Evo zašto lubenicu ne bi trebali čuvati u hladnjaku

Ljeto je tu, a time i vrijeme za uživanje u slatkim i sočnim lubenicama

Najčitanije

Lubenicu je tijekom ljetnih mjeseci uobičajeno čuvati u hladnjaku. Međutim, na taj način joj umanjujete nutritivnu vrijednost. Nastavite čitati i saznajte zašto je to tako!

Lubenica je savršeno voće za jelo tijekom ljetaPuna je hranjivih tvari i pomaže pri općem zdravlju.Pohranjivanje u hladnjaku moglo bi oduzeti neke njezine benefite

Ljeto je tu, a time i vrijeme za uživanje u slatkim i sočnim lubenicama. Jednostavno volimo ovo crveno osvježavajuće voće. Super je hidratantna i hladi nas u tren oka.

Osim toga, krcata je i hranjivim tvarima. Citrulin – važna aminokiselina koja se nalazi u mesu lubenice, može potaknuti proizvodnju dušikovog oksida koji regulira krvni tlak i pospješuje protok krvi. To nam pomaže u detoksikaciji i borbi protiv upalnih procesa u tijelu.

Izuzetno je niskokalorična, 90% lubenice je voda, što ju čini savršenom za konzumiranje kako biste obuzdali želju za šećerom i hidrirali se.

Lubenica – vitamini i minerali

  • vitamin C , A, B1, B5, B6 i B7
  • bakar
  • likopen
  • aminokiselina citrulin
  • magnezij
  • kalij

Lubenica je odličan diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma.

Bogat je izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6.

Sadrži kalij i magnezij, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu regulirati krvni tlak.

Likopen se, osim u lubenici, nalazi i u rajčici, a budući da ga lubenica sadrži više te sadrži i vitamin C, lubenica djeluje antioksidativno.

Ali jeste li znali da bi pohranjivanje lubenice u hladnjaku moglo oduzeti dobrobiti ovog voća?

Evo zašto lubenicu ne bi trebali čuvati u hladnjaku
Foto: Canva
Možda vas zanima i ovo: Kockice leda s cvjetićima – floral ice cubes – evo kako ih napraviti

Na kojoj temperaturi je najbolje čuvati lubenicu?

Prema istraživanju koju je provela USDA, objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, otkriveno je da lubenice pohranjene na sobnoj temperaturi sadrže više hranjivih tvari od ohlađenih ili svježe ubranih.

Istraživači iz Laboratorija za poljoprivredna istraživanja USDA-e u Oklahomi, testirali su nekoliko popularnih sorti lubenice u razdoblju od 14 dana. Čuvali su ih na temperaturama od 21 C, 15 C i 5 C.

Otkrili su da lubenice pohranjene na 21 C imaju znatno više hranjivih tvari od onih svježe ubranih ili onih pohranjenih u hladnjaku.

Razlog tomu je što lubenica nastavlja proizvoditi neke od hranjivih tvari čak i nakon što se ubere. Hlađenje voća usporava ili zaustavlja cijeli proces. Zapravo, na temperaturi u hladnjaku mogu se početi raspadati za tjedan dana (dok je uobičajeni rok trajanja lubenice 14 do 21 dan).

Uzimajući u obzir gore navedene čimbenike, predlažemo da lubenicu držite na sobnoj temperaturi kako biste u potpunosti uživali u njezinim blagodatima. A ako želite uživati ​​u ohlađenoj, kako bi bilo da napravite ukusne sladolede od lubenice?! Kliknite ovdje za recept i napravite sladoled od lubenice sa samo 2 sastojka.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas