Knjižara Livraria Lello u Portu jedna je od najstarijih svjetskih knjižara i često je rangirana kao jedna od najljepših knjižara na svijetu i top mjesto za posjetiti u Portugalu.

Otvorena 1906. godine, knjižara je nekoć bila utočište gradske književne scene, a mnogi kažu da je bila izravna inspiracija za J.K. Rowling i njezine knjige o Harryju Potteru. Rowling je, dok je živjela u gradu od 1991. do 1993. bila njihova česta mušterija. Danas knjižaru dnevno posjeti 4000 do 5000 posjetitelja, zbog čega knjižara pomalo podsjeća na košnicu.

Prastari obalni grad na sjeverozapadu Portugala s popločanim ulicama i povijesnim srednjovjekovnim središtem, Porto je jedan od glavnih turističkih odredišta u zemlji. A Livraria Lello jedna je od glavnih atrakcija u gradu. Otvorila su ju 1906. godine braća José i António Lello na Rua das Carmelitas. Knjižara je zadivljujuća arhitektonska znamenitost i nekoć je bila okupljalište portugalske književne scene.

Neogotička zgrada ima obojeni stakleni strop, raskošne rezbarije u drvu, ljestve i tračnice za pomicanje knjiga i posebnu prostoriju za zaštitu najstarijih i najrjeđih knjiga u knjižari.

Ako vam sve ovo zvuči kao scena iz priče o Harryju Potteru, oprošteno vam je što tako mislite

J.K.Rowling je živjela i predavala engleski u Portu i u to je vrijeme bila njihova vjerna mušterija.

Mnogi su primijetili sličnost između Rowlinginog opisa knjižare Flourish and Blotts i Livrarie Lello

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime