“Mozak i muzika: Znanost o jednoj ljudskoj opsesiji”, Daniel J. Levitin

Najčitanije

Knjiga “Mozak i muzika” prvi put je objavljena u SAD-u i Kanadi 2006. g. Nakon toga slijedi njezin vrtoglavi uspjeh jer se prevodi na osamnaest jezika i biva rasprodana u više od milijun primjeraka. Kao rezultat toga, mnogi je svjetski renomirani časopisi, poput “New York Timesa”, “The Guardiana” i “The Globe and Maila”, uvrštavaju na top listu svjetskih bestselera.

Autor je kao stvoren za ovu temu jer je i glazbenik (studijski glazbenik, snimatelj i producent; svirao je od djetinjstva i proučavao glazbu, a kasnije je radio i sa zvijezdama kao što su Sting, Rosanne Cash i dr.) i neuroznanstvenik. Imao je čast sudjelovati na simpoziju s uglednim neuroznanstvenicima i ondje naučiti mnogo toga novoga.

Svoju knjigu koncipira na istraživanjima o glazbi, koja je provodio osobno, kao i na bogatoj literaturi o kojoj na kraju knjige daje detaljne bibliografske bilješke. Analizirajući stilove (slavnih) glazbenika, a ponegdje čak i glumaca, daje nam obilje primjera i na plastičan način objašnjava različite termine vezane uz ovu zaista opširnu temu.

Knjiga je u isti čas jako stručna jer donosi detaljnu analizu mozga i njegovih dijelova povezanih sa slušanjem odnosno reproduciranjem glazbe, a također je i dovoljno slikovita i puna primjera koji je baš zato ne čine suhoparnom, što bi se moglo očekivati od jednog neuroznanstvenika. Razlog tome vidim u tome što je on ujedno i umjetnik, pa stoga knjiga odiše “svježinom” i strastvenom kreativnošću svojstvenom jednom umjetniku.

Možda vas zanima i ovo: Poezija čitatelja “Čežnja i dilema”

Također su prema ovoj knjizi snimljena i dva dokumentarna filma. U filmovima se, osim samoga autora D. Levitina, pojavljuju i poznata glazbena lica kao što su Sting, Michael Bublé, Feist, bivši vođa Fugeesa Wyclef Jean, The Music Instinct, Yo Yo Ma, Jarvis Cocker, Daniel Barenboim, Oliver Sacks i drugi. Nakon toga neka su ga sveučilišta, poput Harvarda i Odsjeka za fiziku pri Kalifornijskom tehnološkom institutu, uvrstila na listu obavezne literature.

Ovu vrijednu knjigu možete nabaviti u knjižarama i knjižnicama, a također možete posjetiti i web stranicu autora Daniela Levitina https://www.daniellevitin.com/ na kojoj ćete pronaći i podcaste.

Recenziju napisala: Martina Barišić, prof. filozofije i hrvatskog jezika i književnosti

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas