Kako očistiti glačalo od kamenca i “zapečeno” dno glačala

Najčitanije

Glačanje obično nije na vrhu popisa zabavnih stvari; a može biti još gore ako vam se glačalo lijepi za tkaninu, prska prljavu vodu ili ne pušta paru uopće. Ukoliko svoje glačalo održavate čistim izgledati će sjajno i učiniti glačanje lakšim i produktivnijim. Postoji čak i način kako jednostavno ukloniti slučajno otopljenu plastiku s vašeg glačala ili s tkanine koju ste glačali.

Koliko često treba čistiti glačalo?

Čišćenje glačala uvelike ovisi o tome koliko često koristite glačalo. Međutim, glačalo treba isprati kako bi se uklonile mineralne naslage barem sezonski.

Očistite dno glačala kada primjetite ljepljiv film ili naslage. Budite sigurni da je glačalo isključeno iz struje i potpuno ohlađeno prije nego započnete bilo kakav postupak čišćenja.

Čišćenje kanala za paru

Ako vaše glačalo na paru prska na sve strane i ostavlja mrvice i mrlje ispunjene mineralima ili zahrđale vode na vašoj odjeći, to znači da su otvori za paru začepljeni i glačalo treba dobro očistiti.

Možete kupiti proizvode za čišćenje glačala koji obećavaju da će otopiti začepljenja, ali neki proizvođači glačala će poništiti jamstvo ako ih koristite. Proizvodi mogu biti i agresivni i uzrokovati dodatnu štetu. Najbolja stvar za korištenje je obični alkoholni ocat. Nježnije je za glačalo i jeftinije.

Upute za čišćenje

 • Napravite mješavinu za čišćenje

Pomiješajte 1/2 šalice alkoholnog octa i 1/2 šalice destilirane vode. Ulijte smjesu u hladno glačalo, isključeno iz struje

 • Provjerite u kakvom su stanju kanali za paru

S glačalom u uspravnom položaju na čvrstoj površini, pregledajte kanale za paru. Ako u rupicama možete vidjeti bijele ostatke, upotrijebite drvenu ili plastičnu čačkalicu ili staru četkicu za zube kako biste uklonili naslage. Nikada nemojte koristiti ništa metalno što bi moglo izgrebati površinu.

 • Zagrijte glačalo kako bi pustili paru

Zatim uključite glačalo i postavite na funkciju pare. Pustite da se glačalo grije najmanje pet minuta. Pritisnite gumb za paru i držite ga 20 do 30 sekundi ili dok para ne iscuri slobodno. Učinite to najmanje šest puta da se kanali pročiste djelovanjem prethodno natočene mješavine octa i vode.

 • Isključite glačalo iz struje i pustite da se ohladi

Isključite glačalo, isključite ga iz struje i ostavite da se glačalo potpuno ohladi. Nakon hlađenja, ispraznite preostalu mješavinu octa i vode iz spremnika glačala.

Čak i ako ste pažljivi u korištenju destilirane vode svaki put kada glačate, trebali biste koristiti mješavinu octa i destilirane vode svakih nekoliko mjeseci kako bi vaše glačalo na pari što bolje.

Čišćenje podloge glačala

Dno glačala nikada ne treba ribati nečim grubim što može uzrokovati grebanje. Nakon što se završni sloj ošteti, gotovo je nemoguće spriječiti hrđu ili mrlje.

Kako očistiti glačalo i zapečeno dno glačala
Kako očistiti glačalo i zapečeno dno glačala
 • Napravite mješavinu za čišćenje

Pomiješajte kuhinjsku sol ili sodu bikarbonu s malo bijelog octa da dobijete pastu. Ako odaberete sodu bikarbonu, ocat i soda će reagirati pjenom, stoga odaberite malo dublju posudicu.

 • Istrljajte dno

Umočite čistu krpu u smjesu i njome istrljajte dno glačala. Za jako zalijepljene naslage, nanesite pastu i pustite da odstoji najmanje 10 minuta, a zatim istrljajte površinu.

 • Isperite površinu

Isperite krpicom namočenom u čistu vodu i ocijeđenom. Ponavljajte dok ne uklonite svu pastu i površina ostane čista i glatka.

Možda vas zanima i ovo: Stižu iznenadni gosti, evo što prvo morate pospremiti

Savjeti za održavanje glačala

 • Voda iz slavine (čak i ako je filtrirana) sadrži minerale koji mogu začepiti, korodirati i oštetiti dno glačala, što rezultira prljavom, hrđavom vodom koja bi vam mogla poprskati odjeću. Prilikom punjenja glačala uvijek koristite destiliranu vodu.
 • Spremnik za vodu glačala treba napuniti kada se glačalo ohladi i prije nego što se uključi. Nakon glačanja, kada se glačalo ohladi, ispraznite spremnik prije spremanja. Ovo je posebno važno ako ne peglate često. Upotrijebite čistu krpu da obrišete svu vanjsku vlagu.
 • Spremite glačalo u uspravnom položaju, čime ćete spriječiti bilo kakvo curenje vode, ogrebotine ili korodiranje površine glačala.
 • Kako biste zaštitili dno glačala od oštećenja, pokušajte nikada ne glačati preko plastičnih ili metalnih patentnih zatvarača, kopči, kukica, pribadača, dugmadi, sitotiska ili naljepnica bez upotrebe krpe za glačanje.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas