Nemate ideju kako urediti cvjetne gredice? Pogledajte ova sjajna rješenja!

Najčitanije

Važan dio uređenja okućnice su cvjetnjaci i stazice. Ističu dekor, dodaju boju i zanimljivost prostoru i pomažu držati pod kontrolom širenje biljaka izvan prostora koji ste definirali. Ukoliko nemate ideju kako urediti cvjetne gredice, ovaj članak bi vam mogao pomoći u odluci.

Rubne linije za oblikovanje prostora mogu se izraditi iz gotovo bilo čega – kamena, drveta, cigle, možete koristiti šljunak, boce, školjke, šiblje, kupiti gotove rubnjake, palisade raznih visina. Nek rubnjaci se mogu postaviti već za par sati, dok za druge treba malo više vremena i umijeća. Obrubiti možete ne samo vrtne gredice već i razne dijelove vaše okućnice – terase, staze i travnjake. Dekorativni rubnjaci posebno su prikladni za mala jezerca i povišene cvjetne gredice. Moderna jednostvna rješenja redovito sadrže i led rasvjetu te žive ograde od sukulenata i kaktusa, grmića ružmarina i sl.

Rubnjaci od cigle

Najjednostavnije i najpovoljnije rješenje. Relativno jeftino možete nabaviti “staru” ciglu koja djeluje vrlo efektno. Za postavljanje ne trebate raditi posebnu pripremu tla. Napravite “kanalić” u obliku koji želite, položite ciglu koja će se stopiti s tlom i neće se micati. Mana rubnjaka od cigle je ta što neće spriječiti biljke da prerastu prostor i one će se početi širiti preko ruba. Potrebno je voditi računa o prerastanju cvjetnjaka.

Kameni rubnjaci

Još jedan materijal koji se vrlo često koristi kao rubnjak. U ovu kategoriju spadaju i betonski rubnjaci koji se kupuju na komad. Postavljaju se kao barijera međutim, i kamenje neće spriječiti biljke da slijede svoj prirodni put. Bilo bi dobro prije postavljanja kamenja na tlo položiti plastičnu podlogu ili mrežicu koja sprječava da išta izraste, odnosno u najgorem slučaju da strši između kamenja. Na podlogu posložite kamenje koje će ju fiksirati i istovremeno joj dati uredan izgled. S ovim rješenjem možete biti mirni nekoliko godina.

Metalni rubnjaci

Metalni graničnici su najmanje korištena opcija, međutim vrlo dobro kontroliraju rast biljaka izvan željenog prostora. Za metalne rubnjake trebate isto tako prije postavljanja napraviti kanal u koji ćete ih postavljati. Vizualno dobro definiraju prostor, a sami rubnjaci su vrlo diskretni. Dobra strana je i to što se mogu savijati stoga stazice i cvjetnjaci mogu vijugati onako kako vama odgovara. Izdržljivi su i vrlo dobra opcija za trajnije rješenje.

Betonski rubnjaci

Rješenje koje je najskuplje, čak možda i ne najbolje jer kad jednom izlijete beton teško ćete ga ukloniti ukoliko za nekoliko godina poželite mijenjati vizual (ili se ukaže potreba za gradnjom objekta i sl.). Dobra strana im je što su najtrajnije rješenje, otporni na vremenske uvjete i odično sprječavaju prerastanje biljaka izvan definiranog prostora.

Možda vas zanima i ovo: Kako kompostirati na balkonu

Drveni rubnjaci

Male vrtne ograde, niske drvene palisade spadaju u kratkotrajno rješenje pogodno za ukrašavanje cvjetnjaka 2-3 godine jer vrlo brzo propadaju pod utjecajem sunca i vlage. Osobito ako biljke posađene unutar drvenih rubnjaka zahtjevaju obilnije zalijevanje. Drvenu ogradicu možete koristiti npr. za gredicu u kojoj imate posađeno začinsko bilje.

Ovisno o namjeni, vremenu i budgetu odaberite ono što vam se čini najbolja opcija jer sva rješenja imaju svoje dobre i loše strane.

Pripremili smo vam nekoliko ideja koje vam mogu pomoći i inspirirati vas!

Ideje: kako urediti cvjetne gredice

Veliko kamenje djeluje prirodno i pridonosi azijskom ugođaju, pogotovo ako imate i jezerce!
Rubnik od betona i sitnijeg kamenja djeluje upečatljivo i interesantno
Crna cigla i kamenje djeluju elegantno, pogodno za moderno i jednostavno uređene okućnice
Veliko kamenje “položeno” na travnjak djeluje prirodno
Žičana instalacija ispunjena kamenjem spada među trajnija rješenja
Metalni rubnjak ispunjen kamenčićima
Rubnjak od “starih” kamenih elemenata i sitnih kamenčića
Rubnjak od betonskih kocki ispunjen ukrasnom korom
Rubnjak ispunjen ukrasnom korom. Crvena boja stare cigle lijep je kontrast zelenilu
Sukulenti i kaktusi upotrijebljeni kao “živa” ograda vrlo su zanimljiv odabir
Neke vrste biljaka mogu biti pogodne kao živa ograda npr. liriope, ljiljani..
Kako urediti cvjetne gredice
Mali grmovi ružmarina i lavande posađeni tako da tvore prirodnu živu ogradu.
Kako urediti cvjetne gredice uz pomoć LED svjetla
Za definiranje linije staze efektno djeluju i led svjetla
Kako urediti cvjetne gredice - betonski blokovi
Betonske blokove možete lijepo ukomponirati u uređenje rubnjaka

1 KOMENTAR

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas