Što znamo i koliko znamo o zdravoj hrani? 9 mitova kojih se treba riješiti

Provjerite koliko ste dobri u poznavanju zdrave hrane, jer previše različitih ideja predstavljaju nepotrebno opterećenje.

Najčitanije

1 Natpis na naljepnici “bez dodatka šećera” znači da u proizvodu nema šećera

POGREŠNO – natpis “bez dodatka šećera” na boci voćnog soka ne znači da nije šećeren. Treba gledati postotke, što je postotak niži to će se više glucid (ugljikohidrat) ponašati poput sporo razgradivog šećera.

2 Jogurt s 10% masnoća manje je mastan od svježeg sira s 20% masnoća

POGREŠNO – Klonite se etiketa na kojima stoji “samo 10% masnoća”. Radi li se o jogurtu to je 10% ukupne težine, a radi li se o siru, to je 10% suhog ekstrakta (sve ono što nije u vodi). Drugim riječima, jogurt 10% je masniji od svježeg sira s 20% masnoća.

3 Riba je uvijek manje masna od mesa

POGREŠNO – Neke ribe, primjerice skuša ili sardina, sadrže više masti od svinjskog odreska ili bifteka. Masna riba poput skuše, sardine, škarpine, tune, jegulje i lososa međutim, bogata je omegom 3 koja je korisna za krvožilni sustav pa je treba često jesti. Ipak, oprez s umjetno uzgojenim lososom kojega hrane umjetnom hranom, jer sadrži više masnoća od krtkog mesa peradi, teletine, bifteka i sl.

4 Smrznuto povrće nema toliko vitamina kao svježe

POGREŠNO – Smrznuto povrće i voće sadrži istu količinu vitamina kao i svježe, a možda i više. To je stoga što se osjetljivi vitamini često izgube iz svježeg povrća ako dugo stoji na svjetlu na tržnici ili nezamotano u hladnjaku.

5 Špinat je bogat željezom

POGREŠNO – Naravno, u špinatu ima željeza (2,7 mg/100 g) ali je takvo da ga tijelo loše asimilira. Špinat je ipak dobro jesti zbog obilja antioksidantnih tvari koje uništavaju kancerogene stanice (vitamini A, E, C). Špinat je dobro smatrati saveznikom u procesu mršavljenja jer spada među povrće s najnižim brojem kalorija

6 Od ananasa se mršavi

POGREŠNO – Usprkos slavi koju je ananas dobio zahvaljujući bromelinu, enzimu koji “proždire” mast, od njega se ne mršavi. Treba osim toga znati da se bromelin nalazi ponajviše u stabljici ananasa a nešto u plodu. Ananas iz konzerve ne sadrži bromelin. I još nešto, bromelin djeluje na bjelančevinaste nakupine, a nikako ne na masti.

7 Od neslanih jela se mršavi

POGREŠNO – Jedete li neslano, gubite vodu ali ne i masti. Nema razloga ukidati sol iz prehrane osim ako nije na liječničku preporuku. Sve što je potrebno je ne pretjerivati sa soljenjem jer sol u tijelu zadržava tekućinu, uzrokuje povišeni krvni tlak i poput šećera potiče apetit.

8 Obrano i light su ista stvar

POGREŠNO – Kad na naljepnici stoji lagano ili light, naziv je često bez osnova. Proizvođači moraju dokazati kako je ta tvrdnja istinita. To samo znači da su proizvodi manje masni ili manje slatki nego klasični proizvodi. U light majonezi smanjen je udio ulja, ali je povećan udio škroba. Treba znati da neki proizvodi, čak i kad se deklariraju kao “light”, poput chipsa, sadrže povelike količine masti i vrlo su kalorični.

9 Bez šećera ali s umjetnim zaslađivačem znači bez kalorija

POGREŠNO – Napomena “bez šećera” znači da mu proizvođač nije dodavao šećer ali da proizvod vjerojatno prirodno sadrži glucide. Postoje dvije vrste umjetnih zaslađivača: polyoli (jednako slatki ili tek neznatno slabiji nego šećer) i intenzivni zaslađivači (aspartam i saharin) koji zaslađuju 300 do 400 puta jače od šećera ali nisu toliko kalorični.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas