sindrom
  • Alzheimerovu bolest
  • razna degenerativna stanja

Zato je sve što može pomoći u borbi protiv kronične upale potencijalno važno. Iako je upala široki pojam i vjerojatno nema jednostavnog odgovora, ključni zaključak u vezi s kurkuminom je da je on bioaktivna tvar koja se može boriti protiv upale. Međutim, za postizanje ljekovitih rezultata potrebne su vrlo visoke doze.

SAŽETAK: Kronična upala pridonosi nekim uobičajenim zdravstvenim stanjima. Kurkumin može potisnuti mnoge molekule za koje se zna da igraju važnu ulogu u upalama, ali njegovu bioraspoloživost (razgradnju u organizmu) treba poboljšati.

3. Kurkuma je snažan antioksidant

Vjeruje se da je oksidativno oštećenje jedan od mehanizama i za starenja i za pojavu mnogih bolesti. Oksidativno oštećenje uključuje slobodne radikale, visoko reaktivne molekule s nesparenim elektronima. Slobodni radikali skloni su reagirati s važnim organskim tvarima, poput masnih kiselina, proteina ili DNA.

Glavni razlog zašto su antioksidansi toliko korisni je taj što štite vaše tijelo od slobodnih radikala.

Kurkumin je moćan antioksidans koji može neutralizirati slobodne radikale zbog svoje kemijske strukture. Osim toga, istraživanja pokazuju kako kurkumin može blokirati djelovanje slobodnih radikala i potaknuti djelovanje drugih antioksidansa. Potrebna su daljnja klinička ispitivanja na ljudima kako bi se potpuno potvrdile te dobrobiti.

SAŽETAK: Dokazano je kako kurkumin ima antioksidativne učinke, međutim, potrebno je više studija kako bi se te tvrdnje do kraja potvrdile.
Kurkuma zdravstvene prednosti
Kurkuma zdravstvene prednosti

4. Kurkumin može potaknuti neurotrofni čimbenik u mozgu

Prije nego što su znanstvenici bolje razumjeli neurone, vjerovalo se da se oni ne mogu dijeliti i razmnožavati nakon završetka ranog djetinjstva. Međutim, sada znaju da to nije tako.

Neuroni su sposobni stvarati nove veze, a u određenim dijelovima mozga mogu se razmnožavati i povećavati njihov broj. Jedan od glavnih pokretača ovog procesa je moždani neurotrofni čimbenik (BDNF). To je gen koji je uključen u stvaranje proteina odgovornog za promicanje života neurona.

Protein BDNF igra ulogu u pamćenju i učenju, a može se pronaći u područjima mozga odgovornima za jelo, piće i tjelesnu težinu. Mnogi uobičajeni poremećaji mozga povezani su sa smanjenim razinama proteina BDNF, uključujući depresiju i Alzheimerovu bolest.

Zanimljivo je da su studije otkrile kako kurkumin može povećati razinu BDNF-a u mozgu. Stoga, kurkumin može biti učinkovit u odgađanju ili čak poništavanju mnogih bolesti mozga i smanjenja funkcije mozga povezanog sa starenjem.

Također kurkumin može pomoći u poboljšanju pamćenja i pažnje, što se čini logičnim s obzirom na njegove učinke na razine BDNF-a.

SAŽETAK: Kurkumin podiže razinu moždanog hormona BDNF, što povećava rast novih neurona i može pomoći u borbi protiv raznih degenerativnih procesa u vašem mozgu.

5. Kurkumin može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Bolesti srca uzrok su broj jedan smrti u svijetu. Ne iznenađuje da je bolest srca nevjerojatno komplicirana i da joj pridonose razne stvari. Kurkumin može pomoći u preokretu u procesu bolesti srca. Možda je glavna korist kurkumina kada je riječ o srčanim bolestima poboljšanje funkcije endotela, obloge krvnih žila.

Endotelna disfunkcija glavni je pokretač bolesti srca. Tada vaš endotel ne može regulirati krvni tlak, zgrušavanje krvi i razne druge čimbenike. Nekoliko studija sugerira da kurkumin može dovesti do poboljšanja zdravlja srca.

Osim toga, jedno je istraživanje pokazalo da je kod žena u menopauzi jednako učinkovit kao i vježbanje. Nadalje, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidacije (kao što je gore navedeno), što može igrati važnu ulogu u srčanim bolestima.

U jednoj studiji na 121 osobi koje su bile podvrgnute operaciji premosnice koronarne arterije, istraživači su im dodijelili placebo ili 4 grama kurkumina dnevno nekoliko dana prije i nakon operacije. Skupina koja je uzimala kurkumin imala je 65% manji rizik od srčanog udara u bolnici.

SAŽETAK: Kurkumin ima blagotvorne učinke na nekoliko čimbenika koji imaju važnu ulogu u srčanim bolestima. Osim toga, kurkumin je protuupalno sredstvo i antioksidans.

6. Kurkuma može pomoći u prevenciji karcinoma

Karcinom je bolest koju karakterizira nekontrolirani rast stanica. Postoji mnogo različitih oblika karcinoma na koje se čini da utječu dodaci kurkumina. Kurkumin je proučavan kao korisna biljka u liječenju karcinoma i otkriveno je da utječe na rast i razvoj raka. Studije su pokazale da može smanjiti angiogenezu (rast novih krvnih žila u tumorima) smanjiti metastaze (širenje karcinoma).

Mogu li visoke doze kurkumina – po mogućnosti s pojačivačem apsorpcije kao što je piperin – pomoći u liječenju karcinoma kod ljudi, tek treba biti dobro ispitano. Međutim, postoje dokazi da može spriječiti pojavu karcinoma, posebno tumora probavnog sustava poput kolorektalnog karcinoma.

U 30-dnevnoj studiji na 44 muškarca s lezijama debelog crijeva koje ponekad prerastu u kancerogene, 4 grama kurkumina dnevno smanjilo je broj lezija za 40%.

SAŽETAK: Kurkumin dovodi do nekoliko promjena na molekularnoj razini koje mogu pomoći u prevenciji, a možda čak i liječenju raka.

7. Kurkumin može biti koristan u liječenju Alzheimerove bolesti

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije i može pridonijeti do 70% slučajeva demencije. Dok lijek za neke simptome ne postoji, nema niti lijeka za Alzheimerovu bolest.

Zato je važno nastojati sprječiti njegovu pojavu. Na pomolu su možda dobre vijesti jer je dokazano da kurkumin prolazi krvno-moždanu barijeru. Poznato je da upala i oksidativno oštećenje igraju ulogu u Alzheimerovoj bolesti, a kurkumin ima blagotvoran učinak na oboje.

Osim toga, ključna značajka Alzheimerove bolesti je nakupljanje proteinskih spletova koji se nazivaju amiloidni plakovi. Studije pokazuju da kurkumin može pomoći u čišćenju ovih naslaga.

SAŽETAK:  Kurkumin može prijeći krvno-moždanu barijeru i pokazalo se da dovodi do različitih poboljšanja u patološkom procesu Alzheimerove bolesti.
Možda vas zanima i ovo: Evo zašto je čudesno marokansko ili arganovo ulje dobro za kožu

8. Pacijenti s artritisom dobro reagiraju na dodatke kurkumina

Artritis je čest problem u zapadnim zemljama. Postoji nekoliko različitih vrsta artritisa, od kojih većina uključuje upalu zglobova. S obzirom na to da je kurkumin moćan protuupalni spoj, logično je da može pomoći kod artritisa. Zapravo, nekoliko studija pokazuje da postoji povezanost. U studiji na ljudima s reumatoidnim artritisom, kurkumin je bio čak učinkovitiji od protuupalnog lijeka. Druge studije proučavale su učinke kurkumina na artritis i primijetile poboljšanja kod raznih simptoma.

SAŽETAK: Artritis je čest poremećaj karakteriziran upalom zglobova. Mnoge studije pokazuju da kurkumin može pomoći u liječenju simptoma artritisa i da je u nekim slučajevima učinkovitiji od protuupalnih lijekova.

9. Kurkuminom protiv depresije

Kurkumin je obećavajuć u liječenju depresije. U kontroliranom ispitivanju 60 osoba s depresijom randomizirano je u tri skupine. Jedna grupa je uzela Prozac, druga grupa je uzela 1 gram kurkumina, a treća grupa je uzela i Prozac i kurkumin.

Nakon 6 tjedana, kurkumin je doveo do poboljšanja sličnih onima kod Prozaca. Najbolje je prošla skupina koja je uzimala i Prozac i kurkumin. Prema ovoj studiji, kurkumin je jednako učinkovit kao i antidepresiv.

Depresija je također povezana sa smanjenim razinama BDNF-a i smanjenjem hipokampusa, područja mozga koje ima ulogu u učenju i pamćenju. Kurkumin može pomoći u povećanju razine BDNF-a, potencijalno poništavajući neke od ovih promjena. Postoje i neki dokazi da kurkumin može potaknuti moždane neurotransmitere serotonin i dopamin.

SAŽETAK: Studija na 60 osoba s depresijom pokazala je da je kurkumin jednako učinkovit kao i Prozac u ublažavanju simptoma stanja.

10. Kurkumin može pomoći odgoditi starenje i boriti se protiv kroničnih bolesti povezanih sa starenjem

Ako kurkumin doista može pomoći u prevenciji bolesti srca, raka i Alzheimerove bolesti, mogao bi imati koristi i za dugovječnost. Ovo sugerira da bi kurkumin mogao imati potencijal kao dodatak za usporavanje starenja. S obzirom na to da se vjeruje da oksidacija i upale igraju ulogu u procesu starenja, kurkumin može imati učinke koji nadilaze sprječavanje bolesti.

SAŽETAK: Zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje, kao što je mogućnost sprječavanja bolesti srca, Alzheimerove bolesti i raka, kurkumin može pomoći u usporavanju procesa starenja.

Zaključak

Kurkuma – a posebno njen najaktivniji spoj, kurkumin – ima mnoge znanstveno dokazane zdravstvene dobrobiti, potencijal za poboljšanje zdravlja srca, prevenciju od Alzheimerove bolesti, te pojavu i širenje karcinoma. Snažno je protuupalno sredstvo i antioksidans. Također može pomoći u poboljšanju simptoma depresije i artritisa. Iako su te dobrobiti moguće, trenutno su ograničene zbog male bioraspoloživosti kurkumina te su potrebna dodatna istraživanja.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas