Moringa – čudesna biljka bogata željezom

Najčitanije

Svi bruje o moringi, a po onome što joj pripisuju čini se da se radi o čudesnoj biljci.

Ova biljka (moringa oleifera), porijeklom s Himalaje, navodno sadrži više nutrijenata od bilo koje do sada poznate namirnice: 50 puta više vitamina B2 od plave ribe, 25 puta više željeza od špinata, 17 puta više vitamina A od mrkve, 17 puta više kalcija od mlijeka i dvostruko više proteina, 15 puta više kalija od banane, 6 puta više cinka od badema te je trostruko jači antioksidans od aronije.

Spominju se podatci prema kojima moringa u svom sastavu ima vrlo visok postotak proteina, čak 30%, koji sadrže nevjerojatnih 18 od 20 poznatih amninokiselina neophodnih tijelu za zdrav život te svih osam esencijalnih masnih kiselina.

Sadrži, navodno, i niz tvari koje djeluju antiinflamatorno, kao i zeatin, za koji se vjeruje da je vrhunski antioksidans.

Obiluje kalijem, magnezijem, cinkom i bakrom  

Bogat izvor vitaminima A i E – Sadrži vitamine B1, B2 i B3 koji doprinosi smanjenju iscrpljenosti

Moringa (moringa oleifera) je drvo koje raste u podnožju Himalaje. U Indiji je poznata i kao „čudesno drvo“ jer se njezina svojstva koriste unazad dvije tisuće godina. Raste na osiromašenim zemljištima te je jedinstvena po tome što ponovno izraste nakon sječe i jedna je od rijetkog vrsta drveća koje daje plodove i tijekom sušnih razdoblja. Svi dijelovi moringe (lišće, cvijet, mlado korijenje, sjemenke) su jestivi i upotrebljivi.

List ovog “čudesnog drveta” od davnina se koristi za liječenje, tajne liječenja poznavale su ju brojne drevne civilizacije u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Prema Ayurvedi, može izliječiti preko 300 bolesti, koristi se kod dijabetesa, za regulaciju krvnog tlaka, u slučaju gubitka energije i težine, pothranjenosti, prekomjerne težine, lupusa, upalnih promjena na koži, bolesti dišnog sustava, poremećaja probavnog sustava, čireva, osteoporoze, impotencije, menstrualnih tegoba, tumora, Chronove bolesti, artritisa, anemije, širokog spektra bolesti jetre.

Osim toga, pripisuje joj se i afrodizijačko djelovanje – muškarcima pomaže kod erektilne disfunkcije, a ženama povećava užitak u seksu.

Čajem od moringe možete započeti dan, dodajte ga u smoothie, ponesite u svojoj boci za van i dan će vam postati ljepši!

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas