10 savjeta za organiziranu smočnicu koje vam nitko nije rekao – do sada

Najčitanije

Prvo, nekoliko osnovnih pravila za organiziranu smočnicu: koristite kante i košare, pohranjujte suhe proizvode u prozirne posude i grupirajte slične namirnice. Osim ovih osnovnih, donosimo vam i 10 savjeta za organiziranu smočnicu na koje možda niste pomislili – ali biste apsolutno trebali!

1. Sistem “slično sa sličnim” samo je jedan od načina organizacije smočnice

Da, istina je da biste trebali grupirati slične artikle zajedno – npr. ulja za kuhanje zajedno, začine na istom mjestu, tjesteninu na jednom mjestu. Ali nemojte tu stati: postoje još dva načina podjele namirnica za maksimalnu učinkovitost. Prvo, razmislite o učestalosti korištenja. Na primjer, stavite začine koje najčešće koristite na lako dostupno mjesto. Drugo, razmislite o svojim svakodnevnim rutinama i odredite područja za njih. Na primjer: bar za kavu i čaj, polica sa žitaricama za doručak, odjeljak za školski ručak, košara opremljena energetskim pločicama i sportskim pićima ukoliko je u vašoj dnevnoj rutini sportska aktivnost.

2. Uvedite sustav “first in – first out” (prvi ušao, prvi izašao)

Trošite i obnavljajte zalihe gurajući starije povrće i voće u prvi plan, a dodajući novije proizvode na kraj. Ova praksa potiče trošenje starijih (iako još uvijek relativno svježih) namirnica i stvara, u konačnici, manje otpada. Namirnice kojih možda imate više (piće, luk, gotove juhe i dodatne kutije žitarica) treba pohraniti na takav način da se prvo koriste starije stvari.

3. Neke namirnice jednostavno nisu dobri susjedi

Većina ljudi voli napraviti zalihe luka i krumpira u smočnici. Ako i vi činite isto, pazite da se ne pomiješaju. Luk i češnjak mogu se čuvati zajedno, ali ni jedno ni drugo ne smije se miješati s krumpirom jer međusobno ubrzavaju propadanje. Također, pazite da brašno držite podalje od proizvoda s jakim mirisom (kao što su kumin i curry prah) kako ne bi upilo mirise. Isto vrijedi i za kruh; zapravo, kruh je najbolje držati u kutiji za kruh.

4. Pravi razlog prebacivanja namirnica u spremnike nema nikakve veze s estetikom

Svi volimo smočnice s preglednim policama na kojima su odgovarajuće staklene posude. Baš ih je ugodno gledati! Tako da je potpuno razumljivo kada požurite prebaciti suhe namirnice u staklenke zbog estetike. Ali pravi razlog je puno važniji, a taj razlog može vrebati u vašoj vrećici brašna i polagati jaja u smjesu za kolače ili kruh. Prebacivanjem namirnica poput brašna, leće, tijesta u staklenke uvelike smanjuje mogućnost najezde moljaca i žižaka, a nametnici se lakše primijete u namirnici ukoliko ona nije u ambalaži.

5. Za neke namirnice bolji su spremnici s velikim otvorom

Za neke namirnice koje bi grabili žlicom, poput brašna ili riže, pogodnije je imati spremnike s velikim otvorom kroz koji možete lako koristiti žlicu ili mjernu posudu. Vrstu spremnika odaberite s obzirom na način korištenja namirnice. Želite li ju istresti ili odgrabiti? Ako je ovo drugo, pobrinite se da nabavite posude sa širokim otvorom.

Možda vas zanima i ovo: Prostorija za vešeraj u vašem domu

6. Možda krivo označavate spremnike

Treba li vam etiketa koja će vam reći da je u staklenoj posudi tjestenina kad je to jasno vidljivo? Važnije od označavanja sadržaja spremnika je označavanje datuma kupnje ili roka trajanja. I nema potrebe za uljepšavanjem s etiketama. Metoda koju preferiramo? Označavanje markerom i washi trakom koja se može više puta odlijepiti i zalijepiti.

7. Trebat će vam plan za veće namirnice

Volite imati razne pahuljice za doručak pri ruci ili želite hranu svog ljubimca držati pohranjenu u smočnici? Htjet ćete isplanirati mjesto na koje se mogu smjestiti predmeti velikih dimenzija. Ako redizajnirate svoju smočnicu ili je slažete ispočetka, ključno je da pregledate što se trenutno nalazi u njoj i osigurate da će u novoj smočnici biti polica ili dvije koje će biti dovoljno visoke da stanu i velike stvari.

8. I za neprehrambene stvari također

Novi “must have” u smočnici? Pult za male kućanske aparate. To je trend koji primjećujemo u posljednje vrijeme i snažno ga podržavamo. Sjajan način da te predmete – kuhalo za rižu, blender, mikser itd. – držite podalje od radnih ploča. Bonus je opremanje smočnice električnom utičnicom tako da u njoj možete čak i koristiti male kućanske aparate.

9. Dobro uređena smočnica znači i manje posla

Ako imate malu djecu, svakako spremite zdrave grickalice na policu kojoj mogu lako pristupiti. Kad vas zatraže međuobrok, jednostavno im možete reći da sami provjere smočnicu – puno bolja alternativa nego da morate otići u smočnicu, provjeriti sadržaj, javiti što je na izbor i uzeti grickalicu za njih. Dodatna napomena: slatkiše i manje hranjive grickalice držite na višoj polici.

10. Nikada nećete završiti s organiziranjem svoje smočnice

Svakako, odvojite trenutak nakon što organizirate svoju smočnicu i divite se rezultatima. Zapravo, možete uživati ​​nekoliko mjeseci. Ali znajte da to ne traje zauvijek. Ključ dobro održavane i organizirane smočnice je provjeriti nekoliko puta godišnje njezin sadržaj. Stare sastojke treba baciti. Treba se pobrinuti za prašinu i mala prosipanja, nadomjestiti potrošene namirnice. Činite li to svaka 3 mjeseca, možda više nikada nećete morati potpuno preuređivati ​​smočnicu.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas