Znate li koja odjeća se ne smije prati u perilici?

Najčitanije

Mislite li da u perilici, pogotovo novije proizvodnje, možete prati svaku vrstu odjeće? Varate se. Neka odjeća se ne smije prati u perilici bez obzira na odabir nježnog ciklusa pranja za osjetljive odjevne predmete, a razlog je rizik oštećenja predmeta, pa čak i same perilice.

Evo na što bi ste trebali obratiti pažnju kako ne biste zauvijek uništili odjeću.

Gumeni odjevni predmeti i vodootporna odjeća

Impregnacija na odjevnim predmetima sprječava apsorpciju vlage. Omogućuje vam duži boravak u vlažnom okruženju, na snijegu ili kiši a bez da se smočite. Gumirani sloj često se nanosi i na dječju odjeću, posebno na zimske skafandere. Potrebno je slijediti upute proizvođača za postupak čišćenja. Ukoliko je strojno pranje dozvoljeno, držite se propisane temperature pranja, ali i vrste deterdženta. Deterdžent nikako ne smije sadržavati izbjeljivač ili klor. Ukoliko je dozvoljeno samo ručno pranje, možete odjeću prebrisati vlažnom krpom. Kod jačih zaprljanja odjeću operite u kupki mlake vode s dobro rastvorenim blagim deterdžentom. Ostavite namočeno 15-ak minuta. Nježno spužvicom brišite odjevni predmet i posvetite pažnju okovratniku i rubovima rukava. Pažljivo isperite u nekoliko voda.

Zbog impregnacije niti sušenje nije dozvoljeno na visokim temperaturama, u blizini grijačih tijela ili u sušilici. Odjeću položite na ručnike i zamotajte kako bi pokupili višak vode, objesite na vješalicu ili sušilo da se osuši na zraku.

Grudnjaci se ne bi trebali prati u perilici

Grudnjaci nisu namijenjeni pranju u perilici rublja i najbolje ih je oprati ručno. Time će se duže zadržati njihova elastičnost i oblik košarica. Perete li ih ipak strojno, prije pranja ih zakopčajte kako se ne bi zapetljali i stavite u mrežicu za pranje osjetljivog rublja. Postoji li na grudnjaku žica u košaricama, prilikom strojnog pranja žica s vremenom probija tkaninu, a u najgorem slučaju ispada iz košarice i može se zaglaviti u bubnju što će oštetiti perilicu.

Ručno pranje je bolja opcija, to možete učiniti na umivaoniku u mlakoj vodi s dodatkom deterdženta za pranje osjetljivog rublja. Sušite ih pažljivo obješene kako se košarice ne bi zgužvale, a stalak za sušenje je idealna opcija.

Odjeća sa šljokicama, perlama i kristalićima

“Šljokasta” odjeća ukrašena kristalima i perlama trebala bi se prati ručno. Stavite li ju u perilicu riskirate otkidanje ili ljuštenje ukrasa koje ćete teško naći u bubnju i zalijepiti/zašiti ponovno. U stvari, vjerojatnije je da će se ukrasi isprati u odvodnu cijev perilice što može uzrokovati i začepljenje.

Klasična odijela i kaputi

Klasična odijela i kaputi sastoje se od nekoliko tvrdih elemenata koji pomažu održavanju forme: umetci na ramenima, reverima i bočnim džepovima. Uz to, najčešće se izrađuju od materijala koji baš ne podnose vlagu: tvid, vuna, kašmir. Na deklaraciji bi trebalo biti navedeno kako je dopušteno samo kemijsko čišćenje.

Kožne jakne i općenito kožni proizvodi

Gotovo svi proizvodi od prave ili imitacije kože, ne podnose vlagu. Nakon pranja u perilici, kožna jakna se može istegnuti, otvrdnuti, zgužvati ili na neki drugi način deformirati. Koža će vjerojatno ispucati, a moguće je i ljuštenje boje.

Odjeća koja se ne smije prati u perilici - kožna jakna

Baseball kape, šeširi i kape s kartonskim umetcima

Šeširi i kape izrađeni pomoću kartonskih umetaka ne smiju se prati u perilici. Kartonski umetci pomažu stvaranju i održavanju potrebnog oblika proizvoda. Međutim, karton, ako se navlaži sklon je deformacijama, pojavljuju se nabori, prijelomi i pukotine. Stoga, za čišćenje koristite malo vlažnu krpu ili nježnu četku.

Perilica rublja je sjajna pomoć koja olakšava život, međutim, neke predmete potrebno je oprati ručno ili kemijski. Stoga, pažljivo pročitajte upute na deklaraciji koja je obično ušivena s unutarnje lijeve strane predmeta.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas