Rijetko tko voli da mu banu iznenadni gosti. Ovdje ne mislimo na bliske prijatelje ili članove obitelji jer nih najčešće baš boli briga za naš nered, već o gostima pred kojima bi nam bilo neugodno ukoliko nam dom nije savršeno uredan.

Ovdje veliku ulogu igra i vrijeme koje imamo na raspolaganju do dolaska gostiju.

Voditi ćemo se i rezultatima istraživanja u kojemu su znanstvenici pomoću softwarea za praćenje pokreta očiju bilježili na kojim elementima u prostoriji su se pogledi najviše zadržali i koje su površine privukle najviše pažnje.

Dnevni boravak: najviše pažnje su privukli ukrasni jastuci, stolić i tepih. Najmanje su interesantni bili televizor i umjetnine.

U dnevnom boravku ključno je posvetiti pažnju stoliću, tepihu i ukrasnim jastucima

Kuhinja: najviše pažnje se umjeravalo na pod i kuhinjske ormariće.

Kupaonica: iznenađujuće, ispitanike je najviše zanimalo ogledalo, ormarić ispod umivaonika i na kraju sam umivaonik.

Spavaća soba: poglede je najviše privlačila posteljina i krevet, zatim komoda i ukrasni jastuci.

Spavaća soba – obratite pažnju na čistu posteljinu i sklonite nered s komoda. Ukrasni jastuci podignuti će opći dojam

Iznenadni gosti – brzo pospremanje

Ukoliko su gosti potpuno nenajavljeni – tu baš nema puno pomoći. Jedino što možete napraviti je, dok netko drugi zabavlja goste, na brzinu šmugnuti u kupaonicu i prebrisati umivaonik, ogledalo i staviti čisti ručnik.

Gosti stižu za 15 minuta:

Koncentrirajte se na nered u dnevnom boravku, nemate vremena za ništa drugo već sklonite sav višak stvari u drugu prostoriju i ne zaboravite zatvoriti vrata 🙂

Pažnju zatim posvetite kupaonici, prebrišite umivaonik i ogledalo, stavite čisti ručnik, a ako vam ostane vremena, na brzinu prebrišite WC školjku.

Gosti stižu za 30 minuta:

Napravite sve kao kao u prvom primjeru + sklonite prljavo suđe (ako ga je malo operite ga), a ako ga ima više i nemate dovoljno vremena da ga operete, prebacite ga u perilicu.

Par minuta posvetite i hodniku – posložite razbacane cipele i jakne.

Gosti stižu za 45 – 60 minuta:

To i nije tako strašno, dosta se toga može napraviti u sat vremena.

Napravite sve dosad navedeno, samo malo detaljnije, sad imate vremena normalno oprati suđe i osim umivaonika i WC-a prebrisati i tuš ili kadu.

Nakon što ste obavili sve spomenute zadatke, možete usisati ili pomesti pod te iznijeti smeće pogotovo ako ste primijetili da su kante za smeće pune.