Knjižara Livraria Lello koja nas neodoljivo podsjeća na scene iz filma o Harry Potteru

Najčitanije

Knjižara Livraria Lello u Portu jedna je od najstarijih svjetskih knjižara i često je rangirana kao jedna od najljepših knjižara na svijetu i top mjesto za posjetiti u Portugalu.

Otvorena 1906. godine, knjižara je nekoć bila utočište gradske književne scene, a mnogi kažu da je bila izravna inspiracija za J.K. Rowling i njezine knjige o Harryju Potteru. Rowling je, dok je živjela u gradu od 1991. do 1993. bila njihova česta mušterija. Danas knjižaru dnevno posjeti 4000 do 5000 posjetitelja, zbog čega knjižara pomalo podsjeća na košnicu.

Knjižaraa Livraria Lello Portugal
Knjižara Livraria Lello Portugal

Prastari obalni grad na sjeverozapadu Portugala s popločanim ulicama i povijesnim srednjovjekovnim središtem, Porto je jedan od glavnih turističkih odredišta u zemlji. A Livraria Lello jedna je od glavnih atrakcija u gradu. Otvorila su ju 1906. godine braća José i António Lello na Rua das Carmelitas. Knjižara je zadivljujuća arhitektonska znamenitost i nekoć je bila okupljalište portugalske književne scene.

Knjižara Livraria Lello Portugal_3
Knjižara Livraria Lello Portugal izvana
Možda vas zanima i ovo: Predjamski dvorac – dvorska bajka u zagrljaju stijene

Neogotička zgrada ima obojeni stakleni strop, raskošne rezbarije u drvu, ljestve i tračnice za pomicanje knjiga i posebnu prostoriju za zaštitu najstarijih i najrjeđih knjiga u knjižari.

Knjižara Livraria Lello Harry Potter
Knjižara Livraria Lello i Harry Potter Flourish and Blotts

Ako vam sve ovo zvuči kao scena iz priče o Harryju Potteru, oprošteno vam je što tako mislite. J.K.Rowling je živjela i predavala engleski u Portu i u to vrijeme je bila njihova vjerna mušterija. Mnogi su primijetili sličnost između Rowlinginog opisa knjižare Flourish and Blotts i Livrarie Lello.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas