Kućanstvo – koliko često treba usisavati?

Najčitanije

Svako kućanstvo ima svoje standarde kada je čistoća u pitanju. Pomalo nereda i nekoliko “mačaka” od prašine nekima nisu velika stvar, dok drugi ne mogu spavati dok sve ne postane savršeno čisto. Međutim, ako ste se ikad zapitali koliko često treba usisavati, mi imamo odgovore.

Podovi svih vrsta skupljaju prljavštinu poput:

  • perut i dlake kućnih ljubimaca
  • perutanje stanica ljudske kože
  • grinje i njihovi ostaci
  • čestice zemlje i pijeska s obuće
  • mrvice i ostaci hrane

Ne samo da je prljavi pod neugledan, dopustite li nakupljanje prekomjerne količine zrnaca (pijeska, blata …) i prašine možete trajno oštetiti završni sjaj poda i prerano istrošiti sagove i tepihe. Prekomjerna prašina i bakterije mogu štetiti vašem dišnom sustavu, a čestice hrane mogu potaknuti rast plijesni.

Iako se podovi mogu očistiti metlom ili mopom, dobar usisavač najbolji je izbor za održavanje besprijekorne čistoće. Većina usisavača može se prilagoditi za usisavanje tvrdih i mekih podnih obloga, a dobar usisavač spriječiti će da se prašina širi u zrak (s čime se u stvari samo seli s jedne površine na drugu).

Dakle, koliko često treba usisavati?

Učestalost usisavanja uvelike ovisi o broju ljudi u kućanstvu, vašoj dnevnoj aktivnosti, okruženju u kojemu se nalazi kućanstvo (dvorište, poljoprivreda ili uredski posao, centar grada ili položaj uz vrlo prometnu cestu), vrsti i broju eventualnih kućnih ljubimaca. Međutim, osnovno je pravilo da se tepisi trebaju usisavati najmanje dva puta tjedno, a tvrdi podovi poput pločica, drveta, laminata i vinila barem jednom tjedno.

Ako imate dlakave kućne ljubimce ili papigice, sve tepihe i podove treba svakodnevno usisavati kako bi uklonili prhut, perje, prašinu i prljavštinu. Sobe koje imaju veliku prolaznost poput ulaznog hodnika, dnevnog boravka i kuhinje mogu zahtijevati češće usisavanje; dok je sobe za goste ili formalne blagavaonice dovoljno očistiti jedanput tjedno.

Vrsta podovaKoliko često usisavati?Razlog
Meki podovi – tepisi, tepisoniDva puta tjednoTepisi i tepisoni skupljaju mnogo više zemlje i prašine nego tvrde površine. Što se dulje prašina nakuplja, dublje se uvlači u vlakna što otežava čišćenje tepiha. Na kraju će nakupljanje prljavštine oštetiti vlakna i podlogu tepiha
Tvrdi podovi – parket, laminat, vinil, keramičke pločice, kamenJednom tjednoTvrdi podovi ne zadržavaju prašinu i zemlju lako kao tepih. Međutim, zemlja (zrnca pijeska i slično) se može nakupiti u uglovima, cjevovodima i pukotinama i treba ju uklanjati tjedno. Rahla zemlja također može izgrebati neke tvrde podove i ostaviti trajna oštećenja.
* Ukoliko imate dlakavog kućnog ljubimca, sve vrste podova treba usisavati svakodnevno.

8 savjeta za efikasno usisavanje

1 Iako bi tepihe i meke prostirke trebalo usisavati dva puta tjedno, ne zaboravite ih odignuti i podove pod njima usisati tjedno.

2 Odaberite najbolju vrstu usisavača za većinu podova u vašem domu. Klasični usisavači obično su učinkovitiji u skupljanju prljavštine s tvrdih površina, dok se prostirke i tepisi bolje čiste tzv. uspravnim usisavačem koji zbog svog dizajna i kotača lakše klizi po tepisima. Za male površine i brzinsko čišćenje dobar izbor je i ručni usisavač.

3 Često čistite svoj usisavač kako bi radio punim kapacitetom i imao svjež miris.

4 Ako imate više katova ili etaža za čišćenje, držite usisavač na svakom katu, ako je moguće. To će vas potaknuti na češće čišćenje.

5 Odaberite usisavač s HEPA filterom kako biste zadržali što više prašine, peruti, spora i bakterija unutar usisavača (Hepa filter zadržava 99,7%). HEPA filter prikupit će mnogo više čestica prljavštine od uobičajenog filtera i spriječiti njihovo ponovno taloženje na površinama. Ovo je vrlo važno ukoliko patite od alergija.

6 Iskoristite sve značajke koje nudi usisavač. Podesite visinu glave usisavača na uspravnim usisavačima kako bi odgovarala vrsti poda. To će vam omogućiti bolje usisavanje i otklanjanje nečistoća. Uključite ili isključite rotirajuću četku, ovisno o vrsti podne površine.

7 Usisavajte polako. Pomičite usisavač korak-dva ispred sebe i povlačite ga natrag sebi. Kako se pomičete, usisavajte po zamišljenim “stazama”. Usisavajte u jednom smjeru prostorije (istok prema zapadu), a zatim ponovite pod kutom od 90 stupnjeva (sjever prema jugu). Na taj način usisati ćete kompletnu površinu i nećete ništa preskočiti.

8 Ako je vaš usisavač pokvaren, tvrde podove možete lagano pomesti a zatim obrisati mopom, dok tepihe možete istresti na dvorištu ili prebrisavati pjenom napravljenom od sredstva za čišćenje tepiha dok ne osposobite ponovno usisavač ili nabavite novi.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas