Perete li ispravno čaše za vino?

Najčitanije

Kako oprati čaše za vino?

Majstori sommelieri i poznavatelji vina slažu se da vino može mijenjati okus ovisno o vrsti vinske čaše u kojoj se poslužuje. Bez obzira na to koristite li usku visoku za šampanjac, veliku čašu za crno vino ili jednu od modernih čaša za vino bez stalka – čaše za vino bi trebale biti kristalno čiste.

Čaše za vino treba prati nakon svake upotrebe. U idealnom slučaju, oprali biste čašu ili uzeli čistu prije točenja druge sorte vina. Čaše treba prati barem jednom godišnje, čak i ako su pohranjene u zatvorenom ormariću, kako bi se uklonila prašina i onečišćenje koje bi moglo uzrokovati matirano staklo.

Kako održavati čaše za vino?

Kako biste čaše za vino zaštitili od jakih deterdženata i ogrebotina, preporučuje se ručno pranje. Ukoliko koristite perilicu posuđa uvijek stavljajte čaše na gornju policu i ostavite dovoljno razmaka između njih. Ne smiju se dodirivati. Ako su previsoke za gornju policu, pokušajte je podesiti ili upotrijebite donju, ali pripazite da čaše ne dodiruju tanjure ili metalni pribor za jelo. Koristite blaži ciklus pranja i izvadite čaše iz perilice dok su još vlažne. Svaku ručno osušite s krpom koja ne ostavlja dlačice ili papirnatim ručnikom

  • Štedite na deterdžentu

Kada perete svježe korištene čaše za vino, napunite sudoper toplom vodom i dodajte samo kap ili dvije tekućine za pranje posuđa. Za čišćenje čaša ne treba vam puno deterdženta. Obložite dno sudopera gumenom prostirkom ili krpom za suđe kako biste spriječili eventualne ogrebotine.

  • Perite nježnim pokretima

Koristite četku za pranje čaša. Usredotočite se na rub i unutrašnjost čaše. Osjetljive čaše s visokom drškom nemojte držati za stalak već baš za “čašu”, nježno jednom rukom, a drugom ju perite.

SAVJET!

Nikada nemojte koristiti abrazivnu spužvu za ribanje ili abrazivna sredstva za čišćenje. Ogrebotine koje će se pojaviti nikada više nećete moći otkloniti!

  • Najbolja temperatura vode

Za ispiranje uvijek koristite toplu vodu – nikad hladnu ili vruću. Voda za ispiranje treba biti iste temperature kao i voda za pranje kako bi se spriječilo puknuće stakla.

  • Bez dlačica, molim

Za brisanje koristite krpu koja ne ostavlja dlačice, poput one od mikrovlakana. Opet, jednom rukom čvrsto držite čašu i ručnikom osušite zdjelu čaše, dršku i podnožje čaše.

Možda vas zanima i ovo: Koliko često treba usisavati?

Kako ukloniti mrlje i talog od crnog vina?

Ako ste čaše ostavili preko noći neoprane, s malo vina u dnu, najvjerojatnije će se stvoriti talog kojega je teže ukloniti.

SAVJET:

Ugrijte alkoholni ocat (da bude topao, ne prevruć) i ulijte u čašu. Neka odstoji 15-20 minuta.

Nakon namakanja, četkom za pranje čaša (ili drvenim ražnjičem omotanim krpom od mikrovlakana) istrljajte dno posude čaše. Zatim operite, isperite i osušite čaše kao i obično.

Ukoliko je mrlja i dalje prisutna, napunite vinsku čašu do pola toplim octom i dodajte jednu žličicu sode bikarbone. Bit će šištanja! Kemijska reakcija između octa i sode bikarbone pomoći će odstraniti mrlju od vina. Kada prestane “kipiti”, nježno istrljajte četkom i zatim operite kao i obično.

Zadnje objavljeno

Predloženo za vas