Organizacija doma – 7 stvari kojih bi se profesionalci riješili odmah

Najčitanije

Bez obzira imate li mali stan ili veliku kuću doći će te do istog zaključka: čišćenje i organizacija doma ogroman je zadatak. Zahtijeva planiranje i potrebno vrijeme. Od velikih soba do sićušnih kutova, toliko je prostora kojim se treba pozabaviti i može biti zapanjujuće kada shvatite kako ne znate od kuda početi.

Zapravo, postoji nekoliko stvari kojih se odmah možete riješiti i koje će odmah učiniti vaš dom manje pretrpanim. Kako bismo točno znali koje su to stvari, razgovarali smo s profesionalnim organizatorom i saznali što može proći bez ikakvih predomišljanja – predmeti koji vam smetaju, stvaraju dojam nereda, a rješavanjem tih stvari imati će te dobar početak za generalno pospremanje i organizaciju vašeg doma.

Žičane vješalice

Nered u ormaru jedna je od težih stvari s kojom se možete nositi, osobito ako vam nedostaje prostora. Jedan od načina kako možete krenuti s organizacijom ormara je da se riješite žičanih vješalica. Žičane vješalice stvaraju nered u ormaru jer ga je teže održavati urednim. Savijaju se, stvaraju udubljenja na odjeći, a mogu i pohabati odjeću. Zamijenite ih vješalicama i organizatorima koji su napravljeni za pohranu odjeće, a ormar će vam izgledati urednije i čišće. Veste, hlače i bluze ljepše izgledaju na urednim vješlicama, lako su vidljive i dostupne. Osim toga, pravilno obješena odjeća trajati će dulje.

Raspareni i nepotpuni spremnici za hranu

Vrijeme je da jednom zauvijek zaustavite gomilanje posuda za pohranu hrane. Ormarić koji je pun plastičnih posudica ne čini vam nikakvu uslugu ukoliko je pun neusklađenih komada. Raspareni setovi kojima nedostaju poklopci ili posude, strganih kopčica, oduzimaju vam vrijeme u kuhinji dok pokušavate spremiti hranu. a naročito zauzimaju mjesto. Uvijek parove ili komplete držite zajedno. Na taj način znate da je sve na okupu i kada ste spremni koristiti ih, proces je puno lakši. Ukoliko imate rasparene komplete, riješite ih se.

Stara elektronika

Žice, kablovi, punjači i stara elektronika koju skrivate na polici ili u nekom kutku vjerojatno vam samo uzrokuje stres. Lako je upasti u zamku razmišljanja “što ako mi ovo jednom ustreba? Ove stvari obično zauzimaju dragocjen prostor i drže ljude u nedoumici što s njima učiniti. Ako je vaš razlog da ih zadržite jer želite prikupiti podatke/fotografije s njih, odvojite određeni dan ili dva i vrijeme za to. Razmislite o tome koliko je vremena prošlo od kada razmišljate da to učinite i koliko su vam važne te informacije? To vam je znak ili da to konačno učinite ili da se tih stvari riješite. Možda je optimiziranje vašeg prostora važnije od trošenja vremena i/ili novca na izvlačenje starih informacija iz stare elektronike.

Višak boca za vodu i šalica

Dva predmeta koja se tiho nakupljaju godinama su šalice i boce vode. Vaša zbirka može biti zabavna i eklektična, ali ako stvara nepotreban nered, možda je vrijeme da je revidirate i smanjite. Kuhinja je jedna od prostorija u domu koju je najteže organizirati, a mnoštvo boca za vodu i šalica doprinosi disfunkcionalnosti i neorganiziranosti. Ljudi ih obično kupuju impulzivno, gomilaju višak i odjednom kolekcija zauzima značajan prostor u vašem domu. Kako bi oslobodili prostor na policama vodite se taktikom koja ima samo jedno pravilo: ostavite samo boce i šalice koje apsolutno volite, koristite i/ili trebate. Ako se ne uklapaju u jednu od tih kategorija, trebali biste ih se riješiti.

Možda vas zanima i ovo: Koliko često treba mijenjati posteljinu?

Stara kozmetika

Kupaonske ladice i police pune stare kozmetike i krema obično padnu u zaborav dok vam ne ustreba prostor. Iako mislite da će vam jednom dobro doći mogu predstavljati problem ukoliko ih odlučite koristiti. Putna kozmetika je jedna stvar, ali kozmetičke formule kojima je istekao rok trajanja su drugo. Ne samo da povećavaju nered u vašem prostoru, već mogu biti i zdravstveno rizične ukoliko koristite proizvode kojima je istekao rok trajanja.

Stari ručnici i posteljina

Stare ručnike (pa čak i posteljinu) treba izbaciti svakih nekoliko godina. S vremenom počinju gubiti sposobnost upijanja, pa je dobra praksa zamijeniti ih nakon dvije-tri godine. Možete ih donekle prenamijeniti kao krpe za čišćenje ili posteljinu za kućne ljubimce. Imajući to u vidu, kod raščišćavanja ručnika i posteljine ostavite samo one koje možete prenamjeniti, ostalo odnesite na reciklažu ili donirajte azilu za životinje.

Neispravni uređaji i gadgeti

Nered često nastaje kada čuvate predmete koji nisu u dobrom stanju, ali ih svejedno spremite s namjerom da ih jednom popravite. Ne vrijedi ih zadržavati ako ste skloni odgađati stvari. Ovo vjerojatno govori o očitom, ali sve što je pokvareno i nema šanse da se popravi na vrijeme treba baciti. Zauzima dragocjen prostor u kući i stalni je podsjetnik da u kući ima ‘obaveza’… čak i ako znate da ‘obaveza’ nikad neće doći na red.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas