Osnove Feng shui za pozitivnu energiju u vašem domu

Najčitanije

Ako ste novi u feng shuiju, evo vodiča za vas! U ovom ćemo postu proći osnove feng shui filozofije i predložiti vam jednostavne savjete koje odmah možete primijeniti u svom domu.

Feng shui 5 elemenata

Feng Shui diieli okruženje na pet osnovnih elemenata: Vodu, Vatru, Zemlju, Drvo i Metal, a svaki od njih predstavlja različite energije koje se isprepliću kako bi stvorile harmoniju i pružile vašem tijelu i duhu potpunu slobodu i neopterećenost. Svaki je element povezan s određenim kvalitetama, kao i bojama i oblicima koji se mogu koristiti kao elementi dizajna u svrhu poboljšanja te osobine u svom domu i životu.

Feng shui 5 elemenata

Element Zemlja

Zemlja – simbolizira energiju koja kruži, njeno doba je kasno ljeto, dio dana poslijepodne, strane svijeta su jugo-zapad i sjevero-istok. Unosimo ju u dom kroz glinene posude i kipove, mramor, pijesak, keramiku i kristale. Preveliku energiju Zemlje možemo ublažiti metalnim zvončićima za vjetar, biljkama i malim drvećem ili posudama s vodom.

Element Zemlje možete dodati u svoj dom pomoću četvrtastog žutog tepiha ili punog pravokutnog stola.

  • Boja – smeđa, žuta
  • Oblik – kvadratni
Dekorativni predmeti elementa Zemlje

Element Voda

Voda – simbolizira silaznu energiju, njeno doba je zima, dio dana noć, a strana svijeta sjever. Unosimo je u prostor kroz staklene predmete, fontane, akvarije, ogledala, školjke.

Vodu u dom možete dodati i umjetničkim djelima s vodenim temama.

Voda je element velike snage. U Feng Shui voda se povezuje sa bogatstvom. Energija vode donosi napredak. Zbog velike snage mora se „držati pod kontrolom“.

Voda predstavlja duboku mudrost, kao i našu povezanost s drugima i svijetom oko nas. Povezana je s crnim, tamnoplavim i valovitim oblicima.

  • Boja – crna, plava
  • Oblik – krivudav, vijugav
Dekorativni predmeti elementa Vode

Element Vatra

Vatra – simbolizira uzlaznu energiju jer njen plamen gori prema gore, njeno godišnje doba je ljeto, dio dana je podne, a strana svijeta jug. Unosimo je u prostor pomoću svjetiljki, kamina, kožnih i sjajnih predmeta.

Vatra je element velike moći. Koristi se u malim dozama i vrlo obazrivo. Smatra se nepovoljnim velika količina elementa vatre u kući, jer može „uzburkati strasti“, podići nervozu među ukućanima. Vatra donosi slavu, popularnost, strast. Povezuje se s crvenom bojom, šiljatim uglovima i trokutastim oblicima, a može se unijeti i kroz osvetljenje.

Kako bi Vatru kontrolirali Vodom, koristite slike vode u pokretu, plave i zelene predmete.

  • Boja – crvena, jarko narančasta
  • Oblik – trokutast
Dekorativni predmeti elementa Vatre

Element Metal

Metal – simbolizirana energiju koja se skuplja prema unutra, godišnje doba je jesen, dio dana je večer, a strana svijeta zapad. U prostor ga unosimo pomoću metalnih predmeta, kao što su brončani kipići, zlatni i srebrni nakit i ukrasni predmeti.

Metal ima osobine radosti, ljepote i preciznosti. Bijele, sive i metalne boje, kao i kružni oblici, predstavljaju metal.

Energija metala donosi snažne ljude voljne pružiti pomoć. Ako želite smanjiti ovu energiju koristite crvene stvari i snažno svjetlo kako biste uništili višak energije Metala, ili upotrebite drvene stvari i biljke kako biste ju raspršili.

  • Boja: bijela, srebrna
  • Oblik: kružni
Dekorativni predmeti elementa Metal

Element Drvo

Element  Drveta tradicionalno se sastoji od živih biljaka i drveća, no i svilene biljke postižu jednak učinak u vašoj okolini.

Simbolizira energiju koja se širi na sve strane, njegovo doba je proljeće, dio dana je jutro, a strana svijeta je istok. Unosimo ga u prostor kroz drveni namještaj, biljke, bambus košare.

Metalni objekti ili kipovi, kao i satovi kontroliraju pretjeranu energiju Drveta.  Dobro je koristiti crvenu boju, dodatke kao što su jastuci ili predmeti obješeni na zid i svjetla kako biste oslabili energiju Drveta.

Drvo je element čija energija donosi napredak, rast. Vrlo je važno uspješno ga aktivirati u domu jer se odnosi na zdravlje. Drvo donosi sreću u odnosu na materijalna sredstva.

  • Boja: zelena, plavozelena
  • Oblik: pravokutni
Dekorativni predmeti elementa Drvo

Ključne točke – Feng shui položaj napajanja energije

Zapovjedni položaj ili “položaj napajanja” energije jedna je od temeljnih osnova u feng shuiju. Važno je da vaš krevet, radni stol i štednjak budu u centru napajanja, jer svaki od ovih predmeta predstavlja važan aspekt vašeg života. Vaš krevet predstavlja vas, vaš štednjak predstavlja vaše bogatstvo i resurse, a vaš stol predstavlja vašu karijeru i životni put.

Da biste krevet, stol ili štednjak postavili u položaj napajanja, pronađite mjesto u sobi gdje vrijedi sljedeće: kada sjedite za stolom, ležite u krevetu ili kuhate, vrata možete vidjeti bez da ste izravno pred njima. Ideja iza ove pozicije je da imate dobar pogled na bilo koga ili bilo što što bi moglo ući kroz vrata, što vam pomaže da se osjećate ugodnije na podsvjesnoj razini. To također znači da ste svjesniji potencijalnih prilika koje bi vam mogle doći.

…Ako slijedimo prirodu kao vođu, nikad nećemo zalutati… Konfucije

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas