Čišćenje sodom bikarbonom – jednostavno očistite kuhinju

Najčitanije

Soda bikarbona je svestrano i snažno sredstvo za čišćenje. Otapa masnoću, neutralizira mirise, uklanja mrlje. Čišćenje sodom bikarbonom nije opasno za malu djecu i kućne ljubimce za razliku od drugih kemijskih sredstava za čišćenje, jer se soda bikarbona koristi i u receptima za pečenje, ali i kao sastojak u proizvodima za higijenu, npr. pasti za zube. U kombinaciji s drugim sastojcima, kao što je ocat postaje još učinkovitije sredstvo za čišćenje.

Još su stari Egipćani koristili ono što danas smatramo sodom bikarbonom ekstrahirajući natrijev bikarbonat iz prirodnih naslaga minerala. Prvo se koristio kao sredstvo za čišćenje zubi i baza za domaće boje.

Sredstvo za čišćenje od sode bikarbone – 3 načina kako ga napraviti

Potrebno vam je:

Boca s raspršivačem za višekratnu upotrebu

Mjerica ili žlica

Spužva

1,5 šalica sode bikarbone

1/2 šalice otopljenog prirodnog sapuna npr. kastiljskog

2 žlice alkoholnog octa

2 žlice vode

5-10 kapi eteričnog ulja po izboru

Kombinacija sode bikarbone i octa vjerojatno je jedan od najpopularnijih recepata koji postoje za čišćenje. Zbog kiselosti octa, soda bikarbona zakipi i otpušta ugljični dioksid. Kada dođe u dodir s nečistoćama ova reakcija uspješno razgrađuje masnoću i prljavštinu. Soda bikarbona i ocat zajedno mogu se koristiti za čišćenje posuđa, kuhinjskih površina i začepljenja odvoda, pa čak i za pranje rublja.

Soda bikarbona i ocat – za jača zaprljanja

U bocu s raspršivačem ulijte 1,5 šalicu sode bikarbone, 1/2 šalice tekućeg prirodnog sapuna, 2 žlice bijelog octa i 2 žlice vode. Dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili i otopila soda bikarbona. Obilno pošpricajte po površini, a za vrlo jaka zaprljanja ostavite da odstoji.

Za mirisni sprej mogu se dodati i eterična ulja. Ovaj recept se može koristiti kao jednostavno, višenamjensko sredstvo za čišćenje jačih zaprljanja.

Možda vas zanima i ovo: Kako učinkovito očistiti perilicu rublja?

Soda bikarbona i voda – za sjajno posuđe

Za lonce, tave i sjajne površine najbolja je jednostavna kombinacija sode bikarbone i vode.

Za sjaj posuđa – napravite pastu tako da pomiješajte 2 dijela sode bikarbone s 1 dijelom vode. Pastu nanesite izravno na površinu i istrljajte spužvom ili krpom. Lonce i tave možete poprskati vodom i lagano posudi sodom. Ostavite neka odstoji sat vremena. Zatim očistite spužvom.

Za hranu koja se jako zalijepila – u zagorenoj posudi prokuhajte malo vode i dodajte sodu bikarbonu. Ostavite da odstoji dok se ne ohladi, a zatim izribajte spužvom.

Za mrlje – pastu od sode i vode možete koristiti za uklanjanje mrlja s posuđa, npr. šalica za čaj i kavu, poliranje posuđa ali i za čišćenje pećnice i štednjaka.

Soda bikarbona i hidrogen peroksid – za masnoću i kamenac

Kombinacija sode i hidrogen peroksida učinkovita je za čišćenje masnoće, kamenca, prljavih pločica i još mnogo toga.

Za pastu pomiješajte 3 dijela sode bikarbone s 1 dijelom hidrogen peroksida.

Za sprej pomiješajte 1 dio sode bikarbone s 1 dijelom hidrogen peroksida. Ovisno o tome koliko je površina ili predmet prljav, ostavite smjesu da odstoji 10 do 15 minuta, zatim izribajte sa spužvicom.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas