Drvo žada kako ga uzgajati – vodič za uzgoj u zatvorenom prostoru

Popularan sukulent kojega je lako i jednostavno održavati

Najčitanije

Drvo žada popularna je sukulentna sobna biljka s mesnatim, ovalnim listovima i debelim, drvenastim stabljikama koje nalikuju sićušnim deblima. Uz samo malo njege, može narasti do između 1-1,5 m, ali to čini polako, dobivajući oko 5-6 cm godišnje. Porijeklom je iz Južne Afrike, a smatra se kako biljka svojim vlasnicima donosi sreću, bogatstvo i prosperitet, stoga se često poklanja kao dar za useljenje. Shodno tome, jedan od naziva za ovu biljku je i drvo novca. Budući da se drvo žada obično uzgaja u zatvorenom prostoru (ne podnosi hladnoću i temperature ispod 5 C) možete ju u bilo koje doba godine donijeti iz rasadnika ili trgovine u svoj dom. Vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi pripaziti gdje će smjestiti biljku s obzirom da su svi dijelovi biljke otrovni za mačke i pse.

Botanički nazivCrassula ovata
Uobičajeni nazivDrvo žada, drvo novca
VrstaSukulent
Veličina odrasle biljkedo 1,5 metar
OsunčanostSunčano, ne direktno sunce
ZemljaDobro drenirana, pjeskovita
pH tlaNeutralno, kiselo
CvatnjaKolovoz-Listopad
Boja cvijetaBijela
TemperaturaZimi minimalno 6-10 C
Prirodno staništeAfrika
Otrovna za kućne ljubimceDa, za pse i mačke

Uzgoj

Uzgoj i njega drva žada općenito je nezahtjevna, bez obzira na to uzgajate li biljku na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Međutim, biljka je osjetljiva na previše vlage. Kao i kod svih sukulenata, prekomjerno zalijevanje sigurno će biti kobno, stoga je bolje “pogriješiti” i zaboraviti zaliti nego da tlo bude premokro. Biljci je također potrebno puno sunca kako bi se razvila do svog punog potencijala. Dakle, kada uzgajate biljku žada u zatvorenom prostoru, važno je pravilno ju smjestiti kako biste joj osigurali dovoljno svjetla. Ako su ispunjeni odgovarajući uvjeti, imati ćete zapanjujuću sukulentu biljku koju je lako razmnožavati i podijeliti s prijateljima.

Svjetlo

Biljka žada treba puno sunca. Međutim, treba ju zaštititi od jake izravne sunčeve svjetlosti, jer može izazvati opekotine na lišću, osobito kod mladih biljaka. S druge strane, premalo svjetla može uzrokovati slab, izdužen rast koji dovodi do toga da se biljka savije. Stoga ciljajte na najmanje šest sati dobre neizravne sunčeve svjetlosti dnevno. Što se tiče mjesta za postavljanje biljke, idealan je prozor okrenut prema jugu. Prozori okrenuti prema zapadu također bi trebali osigurati dovoljno svjetla.

Zemlja

Kada birate zemlju, najbolja je mješavina specifična za sukulente. U idealnom slučaju, tlo bi trebalo imati neutralnu do blago kiselu pH vrijednost i biti dobro drenirano kako bi se spriječilo nakupljanje prekomjerne vlage i pojava gljivica. Ukoliko imate običnu, višenamjensku zemlju za lončanice, dodajte u nju perlita za bolju propusnost a biljku možete smjestiti u posudu od terakote ili gline kako biste lakše izvukli dodatnu vlagu iz tla.

Voda

Tijekom proljeća i ljeta biljku treba često zalijevati tako da tlo bude vlažno, ali ne mokro. Samo provjerite je li dobra drenaža. Zimi, zalijevanje smanjite na jednom mjesečno. Također, ako zalijevate odozdo ostavljajući biljku da odstoji u tanjuriću s vodom, izlijte sav višak vode nakon nekoliko minuta. Nikada ne dopustite da biljka stoji u vodi.

Temperatura i vlaga

Biljke žada preferiraju prosječne temperature u kućanstvu u rasponu od 18-23 C. Noću i zimi mogu podnijeti hladnije okruženje, do 12 C, ali se nikada ne smiju držati na temperaturama ispod 10 C.

Gnojivo

Mnogi ljudi nedovoljno hrane svoje sukulente tijekom njihove vegetacijske sezone. Za uspješan razvoj biljke žada, hranite je gnojivom s kontroliranim otpuštanjem na početku sezone ili tjedno slabom tekućom otopinom. Koristite uravnoteženo gnojivo 20-20-20 u jačini jedne četvrtine na zrelim biljkama i gnojivo s manje dušika na mladim biljkama.

Drvo žada razmnožavanje

Biljka žad poznata je po lakoći razmnožavanja. Nove biljke mogu se razmnožavati iz jednog lista ili reznice uzete s matične biljke čime lako možete povećati svoju zbirku. Najbolje vrijeme za razmnožavanje je tijekom ljeta kada je najvjerojatnije da će dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti i vlage. Evo kako:

Za razmnožavanje reznicama:

Započnite uzimanjem reznice koja je duga najmanje 5-7 cm. Treba ju uzeti sa zdrave, zrele biljke. Ostavite reznicu nekoliko dana na toplom i suhom mjestu. Spremni ste za nastavak nakon što se vrh reznice osuši i prekrije “krastom”. Umočite ranu od reznice u prašak hormona za korijenje. Posadite odrezani kraj stabljike u posudu koja sadrži mješavinu pola zemlje, pola vermikulita (ili perlita). Zalijevajte štedljivo, samo dok mješavina zemlje ne postane vlažna. Vaša bi se reznica trebala ukorijeniti za nekoliko tjedana, a tada se možete početi brinuti za reznicu kao što biste brinuli o normalnoj biljci žada.

Za razmnožavanje lišćem:

Započnite tako što ćete uzeti reznicu lista koja uključuje stabljiku lista. Treba ju uzeti sa zdrave, zrele biljke. Ostavite reznicu nekoliko dana na toplom i suhom mjestu. Pričekajte da se vrh reznice osuši. Umočite ranu od reznice u prašak hormona za zakorjenjivanje. Stavite reznicu na vrh mješavine zemlje za posude koja sadrži pola zemlje, pola vermikulita (ili perlita). Reznicu lista ne treba zakopati; jednostavno uspostavljanje kontakta s tlom bit će dovoljno za poticanje rasta. Stavite biljku na toplo svijetlo mjesto, povremeno prskajte vodom kako bi biljka bila jedva vlažna. Korijenčići i mlade biljke trebali bi se početi pojavljivati ​​oko ruba lista, a tada se možete početi brinuti za reznicu kao i za svaku drugu biljku žada.

Drvo žada sadnja i presađivanje

Općenito, posuda od 10-15 cm s drenažnim rupama savršeno odgovara biljkama žada prosječne veličine. Ako možete, izaberite posudu od neglazirane gline, koja će omogućiti isparavanje viška vlage kroz njezine stijenke i osigurati da vaša biljka ne ostane natopljena vodom. Biljku žada obično je potrebno presađivati ​​svake dvije do tri godine dok su manje i svake četiri do pet godina kad su veće.

Primjetite li da je biljka prerasla posudu – npr. ako korijenje izrasta iz zemlje – slijedite ove korake kako biste je pravilno presadili:

Provjerite je li tlo suho prije presađivanja. Lagano prijeđite nožem za maslac ili drugim plosnatim alatom po unutarnjem rubu lonca kako biste razrahlili tlo i uklonili sve korijenje koje se zalijepilo za stijenke lonca. Izvadite biljku žada iz lonca. Očistite staru zemlju s korijena, pritom pazeći da uklonite sve trule ili mrtve korijene. Sve vidljive posjekotine tretirajte fungicidom. Stavite biljku u novu posudu i napunite je zemljom, raširite korijenje dok presađujete. Ostavite biljku suhu tjedan dana ili dva, a zatim počnite lagano zalijevati kako biste smanjili rizik od truljenja korijena.

Drvo žada štetnici i bolesti

Kao i mnoge druge sobne biljke i sukulenti, i biljke žada moraju se boriti s raznim štetočinama. Najčešći štetnik je brašnasta stjenica, koja može ostaviti bijele mrlje na biljci. Budući da je biljka žada (i sukulenti općenito) posebno osjetljiva na insekticide i ulja, brašnaste stjenice treba tretirati tako da ih obrišete vatom ili maramicom natopljenom alkoholom. Ostali problemi sa štetočinama mogu uključivati ​​zarazu paukovim grinjama ili kamencem, a oboje se može liječiti na isti način.

Drvo žada najčešći problemi kod uzgoja

Iako je biljke žada prilično lako njegovati i nisu baš zahtjevne, mogli biste se susresti s nekoliko problema zbog kojih će te se zapitati zašto vaša biljka ne napreduje onako kako bi trebala.

Smežurano lišće

Budući da biljke žada pohranjuju vodu u svojim listovima, naborani ili smežurani listovi dobar su pokazatelj da vaša biljka ne dobiva dovoljno vode. Moguće je padanje, obješenost ili opće venenje cijele biljke. Nakon zalijevanja trebala bi brzo oživjeti.

Gubitak lišća

Ako vaša biljka često gubi lišće, to može biti znak da nema dovoljno svjetla. Premjestite biljku negdje gdje ima jaku, neizravnu svjetlost najmanje šest sati dnevno i promatrajte hoće li se stanje poboljšati. Ako je većina lišća koje pada staro lišće ili je opadanje popraćeno izduženim rastom, vašoj biljci je možda pretoplo i treba je smjestiti negdje gdje je malo niža (ali ne preniska) temperatura.

Sveukupno žutilo

Jedan ili dva žuta lista na vašoj biljci žada nisu kraj svijeta. Ali ako primijetite da je vaša biljka požutila, to je znak ozbiljnijeg problema. Općenito, sveukupno žućenje biljke ukazuje na prekomjerno zalijevanje. Provjerite ima li drugih znakova (kao što je trulo korijenje) i smanjite učestalost zalijevanja.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas