Namirnice u kuhinji koje vjerojatno čuvate predugo

Trebate li još uvijek čuvati ove namirnice u smočnici?

Najčitanije

Mnoge stvari koje pohranjujete u smočnici imaju iznenađujući rok trajanja od nekoliko mjeseci (ili čak godina). Ali samo zato što proizvodu još nije istekao rok trajanja ne znači da je u idealnom stanju za konzumaciju. Možda niste niti svjesni kako neke namirnice čuvate predugo.

Iako već znate koju hranu ne smijete jesti nakon isteka roka trajanja, poput mlijeka i sira, ne bi bilo iznenađujuće da niste razmislili o hrani u svojoj smočnici. Možda bi bilo vrijedno provjeriti namirnice koje vam već neko vrijeme stoje na polici.

1.Kvinoja

Namirnice u smočnici kvinoja

Rok trajanja cjelovitih žitarica kao što su kvinoja uvelike ovisi o njihovom sadržaju masti. Toplina, zrak i vlaga tri su glavna neprijatelja cjelovitih žitarica jer mogu negativno utjecati na njihova zdrava ulja, što zauzvrat može uzrokovati da vam žitarice užegnu dok stoje u smočnici. Žitarice bi uvijek trebale izgledati i mirisati blago slatko ili uopće ne bi imale arome. Ako osjetite pljesniv ili uljast miris, žitarice su prošle svoj rok upotrebe.

2. Kurkuma, paprika, muškatni oraščić

Namirnice iz smočnice kurkuma

Vaši omiljeni mljeveni začini poput kurkume, paprike i muškatnog oraščića obično gube aromu nakon otprilike dvije do tri godine. Konzumiranje starih začina nije štetno za vaše zdravlje, ali oni više neće dodati očekivani okus vašim jelima. Provedite brzi test mirisom i okusom kako biste utvrdili je li vaš začin još uvijek svjež.

3. Prašak za pecivo i soda bikarbona

Pravila za mljevene začine također vrijede i za sastojke za pečenje. Vrećice praška za pecivo i sode bikarbone s vremenom će izgubiti snagu dizanja, što znači da će vaš biskvit ostati ravan. Možete testirati učinkovitost dizanja pomoću ovog jednostavnog testa: pomiješajte sodu bikarbonu s octom a prašak za pecivo s vrućom vodom. Ako se pjene i stvaraju mjehuriće, to znači da su sastojci još dovoljno svježi za pečenje.

4. Graham krekeri

Namirnice graham krekeri

Uvijek biste trebali staviti otvorenu vrećicu graham krekera u hermetički zatvorenu posudu kako biste spriječili prodiranje vlage jer nitko ne voli okus ustajalih graham krekera. Graham krekeri će obično ostati svježi u vašoj smočnici do devet mjeseci.

5. Orašasti plodovi

Orašaste plodove bez ljuske poput badema i kikirikija najbolje je konzumirati u roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Orašasti plodovi i sjemenke obično sadrže veliku količinu ulja i to će ulje užegnuti nakon nekoliko mjeseci u smočnici. Znakovi užeglosti na orašastom plodu ili sjemenkama uključuju miris trave i taman masni izgled. Za optimalnu svježinu i dugotrajnost prebacite orašaste plodove i sjemenke u prozirnu vrećicu za zamrzavanje i stavite ih u hladnjak gdje mogu biti do godinu dana.

6. Žitarice

Namirnice žitarice za doručak

Nakon tri mjeseca, otvorena kutija žitarica ustajat će zbog izlaganja zraku, ali zatvorena kutija trebala bi trajati do godinu dana. S druge strane, rok trajanja može varirati, osobito ako žitarice sadrže orašaste plodove koji su skloniji užeglosti. Ipak, ako jedete žitarice s užeglim orašastim plodovima izloženi ste vrlo malom riziku, najčešća nuspojava bit će neugodan okus. Razmislite o tome.

7. Bonboni

Ako postoje sigurnosni problemi sa slatkišima, to je obično pitanje kvalitete, a ne pitanje roka trajanja. Općenito, slatkiši se vrlo teško pokvare zbog niskog sadržaja vlage, ali to ovisi o slatkišu, pogotovo ako u sastavu sadrže i čokoladu. U svakom slučaju, provjerite stanje vaše zalihe slatkiša.

8. Pivo

Čuvanje piva na sobnoj temperaturi nije nužno loše, ali se može brže pokvariti. Nakon otprilike četiri mjeseca toplina, svjetlost i zrak mogu prodrijeti kroz čepove boca. Držanjem piva izvan hladnjaka ubrzavate starenje i razvoj loših okusa. Skladištenje u hladnjaku najbolja je opcija za sva piva.

9. Čaj i kava

Namirnice čaj i kava

Čaj (vrećice ili rinfuza) trebate potrošiti u roku od godinu dana jer će ulja u čaju ishlapiti i vašoj jutarnjoj šalici čaja dati loš okus. Isto vrijedi i za kavu u zrnu i mljevenu. Otvorenu vrećicu kave i čaja najbolje je zbog arome potrošiti unutar četiri tjedna. Ljubitelji instant kave imaju nešto više vremena: oko dva mjeseca.

10. Smeđi šećer

Smeđi šećer u otvorenoj ambalaži prije se osuši i stvrdne od izlaganja zraku, otprilike nakon četiri mjeseca. Stavite smeđi šećer u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti ili hermetički zatvorenu posudu kako bi ostao mekan i duže trajao.

11. Konzervirano povrće

Namirnice konzervirano povrće

Možda mislite da konzervirano povrće može trajati cijeli život, ali što duže stoji na vašoj polici, to je vjerojatnije da će se tekstura konzerve pokvariti i vašem povrću dati metalni okus. Na primjer, konzervirano povrće s visokim udjelom kiseline poput kiselih krastavaca može trajati 12 do 18 mjeseci, ali konzervirano povrće s niskim udjelom kiseline poput kukuruza može trajati do pet godina. Konzervirane namirnice obično su sigurne za jelo i nakon datuma “upotrebljivo do” ili “najbolje do” sve dok nemaju udubljenja, hrđe ili ispupčenja. Koristite rotaciju namirnica po sistemu: prvi ušao – prvi izašao kako bi prvo iskoristili starije namirnice iz smočnice.

12. Brašno od cjelovitih žitarica

Većina ljudi brašno sprema u smočnicu, ali zapravo biste ga trebali čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču kako bi duže ostalo svježe. Čuvanjem u hladnjaku sprječavate i pojavu moljaca. Brašno od cjelovitog zrna traje do osam mjeseci u hladnjaku i do godinu dana u zamrzivaču. Brašno od cjelovitog zrna postane užeglo prije nego bijelo brašno. To ne utječe na sigurnost hrane, ali utječe na kvalitetu i okus hrane.

13. Maslinovo ulje

Svjetlost i toplina nisu prijatelji maslinova ulja. Bocu čuvajte dobro zatvorenu, na tamnom mjestu. Ne biste se trebali razboljeti od stare boce maslinovog ulja, ali otvorena boca ovog proizvoda može imati neugodan okus nakon šest mjeseci. Svježe maslinovo ulje ima pikantnost, blagu gorčinu, okus i miris po plodu masline ili travi. Ako maslinovo ulje ne koristite često, kupite samo malu bočicu kako biste ga mogli iskoristiti prije nego što se okus pokvari.

14. Smeđa riža

Iako je smeđa riža malo zdravija alternativa bijeloj riži, ne traje ni približno tako dugo na polici vaše smočnice. Kod smeđe riže, u sloju mekinja ima ulja, kada to ulje užegne, smeđa riža ima kraći rok trajanja od oko šest mjeseci. Možete ju čuvati u zamrzivaču do godinu dana.

15. Češnjak

Češnjak je najbolje čuvati u tamnoj, hladnoj smočnici na temperaturi od oko 16 C, u mrežastim vrećicama, tri do pet mjeseci. Kada se predugo čuva, režnjevi češnjaka mogu se smežurati ili početi klijati. I kad se smežura ili proklija, nije štetan za konzumaciju, ali oboje je pokazatelj da češnjak više nije na vrhuncu kvalitete.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas