Kako učinkovito očistiti perilicu rublja?

Najčitanije

Mislili ste da perilicu rublja ne treba čistiti? Čisti se svaki puta kada perete odjeću, zar ne? Krivo ste mislili. U ovom članku objasniti ćemo vam kako učinkovito očistiti perilicu rublja.

Ako razmislite o tome, vaša je perilica rublja neprestano u dodiru s komadićima hrane, vlaknima i drugim organskim tvarima koji se mogu uhvatiti u kutovima i rupicama.

Također, mokro, tamno i toplo okruženje unutar vaše perilice savršeno je mjesto za razvoj plijesni i gljivica, posebno na teško dostupnim područjima, koja se možda nikada neće potpuno osušiti.

Treće, mogu se nakupiti ostaci deterdženta i kamenca, koji mogu uništavati vašu odjeću i uzrokovati začepljenja i kvar perilice.

Samo nekoliko jednostavnih sastojaka koje vjerojatno već imate pri ruci je sve što vam je potrebno da bi vaša perilica bila čista i mirisna.

Što vam je potrebno:

  • ocat
  • soda bikarbona
  • hidrogen peroksid (ukoliko imate posla s plijesni i gljivicama)
  • krpa od mikrovlakana
  • četkica za čišćenje ili za zube
  • rukavice za čišćenje

Očistite vrata perilice

Započnite brisanjem kutova i pukotina izvan bubnja koristeći krpu umočenu u ocat. Pazite da ne koristite ništa abrazivno na staklu jer može ostaviti ogrebotine. Također možete potopiti sve dijelove koji se mogu ukloniti u otopini vode i octa u omjeru 2:1.

Očistite gumenu brtvu

Većina perilica rublja s prednjim punjenjem ima gumenu brtvu. Pomoću četkice za zube očistite slojeve nakupljene prljavštine i pažljivo dosegnite i teško dostupna mjesta. Ukoliko na gumi primjetite plijesan ili gljivice, upotrijebite krpu ili četku umočenu u hidrogen peroksid koji će ih eliminirati, a zatim prebrišite čistom vodom. Za bilo kakvu tvrdokornu prljavštinu možete upotrijebiti i blago abrazivnu moć sode bikarbone.

Dodajte ocat

Nakon što ste očistili bubanj i vrata, pozabavite se unutrašnjošću perilice. Ovisno o veličini vašeg modela, napunite posudu za tekući deterdžent s 1 ili 2 šalice octa. Kiselina u octu pomoći će razbiti kamenac i naslage sapuna, te dezinficirati perilicu. Ocat također ulijte i u posudu za omekšivač.

Uključite pranje

Odaberite program pranja na temperaturi većoj od 60 C, za veliko punjenje i bez predpranja. Ukoliko možete odabrati, uključite opciju veće količine vode. Naravno, perilicu uključujete bez rublja, ciklus na prazno.

Provjerite unutrašnjost perilice

Nakon završenog ciklusa pranja, provjerite unutrašnjost perilice i uklonite sve čestice koje su se mogle osloboditi tijekom ciklusa.

Za dodatno osvježenje i čistoću perilice dodajte sodu bikarbonu

Vaša bi perilica također mogla imati koristi od dodatnog koraka u borbi protiv neugodnog mirisa i ostataka sapuna. Dodajte 1/3 šalice sode bikarbone u bubanj i ponovno uključite perilicu na pranje na višoj temperaturi. Kako biste uštedjeli potrošenu energiju i vrijeme, možete naizmjenično jednom na mjesec perilicu očistiti s octom, a drugi mjesec sa sodom bikarbonom. Samo pazite da ne miješate sodu bikarbonu i ocat u istom ciklusu jer će se međusobno neutralizirati. To neće naštetiti stroju, ali ćete izgubiti korisne učinke svakog od njih.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas